FAZÉK

Így lesz tökéletes a rezgő kocsonya!

Mostantól tartósan 4 fok alatt lesz a hőmérséklet éjszaka, végre bátran nekiállhatunk a kocsonyafőzésnek! A jó kocsonyához nemcsak hideg, de hosszú idő is kell, no és persze megfelelő alapanyag. De hogy pontosan mi, arról évtizedek óta folyik a vita!
 • Szerző: Ripost

A téli hónapok egyik legnépszerűbb étele a kocsonya, sok családnál egyben a karácsonyi ünnepi menü elengedhetetlen része.  A jó kocsonya hozzávalóiról erősen megoszlanak a vélemények. Tegyünk-e a kocsonyához füstölt húst, vagy csak bőrkés-csontos hozzávalókból készüljön? Zöldséggel, vagy nélküle főzzük? Évtizedek óta tart a vita. Kevés étel osztja meg annyira a háziasszonyokat, mint a kocsonya.

A kocsonyára különösen igaz  a mondás: ahány ház, annyi szokás.

 A jó kocsonyának három titka van! 

1. A kellő főzési idő

2. Elegendő bőrös-csontos hozzávaló  

3. Fokhagyma.  

1. Idő

Kocsonyát készíteni  viszonylag egyszerű, de időigényes! Minimum 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni.  A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes  zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból, és kocsonyád kellően rezgő  legyen. Ráadásul minél lassabban és tovább  főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény!

2. Elegendő bőrös-csontos hozzávaló

Milyen a jó kocsonyahús? Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagén tartalmától zselésedik, ezektől lesz rezgős.  Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

3. Fokhagyma

A kocsonya elengedhetetlen és meghatározó íze a fokhagyma. Sokan zúzott fokhagymán keresztül szűrik tányérokba a kocsonyát, hogy még intenzívebb íze legyen.

Mindenki  saját ízlése és hagyománya szerint készíti, ízesíti. A háziasszonyok egy része zöldséget is tesz hozzá. A másik népszerű kocsonyaféleség füstölt hús hozzáadásával készül - már egy darabka füstölt hús is fantasztikusan gazdagítja az ízeket!

Klasszikus kocsonya-alaprecept

Hozzávalók:

 • 4 kg bőrös, csontos része a disznónak
 • 1 kg csülök
 • 5 tk só
 • 3 teáskanál szemes bors
 • 1-2 fej fokhagyma / ízlés szerint
 • ízlés szerint  1 cseresznyepaprika
 • 5 liter víz

Így készítsd:

 1. Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat.
 2. Lassú tűzön, nagy lábosban, hideg vízbe tedd fel főni a bőrös-csontos-húsokat.
 3. Időnként szedd le a habját.
 4. Ha már nem képződik több hab, mehetnek hozzá a fűszerek.
 5. Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzd legalább  5 órán keresztül.
 6. Ha a csontról lemállik a hús, kész van.
 7. Merd tányérokba és tedd hűvös helyre, pár óra alatt tökéletesre dermed!

Ha elkészült a kocsonyád tálalhatod citrommal, ecettel, mustárral, ecetes hagymával. Megszórhatod  a tetejét pirospaprikával, sóval borssal.  Ki,  hogy szereti!

Ötletek:

 • Eldobható műanyag borotvával, könnyebben megtisztíthatod a bőrös részeket!
 • A főzés vége felé  érdemes egy próbát tenni. Tegyél  egy kanál levet tányérra, rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merheted tányérokba.
 • Mielőtt tányérokba mernéd, várj egy fél órát, így egyben lekanalazhatod  a tetejéről a zsírt.
 • Ha nem dermedne meg a kocsonyád öntsd vissza az egészet a lábosba és főzd tovább, hogy elfőjön a lé egy része. Vagy gyors megoldásként  tegyél hozzá vízben feloldott zselatin port és keverd össze.
 • Ünnepi asztalra, vendégeknek különleges látvány, ha egyedi formájú edénybe mered, majd szervírozáskor, mint a homokozó formát kifordítod a tányérra.
 • Kocsonyát nem érdemes kis mennyiségben főzni. Ha kisebb háztartást vezetsz, ajánlatos adagonként lefagyasztani, fogyasztás előtt elővenni, felmelegíteni, majd hűvös helyen hagyni, hogy megdermedjen.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?