RETRO RÁDIÓ

3 isteni saláta a karácsonyi asztalra, amit előre elkészíthetsz

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 12. 07. 14:00

Idén milyen finomsággal készülsz karácsonyra? A halak és a frissen sültek mellé a saláta kihagyhatatlan. Mutatunk 3 isteni receptet, ne hagyd ki őket! Ideje kicsit kalandozni az új ízek felé, de a nagy klasszikus idén sem hiányozhat az asztalról!

Az ünnepi köretek épp olyan fontosak, mint a rántott hal vagy a töltött káposzta. Saláta is készül, és a klasszikusokat sem szabad kihagyni, de érdemes minden évben valami újdonságot is kipróbálni. Frissíteni a kínálatot. Hoztunk neked 3 isteni receptet, köztük találod a fantasztikus franciasalátát és másik két különleges, nem megszokott könnyű salátát. Készítsd el őket már az ünnep előtti napon!

saláta recept: karácsony
Saláta: rántott halhoz, karácsonyi ételekhez
Fotó: Richard Semik /  Shutterstock

Saláta  receptek:

1. Franciasaláta házi majonézzel

Saláta: franciasaláta
Saláta: Franciasaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg sárgarépa
  • 25 dkg zöldborsó
  • cukor
  • 30 dkg alma
  • 0,5 db citrom facsart leve
  • 25 dkg csemege uborka

majonéz elkészítéséhez:

  • 5 db tojás
  • 4 dl étolaj
  • őrölt fekete bors
  • 3 ek mustár
  • 3 ek tejföl ( 20% )
  • 0,5 db citrom facsart leve
  • friss petrezselyem

Így készítsd el:

  1. Főzd meg a burgonyát héjában, majd hámozd meg és kockázd fel. Ne főzd szét, az nagyon fontos!
  2. Tisztítsd meg a sárgarépát, kockázd fel és a borsóval együtt, enyhén cukros és sós vízben főzd meg. 
  3. Az almát hámozd meg, a magházat vágd ki és kockázd fel a gyümölcsöt. Tedd bele citromos vízbe. Az uborkát is mosd meg és kockázd fel. 
  4. Míg a zöldségek főnek, készítsd el a házi majonézt. Tedd a tojássárgákat egy tálba, majd lassan adagolva, keverd hozzá az olajat. Ha jól elkevered, sűrű majonéz állagot fogsz kapni. Sózd, borsozd és add hozzá a mustárt, a tejfölt és a citromlevet, majd tedd a hűtőbe. 
  5. A majonézbe tedd bele a lehűlt zöldségeket, és a végén a krumplit is.
  6. Nagyon figyelj arra, hogy ne törd össze őket! Minimum egy órára de akár egy éjszakára is beteheted a hűtőbe. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítsd!

2. Kuszkusz saláta

Saláta: kuszkusz
Saláta: kuszkusz

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 1 tk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 bögre kuszkusz
  • 1 ek vaj

salátához:

  • 1 db újhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 csokor petrezselyem

Így készítsd el:

  1. Először a kuszkuszt készítsd el: forrald fel a vizet sóval és az olívaolajjal. Öntsd bele a kuszkuszt, keverd el, és vedd is le a tűzről (nem kell főzni). Fedd le, és 5-7 percig hagyd állni. Majd vedd le a fedőt, és keverd át. Add hozzá a vajat, majd pihentesd 5 percig, lefedve. Tálalhatod így is köretként, de készíthetsz belőle salátát is.
  2. A kész kuszkuszt keverd össze a felkarikázott zöldhagymával, az apróra vágott paradicsommal és uborkával, majd mehet bele a petrezselyem is. 
  3. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, és a citromlével, sózd, borsozd és forgasd össze. Mehet is a karácsonyi asztalra.

Jó étvágyat!

3. Édesburgonya saláta céklával és fetával

Saláta
Saláta

Hozzávalók:

  • 2 db édesburgonya
  • 1 db cékla
  • olívaolaj
  • só,bors
  • őrölt kömény
  • rukkola
  • 20 dkg feta sajt
  • szárított oregánó

Így készítsd el:

  1. Hámozd meg az édesburgonyát és a céklát, majd vágd fel kockára. Egy tűzálló tepsit kevés olívaolajjal kend ki és terítsd el benne a zöldségeket. Sózd, borsozd, őrölt köménnyel szórd meg. 
  2. 175 C fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 35-40 percen keresztül süsd, míg a zöldségek megpuhulnak.
  3. A rukkolát tedd tányérra, szedd rá a sült zöldségeket, szórd meg a kockára vágott fetával, és a szárított oregánóval.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.