Magyar Péter trágár szavakkal gyalázta a gyermekotthon vezetőjét

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.29.

Erdő-mező most ontja az értékes bogyókat, így készül a gyógyító bodzalekvár

Semmihez nem fogható az íze, ráadásul nagyon egészséges is. Kár lenne kihagyni ezt a különleges lekvárt; főleg, hogy most érik a bodza, érdemes begyűjtő körútra indulni!

Sokan azt hiszik, a bodza fekete bogyói mérgezőek, és eszükbe se jut, hogy isteni bodzalekvár készülhet belőlük. Pedig nem csupán a különleges íz miatt érdemes felvenned a befőző-listádra ezt a lekvárt, hanem azért is, mert a bodza bogyója tele van vitaminokkal és értékes antioxidánsokkal, de magas a kalcium-, foszfor-, és káliumtartalma is. Hatékony a fázós hónapokban az influenza tüneteinek enyhítésében, erősíti az immunrendszert. Bár nyersen valóban mérgezők a bogyók, a hőkezeléssel ez semlegesíthető, így érdemes erdőt-mezőt járva, akár kirándulással összekötve gyűjteni egy jókora kosárral a fekete bogyókból.

Fotó: Pixabay.com

Szedéskor érdemes arra figyelni, hogy a bogyók érettek legyenek, vagyis feketék; a világosabb, piros színű mérgező lehet. Nem szabad a bodzát összekeverni a gyalogbodzával, hiszen az utóbbi bogyói még feketén is mérgezők. Az ehető bodzának fás a szára, az ágai és a termései lefelé csüngenek, míg a gyalogbodza mindig lágyszárú; és ennek az ágai, termései is felfelé állnak.

Az ehető bodza termése mindig lefele csüng; de csak a fekete, érett bogyókból készülhet lekvár. Fotó: Pixabay.com

Bodzalekvár csak leszemezett fürtökből készülhet, hiszen a bodza kocsányai és a szára is erősen mérgező. Ha alaposan megtisztítottad a bogyókat, máris készülhet a bodzalekvár! Van, aki a bodza semleges ízét nem kedveli, ráadásul főzés közben elég sok levet ereszt, ezért nagyon sok háziasszony vegyesen főzi be: almát, szilvát vagy akár körtét tesznek hozzá fele-fele arányban. Van, aki szerint a magja mérgező, de ez tévhit: magokkal együtt is készülhet belőle lekvár, de ha nem szereted, át is passzírozhatod a bogyókat főzés előtt. Ha önmagában készül a bodzalekvár, vagyis nem kerül a fazékba más gyümölcs, sokan használnak pektint, zselésítőt, hiszen rengeteg idő, amíg besűrűsödne, ráadásul minél tovább fő, annál inkább elveszíti a vitamintartalmát. Mutatjuk a bodzalekvár alapreceptjét!

Érdemes kirándulni menni egy nagyobb kosárral, és begyűjteni az érett bogyókat. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 2 kg leszemezett bodzabogyó
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál citromsav
  • Ízlés szerint cukor
  • zselésítő vagy pektin
  • Elkészítés:

  • Tedd fel a bodzát a vízzel a tűzhelyre, add hozzá a cukrot, és kis lángon kezdd el főzni.

  • Egy óra főzés után add hozzá a citromsavat, majd a pektint vagy zselésítőt. Ha besűrűsödött a lekvár, forrón tedd csírátlanított üvegekbe. Minél jobban töltsd meg az üvegeket, a fedőt pedig erősen szorítsd rá. Ezután fordítsd őket fejjel lefelé, és hagyd így 5-15 percig. Utána tedd őket szárazdunsztba; másnap mehetnek is a kamrapolcra.
  • Ezt a finomságot a végtelenségig variálhatod; ha más gyümölccsel főzöd, például szilvával vagy almával, azt akkor add hozzá, ha a bodzabogyók már összeestek. Ha nem akarsz beleőszülni a bodza szemezésébe, fogja egy ritka fogú fésűt vagy egy villát, és azzal húzd le a szemeket. Bár hosszú előkészületet igényel, megéri elkészíteni ezt a finomságot!

    Fotó: Pixabay.com

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek