
3 isteni saláta a karácsonyi asztalra, amit előre elkészíthetsz
Idén milyen finomsággal készülsz karácsonyra? A halak és a frissen sültek mellé a saláta kihagyhatatlan. Mutatunk 3 isteni receptet, ne hagyd ki őket! Ideje kicsit kalandozni az új ízek felé, de a nagy klasszikus idén sem hiányozhat az asztalról!
Az ünnepi köretek épp olyan fontosak, mint a rántott hal vagy a töltött káposzta. Saláta is készül, és a klasszikusokat sem szabad kihagyni, de érdemes minden évben valami újdonságot is kipróbálni. Frissíteni a kínálatot. Hoztunk neked 3 isteni receptet, köztük találod a fantasztikus franciasalátát és másik két különleges, nem megszokott könnyű salátát. Készítsd el őket már az ünnep előtti napon!

Fotó: Richard Semik / Shutterstock
Saláta receptek:
1. Franciasaláta házi majonézzel

Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg sárgarépa
- 25 dkg zöldborsó
- cukor
- só
- 30 dkg alma
- 0,5 db citrom facsart leve
- 25 dkg csemege uborka
majonéz elkészítéséhez:
- 5 db tojás
- 4 dl étolaj
- őrölt fekete bors
- 3 ek mustár
- 3 ek tejföl ( 20% )
- 0,5 db citrom facsart leve
- friss petrezselyem
Így készítsd el:
- Főzd meg a burgonyát héjában, majd hámozd meg és kockázd fel. Ne főzd szét, az nagyon fontos!
- Tisztítsd meg a sárgarépát, kockázd fel és a borsóval együtt, enyhén cukros és sós vízben főzd meg.
- Az almát hámozd meg, a magházat vágd ki és kockázd fel a gyümölcsöt. Tedd bele citromos vízbe. Az uborkát is mosd meg és kockázd fel.
- Míg a zöldségek főnek, készítsd el a házi majonézt. Tedd a tojássárgákat egy tálba, majd lassan adagolva, keverd hozzá az olajat. Ha jól elkevered, sűrű majonéz állagot fogsz kapni. Sózd, borsozd és add hozzá a mustárt, a tejfölt és a citromlevet, majd tedd a hűtőbe.
- A majonézbe tedd bele a lehűlt zöldségeket, és a végén a krumplit is.
- Nagyon figyelj arra, hogy ne törd össze őket! Minimum egy órára de akár egy éjszakára is beteheted a hűtőbe. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítsd!
2. Kuszkusz saláta

Hozzávalók:
- 1 bögre víz
- 1 tk só
- 1 ek olívaolaj
- 1 bögre kuszkusz
- 1 ek vaj
salátához:
- 1 db újhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1 csokor petrezselyem
Így készítsd el:
- Először a kuszkuszt készítsd el: forrald fel a vizet sóval és az olívaolajjal. Öntsd bele a kuszkuszt, keverd el, és vedd is le a tűzről (nem kell főzni). Fedd le, és 5-7 percig hagyd állni. Majd vedd le a fedőt, és keverd át. Add hozzá a vajat, majd pihentesd 5 percig, lefedve. Tálalhatod így is köretként, de készíthetsz belőle salátát is.
- A kész kuszkuszt keverd össze a felkarikázott zöldhagymával, az apróra vágott paradicsommal és uborkával, majd mehet bele a petrezselyem is.
- Locsold meg egy kevés olívaolajjal, és a citromlével, sózd, borsozd és forgasd össze. Mehet is a karácsonyi asztalra.
Jó étvágyat!
3. Édesburgonya saláta céklával és fetával

Hozzávalók:
- 2 db édesburgonya
- 1 db cékla
- olívaolaj
- só,bors
- őrölt kömény
- rukkola
- 20 dkg feta sajt
- szárított oregánó
Így készítsd el:
- Hámozd meg az édesburgonyát és a céklát, majd vágd fel kockára. Egy tűzálló tepsit kevés olívaolajjal kend ki és terítsd el benne a zöldségeket. Sózd, borsozd, őrölt köménnyel szórd meg.
- 175 C fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 35-40 percen keresztül süsd, míg a zöldségek megpuhulnak.
- A rukkolát tedd tányérra, szedd rá a sült zöldségeket, szórd meg a kockára vágott fetával, és a szárított oregánóval.
Jó étvágyat!







