MEDICINA

Vakságot is okozhat a kontaktlencse, mutatjuk, mire figyelj

Veszélyes amőba fenyegeti a kontaktlencsével élők látását: többszörösére nőtt a fertőzöttek száma a londoni Moorfields Szemklinika adatai szerint az elmúlt években. Pedig a baj megelőzhető, csak pár óvintézkedést kell betartani...
  • Szerző: Ripost

Bár a fertőzést más úton is el lehet kapni, a kórház adatai szerint szinte minden esetben a kontaktlencse-használókat érinti. Az Acanthamoeba keratitis nevű amőba ugyanis a szem és a lencse közötti résben könnyedén el tud szaporodni. A kórokozó először a szaruhártyát támadja, majd a szemgolyóba bejutva pár hét alatt vakságot okoz.

Egy kis viszketéssel kezdődik

A betegek először mindössze annyit vesznek észre, hogy könnyezni és viszketni kezd a szemük. Az állapotuk aztán gyorsan romlik: egy beteg elmondta, hogy egy vasárnap reggelen tapasztalta a viszkető, égő érzést, hétfő este pedig már fájdalmat okozott a lakásban a lámpafény. Azonnal orvoshoz fordult, ahol megállapították az amőbafertőzést. Sajnos a szeme nem reagált a kezelésre, így egy héten belül elvesztette a látását – amit két évvel később, szaruhártya átültetéssel állítottak vissza. A legrosszabb azonban nem ez volt: a szaruhártya tele van érzőidegekkel, így brutális fájdalmak között töltötte a kezelést.

Mit szabad és mit nem tenni a kontaktlencsével?
Helyes használat:
  • Kézmosás és alapos kézszárítás felhelyezés előtt.
  • A lencse mindig sminkelés előtt kerüljön a helyére.
  • Hajlakkot és egyéb aeroszolos termékeket csukott szemmel használjunk.

Amit nem szabad:
  • Kontaktlencsében úszni, vízi sportokat űzni, forró fürdőt venni.
  • Zuhanyzás közben kontaktlencsét viselni – ha mégis előfordul, szorosan tartsuk csukva a     szemünket.
  • Megnedvesíteni nyállal a lencsét.

Megelőzni sokkal könnyebb

A londoni Moorfields Klinika adatai szerint 2000 és 2003 között tíz esetet regisztráltak évente, ami mára évi 65-re nőtt. A kutatás vezetője szerint viszonylag ritka betegség, százezer kontaktlencsés emberből kettőt érint, de aggasztó, hogy a ritka fertőzést egyre többen kapják el. Ráadásul a fertőzöttek huszonöt százaléka megvakul. Ezért hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a megelőzés; a kontaktlencséket nagyon higiénikusan és körültekintően célszerű alkalmazni. Az amőba ugyanis olyan baktériumokkal táplálkozik, amelyek élővizekben, uszodákban, de a csapvízben is megtalálhatók. Az így a szembe kerülő paraziták ellen már nagyon nehéz a védekezés, a kezelés hosszadalmas és rettenetesen fájdalmas. Elmondta, hogy sokan félvállról veszik a kontaktlencsére vonatkozó utasításokat, pedig egy orvosi eszközről van szó, aminek használatakor elengedhetetlen a higiénia.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?