Marics Peti
Ennél egyszerűbb, olcsóbb népi ételt nem is találhatsz. Így készül az isteni ganca, ezt a receptet neked is ismerned kell!
Régi ételink egyik nagy kedvence a mai napig a ganca, gáncia, cinke vagy másnéven a dödölle. Mindenki másképpen nevezi, de ugyanaz az isteni és laktató krumplis tészta van a háttérben. A paraszti konyhában Európa több országában elterjedt ez az egyszerű köretnek is beillő finomság. Hazánkban is rengetegen fogyasztották, és még ma is szívesen eszik. Nagyon olcsó, szuper gyorsan elkészül, és nagyon ízletes. Kóstold meg te is, mutatjuk a receptet.
Jó étvágyat!
A néprajzi irodalom szerint a 18. század végén, a burgonya terjedésével, a dödölle és a gánca (1792) ételnevekkel lehetett először találkozni. Majd az osztrák/német eredetű strec (1798) elnevezés, utána a szlávból eredeztetett gáncia (1799), a ganca (1817), az ukránból lett a zsámiska (1815).