MEDICINA

Fan­tasz­ti­kus képek! Így lesz a pe­te­sejt­ből kis­baba

A ter­hes­ség cso­dá­ját a nők érzik át iga­zán, hi­szen az ő tes­tük­ben megy végbe a vál­to­zás. Most már azon­ban a férfiak is meg­néz­he­tik, hogy ala­kul ki a csoda a női test­ben 9 hónap alatt.

A terhesség során közvetlenül a megtermékenyítésről keveset beszélnek és keveset is tudnak, pedig a fogantatás utáni néhány napban történik szinte a legnagyobb változás a női testben. A megtermékenyített petesejt osztódik, zigótává, majd embrióvá alakul.

Így változik egy megtermékenyített sejt, napról napra (Fotó: Pinterest)
Így változik egy megtermékenyített sejt, napról napra (Fotó: Pinterest)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezalatt az idő alatt a fejlődő embrió végigmegy az egész evolúciós fejlődésen. Hiszen az első napokban még halacskára, majd egy gerinces emlősre kezd hasonlítani. Párhetesen lesz csak igazi emlős kinézete, de egy kis farok rész még ekkor is látható. Csupán a terhesség harmadik hónapjában válik igazi kisemberré.

Eleanor Lutz grafikus készített egy sorozatot a pocakban fejlődő babáról a megtermékenyítéstől egészen a születésig. Célja az elkápráztatás, hogy felismerjük az élet összetettségét.

Hazánkban az abortusz végső határideje 12 hét. Ekkor már a babád a pocakban akkora, hogy elfér a tenyeredben és a tökéletes másolatod. Minden létfontosságú szerve kezdetlegesen, de kialakul.

Ez a kisfilm, nemcsak ámulatba ejtő, de gondolatébresztő is. Felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos minden egyes fázis ahhoz, hogy kialakulhasson az élet.