MEDICINA

Nyári táborokból iskolába: Hamarosan berobban a tetűjárvány!

Most, hogy visszatértek a gyerekek a nyári táborokból és hamarosan kezdődik az iskola, aktuális probléma lett a tetûkérdés. A védőnők már figyelmeztetnek!

 

Ahogy a betegségek is gyorsan terjednek közösségben, a tetű is pillanatok alatt képes megfertőzni mindenkit.

A táborból vagy más közösségből hazaérkező gyermekedet érdemes figyelned, mert ha egyik napról a másikra indokolatlanul sokat vakarja a fejét, nem kizárt, hogy ő is tetves lett. A fertőzöttséget sokan szégyellik - nemcsak a gyerek, hanem gyakorta a szülő is. Pedig szégyenkezésre semmi ok, az apró élősködők ugyanis nem a higiénia hiánya miatt vernek tanyát a gyerekek hajas fejbőrén, előszeretettel látogatják a tiszta hajakat.

Szabad szemmel nehéz észrevenni!

A tetű felfedezése nem is olyan egyszerű, hiszen az apró, mindössze 0,5-3 mm-es ízeltlábú szabad szemmel alig látható.

Így akár hetekig éldegélhet zavartalanul a fejbőrön, és fertőzhet meg mindenkit a környezetében. Hajszálakra ültetett petéit, a serkéket ráadásul könnyű összetéveszteni a korpával.

Bármilyen hihetetlen, de a fejtetű nem terjeszt semmiféle betegséget. Együtt élni velük mégsem jó huzamosan, vérszívó életmódjuk miatt irritációt, allergiát és akár testi gyengeséget is okozhatnak.

Ezt tedd, ha tetűt találsz!

1. Tetűirtószert vény nélkül vehetsz a gyógyszertárakban, sajnos nem éppen olcsók a készítmények, ezer forintot minimum kalkulálj!

Olyan készítményt válassz, amihez adnak tetűfésűt. Anélkül ugyanis nem tudod kiirtani a tetveket!

A szerrel alaposan dörzsöld át a fejbőrt. Érdemes az előírt hatóidőnél hosszabban fönt hagyni a hajon. Növeli a hatékonyságot, ha a kezelés idejére nejlonfóliával vagy úszósapkával borítod a hajat, így még töményebben hat az élősködőkre a szer. A tetűirtók egy része szeszes, másik részük olajos. Mindkét fajta hatékony, de másképpen viseli meg a hajat. Kezelés után fokozott hajápolás javasolt.

Többször és nagyon alaposan öblítsd ki a hajból a tetűirtót, majd a szokásos módon samponnal mosd meg. Végül dupla mennyiségű kondicionálóval lágyítsd a tincseket, majd ezt is öblítsd ki. 

A legmodernebb tetűirtókat samponként lehet használni, de ezek után is érdemes balzsamot alkalmazni.

2. A még vizes hajat többször és nagyon alaposan, tincsenként kell átfésülni a tetűfésűvel. Ehhez a művelethez készíts oda egy fehér tálat, ebbe 2 bögre vizet és 2 evőkanál ecetet tegyél.

Minden egyes tincslehúzás után ebben öblítsd át a tetűfésűt, így pontos képet kapsz a magad számára a fertőzöttség mértékéről. Azt is látni fogod, mennyire volt hatékony a kezelés, ha mozgó tetvek lebegnének a vízben, túl hamar mostad le a szert. Az ecetes vízben a még esetlegesen élő tetvek és a serkék is elpusztulnak.

FONTOS!

Tetűfertőzés esetén, akkor is ha csak egyvalakit érint, minden családtagot kezelni kell!

3. Naponta ellenőrizd, nem jelentek-e meg újabb rovarok a hajtőnél. Ezt leghatékonyabban tetűfésűvel – vagy nagyon sűrű fogú kefével – tudod megtenni. Az irtás során a serkék elpusztulnak ugyan, de ezeket egyenként el kell távolítani a hajszálakról!

4. Az ágyneműt és a lepedőt, illetve a fürdéshez használt törölközőt legalább 60, de inkább 90 fokos vízben mosd ki. Ugyanilyen gondossággal a családtagok által használt összes fésűt és hajkefét is sterilizáld, azaz főzd ki. Mindenképpen fertőtlenítsd az ágyak környékét is! Az óvintézkedésekkel megelőzöd az újrafertőződést.

A biztonság kedvéért 3 nap múlva ismételd meg a tetűirtós kezelést.  Ajánlatos különböző készítményeket váltogatnod. Így a tetvek nem válnak ellenállóvá a méreganyagokkal szemben.

FONTOS!

A tetűfertőzésben érintett gyerek akkor is szégyelli magát, ha elmagyarázzuk neki, hogy ez nem az ő hibája, nem tehet róla. Érdemes minél előbb megkezdeni az irtást, hogy mire iskolába vagy más közösségbe megy a gyerek, ne kelljen rosszul éreznie emiatt magát.

Csak így akadályozhatod meg gyerekközösségben a hosszan elhúzódó tetűjárványt!

Mehet-e iskolába a tetűvel fertőzött gyerek?

Magyarországon törvény írja elő, hogy minden gyermeknek joga van az oktatásban való részvételhez. Nem kizáró ok a fejtetvesség sem. Ez sajnos azt jelenti, hogy azok a gyerekek is bejárhatnak az iskolába, akiket nem kezelnek otthon tetűirtóval - így viszont folyamatosan visszafertőzik a társaikat. Információink szerint olyan is előfordult már egy iskolában, hogy a szülők fellázadtak a tetűirtással nem foglalkozó szülők ellen, és petícióban tiltakoztak az intézmény vezetőségénél a faramuci jogi helyzet miatt.

Fontos, hogy figyeljünk egymásra!

 

És ezeket olvastad már?