RETRO RÁDIÓ

Íme, Bernáth József kedvenc húsvéti kalácsának receptje!

Íme, Bernáth József kedvenc húsvéti kalácsának receptje!
Doris
Szerző
Doris
Létrehozva2016. 03. 27. 08:50

A tapasztalt sztárszakács örömmel osztotta meg rajongóival exkluzív kalácsreceptjét. Ezzel a fonott finomsággal te is megkoronázhatod az ünnepi asztalt!

A húsvéti kalács a sonka, a torma és a tojás mellett az ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke, ha azonban a sztárséf, Bernáth József exkluzív receptje alapján gyúrjuk a tésztát, garantáltan különleges ízélményben lesz részünk!

Lássuk, hogyan készíti a fonott finomságot a tapasztalt mesterszakács!

Recept 1 db kb. 500 g-os kalácshoz:

  • 170 ml tej

  • 15 g élesztő

  • 350 g liszt

  • 35 g porcukor

  • 35 g vaj

  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

  • 4 g só

  • 1 vaníliarúd kikapart magja

  • ½ citrom reszelt héja és/vagy ½ narancs reszelt héja


    A tejet meglangyosítjuk. Ha túlmelegedett (beletesszük az ujjunkat és sokkal melegebbnek érezzük), akkor hagyjuk egy kicsit hűlni! Egy keverőtálba - amibe majd bele fog férni az összes alapanyagunk - kiöntünk egy keveset a langyos tejből, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, és a többi hozzávalót, összegyúrjuk és simára dagasztjuk.
    Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, és adjunk neki további húsz perc pihenőidőt.


    Amikor a tészta újrakelt, osszuk hatfelé, és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 8-10 percet. Ezután gilisztákká sodorjuk a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor annyi a trükk, hogy felváltva mindig oldalról, befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét!

    Kenjük meg az enyhén felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni húsz percig meleg, párás helyen. Ha letelt a 20 perc, kenjük meg újra és hagyjuk pihenni amíg a rákent tojás megszárad - ez körülbelül 12-15 percet vesz majd igénybe szobahőmérsékleten.


    190 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.
    Jó étvágyat!

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.