Létrehozva: 2020.01.01.

A tökéletes rántott ponty titka

Sokak számára elképzelhetetlen az ünnep halétel nélkül. Íme a három nagy klasszikus receptje.

A tökéletes rántott ponty titka

Azt mondják, hogy ez az az étel, amit csak a vásárlásnál lehet elrontani, de ott nagyon. Ha nem friss a hal, akkor még a legtökéletesebb panírozás és a tartármártása sem segít. Ha sikerül friss pontyot venni, akkor nem is szabad sokat várni vele, legkésőbb másnap meg is kell sütni. Bundázhatjuk duplán, de a zsemlemorzsa helyett pankó morzsában is forgathatjuk, de nagyon finom lesz akkor is, ha a morzsába egy kis szezámmagot keverünk.

Hozzávalók:

  • ponty szeletek
  • citrom leve
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa / szezámmag
  • ELKÉSZÍTÉS:

    A ponty szeleteket besózzuk, rácsepegtetünk pár csepp citromlevet, és állni hagyjuk 10-15 percig. Leöblítjük, és papírtörlővel megszárítgatjuk (ha túl nedves marad, akkor nem tapad meg majd szépen a bundája). Következik a panírozás: megforgatjuk lisztben, majd tojásban, majd még egyszer lisztben és tojásban végül zsemlemorzsában, és bő olajban kisütjük. Közepes lángon először fedő alatt az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük a másik oldalát. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és azonnal tálaljuk is. Letakarni nem szabad! Tartármártással, krumplipürével, ecetes-hagymás krumplival vagy zöldségkörettel tálaljuk.

    Így készül az isteni szegedi halászlé

    Hozzávalók:

  • 2 kg hal +belsőség
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 2 evőkanál zsír
  • ELKÉSZÍTÉS:

    A halszeletek kivételével daraboljuk fel a halakat, majd sózzuk meg. Vágjuk fel a hagymát, tegyük a paprikával, paradicsommal, hallal egy lábosba főni, kevés vízzel. Várjuk meg, míg lefő a habja, majd szórjuk meg a pirospaprikával és sóval. Öntsük fel kb. 2 liter hideg vízzel. Főzzük kb. 1 órán keresztül, míg a hús elválik a csontos szálkáktól. Vegyük ki a haldarabokat, szedjük ki a nagyobb szálkákat, csontokat, majd passzírozzuk át az egész alapot. Az így kapott sűrű lét tegyük vissza a tűzre, öntsük fel hideg vízzel és forraljuk lassan össze. Forrósítsuk fel a zsírt, keverjük hozzá a pirospaprikát és öntsük a léhez. Az elkészült alapléhez tegyük hozzá a besózott, beirdalt halszeleteket, az ikrát, a haltejet és főzzük együtt kb. 10 percig. Vigyázzunk, mert a hal hamar széteshet! Forrón tálaljuk!

    Zöldfűszeres pisztráng rozmaringos burgonyával

    Hozzávalók:

  • 1 egész pisztráng, fejenként
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 db citrom
  • 2 ek.vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • olaj
  • só, bors
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Tisztítsuk meg a pisztrángot, papírtörlővel itasuk le róla a nedvességet, sózzuk, borsozzuk. Hasüregét is sózzuk meg, kenegessük át vajjal, és béleljük ki finomra vágott kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, egy cikk citrommal. Egy tepsit vajazzuk ki, tegyél rá néhány ágacska kakukkfüvet, erre fektessük az előkészített halakat, facsarjunk ré citromot, locsoljuk meg olívával és öntsünk alá 1 dl fehérbort. Előmelegített sütőben 220°C fokon 20 perc alatt ropogósra sül.

    KERETES

    Rozmaringos fokhagymás burgonya

    Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ágacska friss rozmaring
  • 1 ek. vaj
  • 1 citrom
  • só,bors
  • olívaolaj
  •  

    Elkészítés:

    Sós vízben főzzük meg héjastól a krumplit. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni, húzzuk le a héját, karikázzuk fel. A krumpli karikákat sorakoztassuk kivajazott tepsibe, hintsük meg apróra vágott rozmaringgal és fokhagymával, de ízlés szerint sózhatjuk is. Jöhet rá a következő réteg, egész addig, ameddig tart a burgonya. Legfölülre citromkarikákat tegyünk, locsoljuk be olívával és a tepsit tolhatjuk is a sütőbe. Ha jól időzítünk, a hal és a krumpli egyszerre készül el.

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

    origo.hu

    Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

    metropol.hu

    Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

    mandiner.hu

    Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

    ripost.hu

    „Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

    mandiner.hu

    Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

    origo.hu

    Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

    mindmegette.hu

    Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc