FAZÉK

Így lesz tökéletes a rezgő kocsonya!

Mostantól tartósan 4 fok alatt lesz a hőmérséklet éjszaka, végre bátran nekiállhatunk a kocsonyafőzésnek! A jó kocsonyához nemcsak hideg, de hosszú idő is kell, no és persze megfelelő alapanyag. De hogy pontosan mi, arról évtizedek óta folyik a vita!
 • Szerző: Ripost

A téli hónapok egyik legnépszerűbb étele a kocsonya, sok családnál egyben a karácsonyi ünnepi menü elengedhetetlen része.  A jó kocsonya hozzávalóiról erősen megoszlanak a vélemények. Tegyünk-e a kocsonyához füstölt húst, vagy csak bőrkés-csontos hozzávalókból készüljön? Zöldséggel, vagy nélküle főzzük? Évtizedek óta tart a vita. Kevés étel osztja meg annyira a háziasszonyokat, mint a kocsonya.

A kocsonyára különösen igaz  a mondás: ahány ház, annyi szokás.

 A jó kocsonyának három titka van! 

1. A kellő főzési idő

2. Elegendő bőrös-csontos hozzávaló  

3. Fokhagyma.  

1. Idő

Kocsonyát készíteni  viszonylag egyszerű, de időigényes! Minimum 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni.  A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes  zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból, és kocsonyád kellően rezgő  legyen. Ráadásul minél lassabban és tovább  főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény!

2. Elegendő bőrös-csontos hozzávaló

Milyen a jó kocsonyahús? Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagén tartalmától zselésedik, ezektől lesz rezgős.  Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

3. Fokhagyma

A kocsonya elengedhetetlen és meghatározó íze a fokhagyma. Sokan zúzott fokhagymán keresztül szűrik tányérokba a kocsonyát, hogy még intenzívebb íze legyen.

Mindenki  saját ízlése és hagyománya szerint készíti, ízesíti. A háziasszonyok egy része zöldséget is tesz hozzá. A másik népszerű kocsonyaféleség füstölt hús hozzáadásával készül - már egy darabka füstölt hús is fantasztikusan gazdagítja az ízeket!

Klasszikus kocsonya-alaprecept

Hozzávalók:

 • 4 kg bőrös, csontos része a disznónak
 • 1 kg csülök
 • 5 tk só
 • 3 teáskanál szemes bors
 • 1-2 fej fokhagyma / ízlés szerint
 • ízlés szerint  1 cseresznyepaprika
 • 5 liter víz

Így készítsd:

 1. Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat.
 2. Lassú tűzön, nagy lábosban, hideg vízbe tedd fel főni a bőrös-csontos-húsokat.
 3. Időnként szedd le a habját.
 4. Ha már nem képződik több hab, mehetnek hozzá a fűszerek.
 5. Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzd legalább  5 órán keresztül.
 6. Ha a csontról lemállik a hús, kész van.
 7. Merd tányérokba és tedd hűvös helyre, pár óra alatt tökéletesre dermed!

Ha elkészült a kocsonyád tálalhatod citrommal, ecettel, mustárral, ecetes hagymával. Megszórhatod  a tetejét pirospaprikával, sóval borssal.  Ki,  hogy szereti!

Ötletek:

 • Eldobható műanyag borotvával, könnyebben megtisztíthatod a bőrös részeket!
 • A főzés vége felé  érdemes egy próbát tenni. Tegyél  egy kanál levet tányérra, rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merheted tányérokba.
 • Mielőtt tányérokba mernéd, várj egy fél órát, így egyben lekanalazhatod  a tetejéről a zsírt.
 • Ha nem dermedne meg a kocsonyád öntsd vissza az egészet a lábosba és főzd tovább, hogy elfőjön a lé egy része. Vagy gyors megoldásként  tegyél hozzá vízben feloldott zselatin port és keverd össze.
 • Ünnepi asztalra, vendégeknek különleges látvány, ha egyedi formájú edénybe mered, majd szervírozáskor, mint a homokozó formát kifordítod a tányérra.
 • Kocsonyát nem érdemes kis mennyiségben főzni. Ha kisebb háztartást vezetsz, ajánlatos adagonként lefagyasztani, fogyasztás előtt elővenni, felmelegíteni, majd hűvös helyen hagyni, hogy megdermedjen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?