Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2016.04.03.

Döbbenetes tempóban hízik az emberiség, fojtogatja Európát a zsír

A világ eddigi legnagyobb, elhízással kapcsolatos kutatása riasztó következtetésekre jutott: az elhízás járványként terjed, és a világon jelenleg 640 millió ember érintett benne: 266 millió férfi és 375 millió nõ tekinthetõ elhízottnak. A legtöbb túlsúlyos ember Kínában és az Egyesült Államokban él, Európában Málta és Nagy-Britannia vezeti a listát.

A vizsgálat szerint - amelyben egyébként közel 20 millió felnőtt magasságát és testsúlyát rögzítették - a világ veszélyes helyzetben van az elhízás terén: minden tizedik férfi és minden hetedik nő túlsúllyal küzd. A trend ráadásul a helyzet további rosszabbodása felé mutat: egy évtizeden belül minden ötödik ember ebbe a kategóriába fog esni, azaz túlsúlyos és kövér lesz.

A világon túlsúllyal küzdő 640 millió ember közül a legtöbben Kínában és az Egyesült Államokban élnek.

Az USA-ban él a legtöbb súlyosan, sőt, extrém módon elhízott férfi és nő.

Nagy-Britanniában a férfiak 26,2 százaléka és a nők 28,4 százaléka elhízott, ezzel az ország Málta után a második helyet szerezte meg Európán belül.

Egy évtizeden belül azonban a britek válhatnak Európa legkövérebb nemzetévé.

10 évenként másfél kiló plusz

A londoni Imperial College és az Egészségügyi Világszervezet által lefolytatott vizsgálat azt is kiderítette, hogy a világ népessége átlagosan másfél kilóval lett nehezebb az 1975 óta eltelt minden egyes évtizedben. A férfiaknál az utóbbi 40 évben megtriplázódott az elhízottak aránya világszerte, míg a túlsúlyos nők aránya megkétszereződött. Ez a helyzet különösen a gazdagabb és fejlettebb országokban hangsúlyos.

Ha minden így halad tovább, 2025-re a világ férfi lakosságának 18 százaléka, a nőknek pedig 21 százaléka lesz elhízott. Ez pedig komolyan megnöveli a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák kockázatát.

A kutatásból az is kiderül, hogy míg az átlagos testtömegindex mind a férfiaknál, mind a nőknél az USA-ban a legmagasabb a fejlett világban, addig Japánban a legalacsonyabb. Európában a svájci nőknek és a bosnyák férfiaknak a legalacsonyabb a testtömegindexe. A világon azonban a legalacsonyabb átlagos testtömegindexszel Kelet-Timor, Etiópia és Eritrea lakói rendelkeznek, míg

a legmagasabb átlagos testtömegindexet Amerikai Szamoán mérték - itt jóformán az elhízás az átlag.

A súlyos elhízásnak az az állapot tekinthető, amikor a túlsúly olyan mértékű, hogy az illető alapvető fizikai működését, például a járását vagy a légzését is nehezíti, most a világ férfi lakóinak körülbelül 1 százalékát, míg a nők 2 százalékát érinti - 55 millió ember tartozik ebbe a kategóriába.

A kormányzatnak is oda kell figyelnie

A szingapúri és japán nőknek, valamint néhány európai ország, közte Csehország, Belgium, Franciaország és Svájc hölgy lakóinak az utóbbi 40 évben gyakorlatilag nem emelkedett az átlagos testtömegindexe - nem utolsósorban azért, mert a helyi kormányok komoly propagandát fejtettek ki az egészséges táplálkozás mellett. A világ egyes részein, például Indiában és Bangladesben, valamint egyes afrikai országokban ugyanakkor az egészségtelenül alacsony testsúly jelent gondot.

40 éve még az éhezés volt a fő probléma a Földön. A túl sovány emberek aránya több, mint kétszerese volt az elhízottakénak, ma azonban az elhízottak száma meghaladja az alacsony testsúlyúakét.

A kutatók szerint jó volna, ha a kormányok észrevennék ezt, és lépéseket tennének az elhízás-járvány megállítása érdekében.

Például mindenki számára elérhetővé kellene tenni az egészséges élelmiszereket, a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint meg kellene emelni a feldolgozott élelmiszerek árát. A WHO céljának elérésére, amely szerint 2025-ig meg kellene állítani az elhízottak arányának a 2010-es szint fölé emelkedését, gyakorlatilag nincs esély. Ugyanakkor azonban nem szabad hagyni, hogy az elhízás elterelje a figyelmet a különösen a szegényebb országokra jellemző alultápláltságról.

 

origo.hu

Gulácsi Péter mindent elveszített

origo.hu

Így készül a NATO a világháborúra - drámai képek

life.hu

Megnősült Jon Bon Jovi fia: az esküvőt Las Vegasban tartották

mandiner.hu

„Micsoda képmutatás", „Németország elviselhetetlen" – a németek harcba szálltak Magyarországért

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

origo.hu

Hátborzongató titkot mondott a NASA a földönkívüliekről

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ártatlannak tűnhet, ezekkel növeled mégis a demencia kockázatát

MEDICINA

Lehull a lepel! Ezért működnek a mai napig anyáink gyógyító praktikái

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el