tóth gabi
Gyönyörűen virágzik a réteken, kertekben, de nemcsak szép, hanem egészséges is a pitypang virága! Mutatjuk, hogy mi mindent készíthetsz belőle.
Azt mindenki tudja, hogy a pitypang gyökerét a természetgyógyászat használja, teája epe- és májbántalmak esetén nagy segítség, emellett méregtelenít, tisztít, és az emésztést is segíti. De nemcsak a gyökere gyógyír, a pitypangnak minden része felhasználható, a levele például isteni finom zöld salátákba, és a virágját is fel lehet használni. Utóbbiból leggyakrabban szörp vagy pitypangméz készül, de ezeken kívül még rengeteg mindent készíthetsz belőle – ezeket szedtük össze.
Italok, minden formában
A pitypangszörp úgy készül, mint a bodzaszörp, csak bodzavirág helyett pitypangvirágokat kell áztatni és szirupba tenni, de készíthetsz belőlük friss limonádét is. Egy marék pitypangvirágra lesz hozzá szükséged, egy kevés cukorra és citromlére, és egy turmixgépre. Szedd le a szirmokat, aprítsd őket össze a cukorral, öntsd fel citromlével és vízzel, és turmixold le. Finom, fanyar, frissítő ital a végeredmény.
Készíts belőle gyógyító olajat
Izom- és ízületi fájdalmakra kiváló gyógyír, de segít akkor is, ha száraz, repedezett a bőröd. Szedj pitypangvirágot, majd száríts ki őket zörgősre árnyékos, szellős, meleg helyen. A száraz virágfejeket tedd egy befőttesüvegbe, és önts rájuk kétszeres mennyiségű olajat – ez lehet napraforgó-, olíva- vagy mandulaolaj. Zárd le légmentesen az üveget, majd tedd félre száraz, hűvös helyre 4-6 hétre; időnként alaposan rázd meg. Ennyi idő alatt kioldódnak a virágfejekből a hatóanyagok az olajba. Ha letelt az idő, szűrd le az olajat. Száraz bőrre máris használhatod; ízületekre, pakolásnak keverd méhviasszal, hogy krém állagú legyen.
Érlelj belőle ecetet
A pitypangecet telis-tele van kalciummal, magnéziummal és káliummal. Az ecethez szedj friss pitypangot, a virág mellett mehet bele a szár, a levelek is. Alaposan öblíts le őket hideg vízben, majd tölts meg velük egy befőttesüveget – de ne nyomkodd le, lazán legyenek a virágok, levelek. Önts rá annyi almaecetet, hogy teljesen ellepje, majd zárd le az üveget. Érdemes a befőttesüveg-tető alá celofánt tenni, hogy az ecet ne marja ki. Tárold a lezárt üveget sötét, hűvös helyen 5-6 hétig, majd szűrd le. Nemcsak ételekhez használhatod, de például hajmosáshoz, öblítéshez, rovarcsípések enyhítésére is.
Használd fel főzésnél
Fanyar íze miatt a pitypang virága különleges összetevője lehet például a rántottának: a még nem teljesen kinyílt bimbókat forgasd a tojásba sütés előtt. Van, aki nokedli tésztába keveri a sárga szirmokat, de akad, aki egy az egyben kirántja a virágokat – bár furcsán hangzik, finom, különleges köret készíthető így. A virágokat későbbre is elteheted olívaolajban; salátákra teheted később.