MEDICINA

Döbbenetes tempóban hízik az emberiség, fojtogatja Európát a zsír

A világ eddigi legnagyobb, elhízással kapcsolatos kutatása riasztó következtetésekre jutott: az elhízás járványként terjed, és a világon jelenleg 640 millió ember érintett benne: 266 millió férfi és 375 millió nő tekinthető elhízottnak. A legtöbb túlsúlyos ember Kínában és az Egyesült Államokban él, Európában Málta és Nagy-Britannia vezeti a listát.
  • Szerző: Ripost

A vizsgálat szerint - amelyben egyébként közel 20 millió felnőtt magasságát és testsúlyát rögzítették - a világ veszélyes helyzetben van az elhízás terén: minden tizedik férfi és minden hetedik nő túlsúllyal küzd. A trend ráadásul a helyzet további rosszabbodása felé mutat: egy évtizeden belül minden ötödik ember ebbe a kategóriába fog esni, azaz túlsúlyos és kövér lesz.

A világon túlsúllyal küzdő 640 millió ember közül a legtöbben Kínában és az Egyesült Államokban élnek.

Az USA-ban él a legtöbb súlyosan, sőt, extrém módon elhízott férfi és nő.

Nagy-Britanniában a férfiak 26,2 százaléka és a nők 28,4 százaléka elhízott, ezzel az ország Málta után a második helyet szerezte meg Európán belül.

Egy évtizeden belül azonban a britek válhatnak Európa legkövérebb nemzetévé.

10 évenként másfél kiló plusz

A londoni Imperial College és az Egészségügyi Világszervezet által lefolytatott vizsgálat azt is kiderítette, hogy a világ népessége átlagosan másfél kilóval lett nehezebb az 1975 óta eltelt minden egyes évtizedben. A férfiaknál az utóbbi 40 évben megtriplázódott az elhízottak aránya világszerte, míg a túlsúlyos nők aránya megkétszereződött. Ez a helyzet különösen a gazdagabb és fejlettebb országokban hangsúlyos.

Ha minden így halad tovább, 2025-re a világ férfi lakosságának 18 százaléka, a nőknek pedig 21 százaléka lesz elhízott. Ez pedig komolyan megnöveli a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák kockázatát.

A kutatásból az is kiderül, hogy míg az átlagos testtömegindex mind a férfiaknál, mind a nőknél az USA-ban a legmagasabb a fejlett világban, addig Japánban a legalacsonyabb. Európában a svájci nőknek és a bosnyák férfiaknak a legalacsonyabb a testtömegindexe. A világon azonban a legalacsonyabb átlagos testtömegindexszel Kelet-Timor, Etiópia és Eritrea lakói rendelkeznek, míg

a legmagasabb átlagos testtömegindexet Amerikai Szamoán mérték - itt jóformán az elhízás az átlag.

A súlyos elhízásnak az az állapot tekinthető, amikor a túlsúly olyan mértékű, hogy az illető alapvető fizikai működését, például a járását vagy a légzését is nehezíti, most a világ férfi lakóinak körülbelül 1 százalékát, míg a nők 2 százalékát érinti - 55 millió ember tartozik ebbe a kategóriába.

A kormányzatnak is oda kell figyelnie

A szingapúri és japán nőknek, valamint néhány európai ország, közte Csehország, Belgium, Franciaország és Svájc hölgy lakóinak az utóbbi 40 évben gyakorlatilag nem emelkedett az átlagos testtömegindexe - nem utolsósorban azért, mert a helyi kormányok komoly propagandát fejtettek ki az egészséges táplálkozás mellett. A világ egyes részein, például Indiában és Bangladesben, valamint egyes afrikai országokban ugyanakkor az egészségtelenül alacsony testsúly jelent gondot.

40 éve még az éhezés volt a fő probléma a Földön. A túl sovány emberek aránya több, mint kétszerese volt az elhízottakénak, ma azonban az elhízottak száma meghaladja az alacsony testsúlyúakét.

A kutatók szerint jó volna, ha a kormányok észrevennék ezt, és lépéseket tennének az elhízás-járvány megállítása érdekében.

Például mindenki számára elérhetővé kellene tenni az egészséges élelmiszereket, a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint meg kellene emelni a feldolgozott élelmiszerek árát. A WHO céljának elérésére, amely szerint 2025-ig meg kellene állítani az elhízottak arányának a 2010-es szint fölé emelkedését, gyakorlatilag nincs esély. Ugyanakkor azonban nem szabad hagyni, hogy az elhízás elterelje a figyelmet a különösen a szegényebb országokra jellemző alultápláltságról.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?