
Nem hiszed el, mivel készíti a bejglit a magyar séf! Itt az isteni bejgli receptje
Nem elírás, valóban ez az alap! Itt a magyar séf isteni bejgli receptje!
Nincs karácsony bejgli nélkül – vallja Bernáth József séf, aki Facebook-oldalán osztotta meg a fenséges bejgli receptjét, melynek egyik titka az alapja! Hogy mi az? Hideg tej!

Ha bejgli recept, akkor Bernáth József a hideg tejre esküszik
Hozzávalók a tésztához:
250 g finomliszt
25 g átszitált porcukor
1 nagy csipet só
50 g kacsa vagy libazsír
75 g vaj
50 ml tej
1 db tojássárgája (a fehérjét meghagyjuk a kenéshez)
16 g (1/3-ad) friss élesztő
A hideg tejbe (igen, hideg tejbe!) belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a porcukorral és a sóval. Az apróra felkockázott hideg vajat és a zsírt elmorzsoljuk ezzel a lisztes keverékkel, mint mikor linzer tésztát készítünk. Fontos: gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradék ne olvadjon meg! Ezután adjuk hozzá a tejes keveréket, s ezzel is gyorsan, de alaposan elkeverjük. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk, s frissentartó fóliába csomagolva egy óráig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez (2 rúdra elegendő):
125 ml tej
125 g cukor
1 csipet só
1/2 citrom és 1/2 narancs reszelt héja
250 g darált dió (amit előtte alaposan átválogattunk!)
aki szereti, tehet bele mazsolát – én nem szoktam.
A tejet a cukorral és a sóval feltesszük melegedni. amikor a só és a cukor teljesen elolvadt és a tej forrni kezd, hozzáadjuk a darált diót és 1-2 percig folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. Csak akkor adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, amikor már szobahőmérsékletű a massza, így sokkal kellemesebb citrom ízt ad a töltelékünknek.
A mákosnál ugyanez az elkészítési mód, csak a dió helyett 250 g darált mákot használunk, és kevesebb tejet. Ebbe csak citromhéjat tegyünk!
A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A pihent tésztát körülbelül 20x25 cm-es téglalapokká nyújtjuk, s egy palacsintaforgató lapáttal elosztjuk rajta a diós tölteléket (lehetőleg úgy, hogy a tészta széleire – kb. 1 cm – ne kenjünk a masszából). A megkent tészta két szélét behajtjuk, s nem túl szorosan feltekerjük. A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert még kelni fognak. Ekkor felverünk egy egész tojást és alaposan megkenjük vele. Betesszük a hűtőbe, hogy rászárádjon (kb. 15-18 perc), majd a tésztából megmaradt fehérjével is lekenjük. Megszurkáljuk hústűvel vagy hurkapálcával úgy, hogy a tű (vagy a pálca) hegye legalább a bejgli közepéig elérjen. Ne villával szúrjuk, mert akkor garantált, hogy kireped!
Az előmelegített sütőben készre sütjük – ez kb. 25-30 perc. Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni. Csak hidegen mozgassuk.
– írja közösségi oldalán Bernáth József.
Extra tipp: a diósat érdemes feldobni egy kis reszelt narancs- vagy mandarin héjjal!







