kulcsár edina
A tapasztalt sztárszakács örömmel osztotta meg rajongóival exkluzív kalácsreceptjét. Ezzel a fonott finomsággal te is megkoronázhatod az ünnepi asztalt!
A húsvéti kalács a sonka, a torma és a tojás mellett az ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke, ha azonban a sztárséf, Bernáth József exkluzív receptje alapján gyúrjuk a tésztát, garantáltan különleges ízélményben lesz részünk!
Lássuk, hogyan készíti a fonott finomságot a tapasztalt mesterszakács!
Recept 1 db kb. 500 g-os kalácshoz:
170 ml tej
15 g élesztő
350 g liszt
35 g porcukor
35 g vaj
2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
4 g só
1 vaníliarúd kikapart magja
½ citrom reszelt héja és/vagy ½ narancs reszelt héja
A tejet meglangyosítjuk. Ha túlmelegedett (beletesszük az ujjunkat és sokkal melegebbnek érezzük), akkor hagyjuk egy kicsit hűlni! Egy keverőtálba - amibe majd bele fog férni az összes alapanyagunk - kiöntünk egy keveset a langyos tejből, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, és a többi hozzávalót, összegyúrjuk és simára dagasztjuk.
Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, és adjunk neki további húsz perc pihenőidőt.
Amikor a tészta újrakelt, osszuk hatfelé, és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 8-10 percet. Ezután gilisztákká sodorjuk a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor annyi a trükk, hogy felváltva mindig oldalról, befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét!
Kenjük meg az enyhén felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni húsz percig meleg, párás helyen. Ha letelt a 20 perc, kenjük meg újra és hagyjuk pihenni amíg a rákent tojás megszárad - ez körülbelül 12-15 percet vesz majd igénybe szobahőmérsékleten.
190 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!