MEDICINA

Te jó ég! Már így is ter­jed az influ­enza?

A leg­újabb ku­ta­tás sze­rint gyor­sab­ban ter­jed az influ­enza, mint gon­dol­nánk. Nem kell hogy ránk kö­hög­je­nek, elég hozzá egy beteg ember ki­lég­zése, és máris meg­kap­juk a fer­tő­zést.
  • Szerző: ripost

Már nálunk is terjed a magas lázzal, végtagfájdalommal járó, ausztrál influenzaként emlegetett vírus, ami ellen védekeznünk kellene. Ám a legújabb amerikai kutatás szerint az kevés, hogy kikerüljük a köhögő, tüsszögő embereket, ugyanis már egy lélegzetüktől is elkaphatjuk a kórokozót. Az influenzások, különösen a betegség első napjaiban, fertőznek kilégzéssel.

Fotó: 123RF

A kutatócsoport 142 influenzás pácienst figyelt meg és elemezte a kilégzésükben lévő vírusokat. A mintákat beszéd, természetes légzés, köhögés és tüsszentés közben rögzítették, majd felmérték a bennük előforduló, a lélegzetvételkor kiáramló influenzás permet fertőzőképességét. Az elemzés eredménye, hogy köhögéssel és tüsszentéssel sem kerül annyi vírus a levegőbe, mint kilégzéssel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tehát az egészséges emberek hiába mosnak kezet, tartanak rendet maguk körül, ha a környezetükben köhögő, beteg ember tartózkodik, mert esélyük van, hogy megkapják tőle a fertőzést.  A kutatók figyelmeztetnek: ha valakit legyűr az influenza, jobb, ha otthon marad, és nem fertőz meg másokat.