Létrehozva: 2024.08.04.

Diétás lángossal fogyott Feri – mutatjuk a receptet hozzá

Sokáig nem érezte jól magát a bőrében, de Márta Feri már egyre magabiztosabb, hiszen egyre közelebb van ahhoz a képhez, amit megálmodott magának…

A Covid-időszakot sokan, sokféleképpen éltük meg. Voltak, akik a saját fejlesztésükre szánták a bezártságban töltött időt. Feri abban az időszakban kezdte el magát igazán beleásni az egészséges és tudatos életmód részleteibe.

„Rendszer került az étkezéseimbe” 

Feri még csak 11 éves volt, amikor kiderült, hogy cukorbeteg, ami óriási hatással volt az étkezésére. 

"Gyerekkoromtól kezdve küszködtem a súlyommal" – emlékszik vissza Feri a Fanny magazin cikkében.

fogyi sztori, fogyás, Márta Feri, Fanny magazin
A 31 éves Feri volt, hogy úgy érezte, legszívesebben összetörte volna a tükröt. Ma már persze egész más a helyzet  Fotó: Fanny magazin

"Amennyire fel tudom idézni, mindig is zavart, hogy vastag voltam. Soha nem voltam elégedett magammal. Édesszájú vagyok, rengeteg édességet fogyasztottam, és olyan ételeket, amik nem éppen a diétás kategóriába tartoznak, például tésztafélék, rántott hús. 

Akkor jött egy éles váltás, amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok. Korábban nálunk nem volt szokás főzeléket enni, a kórházban viszont csak azt kaptam, nekem ez egy teljesen új étel volt. 

Utána, itthon is átálltunk erre, a nasikat pedig leváltották a cukormentes édességek. Ugyanakkor rendszer került az étkezéseimbe, hétkor reggeliztem, délben ebédeltem, hatkor vacsoráztam. Nem éltem meg rosszul ezt az egészet, de nem volt mindig könnyű. Kamaszkorban volt nehezebb betartani a szabályokat, lázadtam, és előfordult, hogy cukros süteményeket ettem."

Nem volt több kifogás

Az étkezési korlátozások ellenére is voltak gondjai a súlyával. Hat évvel ezelőtt kezdett el életmódot váltani.

"Kisújszállásról felköltöztem Budapestre, úgy éreztem, hogy kinyílt a világ, és elkezdtem edzőterembe járni" – meséli.

"Egy ideig edző segített, hogy megtanuljam, mi, hogyan működik, mit, hogy érdemes csinálni. Mindenkinek azt javasolnám, ha lehetősége van rá, akkor legalább kezdetben kérje edző segítségét, mert nagyon hasznos tud lenni. Mellette kísérleteztem diétákkal, kipróbáltam csodaszereket, amik azt ígérik enyhe túlzással, hogy egy óra alatt leégetik rólad a zsírt, de nem meglepő módon, nem igazán működtek. Bevallom, mindig is ódzkodtam tőlük, hogy hosszútávon milyen mellékhatásaik lehetnek. 

Amikor bejött a Covid, bezártak az edzőtermek, fodrászként itthon maradtam és nem dolgoztam két hónapig. Úgy voltam vele, hogy most aztán tényleg nincs kifogás, hisz van rá időm, hogy főzzek magamra, számolgassam a kalóriákat, összeállítsam az étrendemet, itthoni edzéseket végezzek.

„Szeretem magamra szabni a diétákat”

Feri rengeteget kutakodott a témában, videókat nézett, étrendeket tanulmányozott, majd kísérletezett, hogy neki mi válik be.

"Volt időm, hogy magammal foglalkozzak, mind testileg, mind lelkileg, mert azt gondolom, hogy a kettő kéz a kézben jár" – mondja. 

"Volt olyan időszak, amikor drasztikusabb diétát követtem és 1000-1500 kalóriás étrendet állítottam össze magamnak. Voltam dietetikusnál, kaptam kész étrendeket is, de szerintem fontos, hogy mindenki egy kicsit magára szabja ezeket, a saját igényeire, ízlésére. Nekem az is bevált, hogy gyakran készítek magamról képeket, ezeken látom igazán a fejlődést, mert a mérleg csalóka tud lenni. 

Kifelé igyekeztem mindig azt mutatni, hogy rendben vagyok, pedig sokáig nem szerettem, ahogy kinézek, és legszívesebben összetörtem volna a tükröt.

 Most már nem szeretnék többet fogyni, bár, mint a legtöbb embernek, a hasam nekem is kritikus pont, ami mindig lehetne laposabb, de inkább a formálódás, izmosodás a cél. Viszont annak örülök, hogy már sokkal magabiztosabb vagyok, jobban elfogadom magam."

Saját magát motiválta

Feri számára az volt a legnehezebb, hogy kitartó és türelmes legyen akkor is, amikor még nem volt eredmény.

"Nem tartom magam türelmesnek" – vallja be. 

"Ha valamibe belekezdek, már holnap látni akarom az eredményt. Sajnos a fogyás nem ilyen. Ahhoz, hogy látványosan beinduljon, kell egy-két hónap, vagy akár fél év is. Ha nem edzed magad lelkileg, ha nem erősíted a belsődet, akkor a kitartás hamar feladásba mehet át. Nem mindig könnyű megélni ezt, főleg ha nincs melletted egy szakember, aki motiválna. Én nagyon sokszor saját magamat próbáltam doppingolni, hogy ne adjam fel. Sokat segítettek mások sikertörténetei, a visszanézett fényképeim, vagy akár az, ha az edzőteremben egy nagyobb súllyal tudtam dolgozni. Sokan mondják, hogy nekem könnyű volt, pedig nekem is megvoltak a saját nehézségeim. Persze, gyerekem nincs, de például az edzést sem könnyű hetente négyszer beiktatni, hiszen kétlaki életet élek, és két helyen dolgozom, napi 10-12 órában."

Tuti recept: Feri diétás lángosa

Hozzávalók 3 darabhoz: 100 gramm zsírszegény túró, 3 db tojás, 1 csomag sütőpor, 20 gramm zabliszt, só. Feltét: 60 gramm reszelt sajt, 60 gramm 12%-os tejföl, 1 gerezd fokhagyma.

lángos
Felejtsd el a zsírban tocsogó, hízlaló lángost, próbáld ki Feri diétás verzióját! Fotó: Ildi Papp / Shutterstock

Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a sárgáját összekeverem a zsírszegény túróval, zabliszttel és a sóval. A tojásfehérjét habbá verem, hozzáadom a sütőport, és szépen lassan a túrós masszába forgatom. Sütőpapírra halmozom három részben és sütőben 180 fokon 15 percet sütöm. A tejfölt elkeverem a zúzott fokhagymával és megkenem a megsült lángosokat. Reszelt sajttal tálalom. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek