RETRO RÁDIÓ

Nem hiszed el, mivel készíti a bejglit a magyar séf! Itt az isteni bejgli receptje

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 12. 22. 11:00

Nem elírás, valóban ez az alap! Itt a magyar séf isteni bejgli receptje!

Nincs karácsony bejgli nélkül – vallja Bernáth József séf, aki Facebook-oldalán osztotta meg a fenséges bejgli receptjét, melynek egyik titka az alapja! Hogy mi az? Hideg tej!

Bernáth József bejgli receptjének alapja a hideg tej
Bernáth József bejgli receptjének alapja a hideg tej (Fotó: Pexels/Alexas fotos)

Ha bejgli recept, akkor Bernáth József a hideg tejre esküszik

Hozzávalók a tésztához:
250 g finomliszt
25 g átszitált porcukor
1 nagy csipet só
50 g kacsa vagy libazsír
75 g vaj
50 ml tej
1 db tojássárgája (a fehérjét meghagyjuk a kenéshez)
16 g (1/3-ad) friss élesztő

A hideg tejbe (igen, hideg tejbe!) belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a porcukorral és a sóval. Az apróra felkockázott hideg vajat és a zsírt elmorzsoljuk ezzel a lisztes keverékkel, mint mikor linzer tésztát készítünk. Fontos: gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradék ne olvadjon meg! Ezután adjuk hozzá a tejes keveréket, s ezzel is gyorsan, de alaposan elkeverjük. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk, s frissentartó fóliába csomagolva egy óráig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. 

Hozzávalók a töltelékhez (2 rúdra elegendő):
125 ml tej
125 g cukor
1 csipet só
1/2 citrom és 1/2 narancs reszelt héja
250 g darált dió (amit előtte alaposan átválogattunk!)
aki szereti, tehet bele mazsolát – én nem szoktam.

A tejet a cukorral és a sóval feltesszük melegedni. amikor a só és a cukor teljesen elolvadt és a tej forrni kezd, hozzáadjuk a darált diót és 1-2 percig folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. Csak akkor adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, amikor már szobahőmérsékletű a massza, így sokkal kellemesebb citrom ízt ad a töltelékünknek.

A mákosnál ugyanez az elkészítési mód, csak a dió helyett 250 g darált mákot használunk, és kevesebb tejet. Ebbe csak citromhéjat tegyünk!

A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A pihent tésztát körülbelül 20x25 cm-es téglalapokká nyújtjuk, s egy palacsintaforgató lapáttal elosztjuk rajta a diós tölteléket (lehetőleg úgy, hogy a tészta széleire – kb. 1 cm – ne kenjünk a masszából). A megkent tészta két szélét behajtjuk, s nem túl szorosan feltekerjük. A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert még kelni fognak. Ekkor felverünk egy egész tojást és alaposan megkenjük vele. Betesszük a hűtőbe, hogy rászárádjon (kb. 15-18 perc), majd a tésztából megmaradt fehérjével is lekenjük. Megszurkáljuk hústűvel vagy hurkapálcával úgy, hogy a tű (vagy a pálca) hegye legalább a bejgli közepéig elérjen. Ne villával szúrjuk, mert akkor garantált, hogy kireped!
Az előmelegített sütőben készre sütjük – ez kb. 25-30 perc. Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni. Csak hidegen mozgassuk.
– írja közösségi oldalán Bernáth József.

Extra tipp: a diósat érdemes feldobni egy kis reszelt narancs- vagy mandarin héjjal!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.