RETRO RÁDIÓ

Készítsd így a mák- és a diótölteléket, és soha többé nem durran ki a bejgli

Létrehozva2024. 11. 24. 11:30

Ideje átgondolni az ünnepi menüt, amiből természetesen nem maradhat ki ez a hagyományos sütemény sem. Nem árt, ha máris van egy jó bejgli recept a tarsolyodban; ha így készíted, garantáltan tökéletes lesz!

Egyre téliesebb az időjárás, az első hó is leesett, nem csoda, ha alakul már az ünnepi hangulat; főleg, hogy alig több, mint egy hónap van karácsonyig. Ha te is azok közé tartozol, akik máris tervezik, mit süssenek-főzzenek, akkor jó, ha kéznél van egy tuti bejgli recept. Gyakori probléma, hogy a bejgli kireped sütés közben, aminek több oka is lehet, de legtöbbször a töltelék a ludas. Ugyanis ha túl sok, vagy túl nedves a töltelék, szét fog durranni a sütőben a bejgli, még akkor is, ha nem nyújtottad túl vékonyra a tésztát, és összecsípted a széleit feltekerés után. 

Jó, ha máris kéznél van egy jó bejgli recept!
Tuti bejgli recept, hogy egyben maradjon a diós és a mákos is. Fotó: Klaudia Pinter / Shutterstock

Ne legyen lágy a töltelék

Különösen a mákos bejgli hajlamos a repedésre, ugyanis míg a dió felszívja a nedvességet, a mák nem. Ezért amikor készíted a bejglit, a máktöltelékhez ne adj annyi tejet, mint a dióhoz. A cukrot is érdemes óvatosan adagolni, hiszen a mákból a cukor hatására további nedvesség oldódhat ki. Persze a diós bejgli sem repedésbiztos: ha túl sok a nedves hozzávaló, a gőz ugyanúgy szét fogja nyomni sütés közben a tésztát, mint a mákosnál. Ezért mindig tartsd be a mennyiségeket, amiket a bejgli recept javasol, hiszen inkább legyen egy kicsit nehezebb a tésztára kenni a tölteléket, minthogy szétrepedjen a bejgli.

Bejgli recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg rumba áztatott mazsola
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés tej

Elkészítés:

  • Keverd össze a sót és a lisztet, majd a puha vajat vagy margarint villával keverd a liszthez. Mehet hozzá az összemorzsolt élesztő, a porcukor, a tejföl, és végül a tojás. Alaposan gyúrd össze a tésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd őket fóliába, és pihentesd őket a hűtőben egy éjszakán át.
  • Készítsd el a mákos tölteléket: alaposan keverd össze a hozzávalókat, a végén add hozzá a mazsolát. Tedd a tűzhelyre, forrald át a tölteléket; ha túl száraz, egy csipetnyi tejet vagy vizet adj hozzá. Akkor jó, ha még morzsás a töltelék, és összenyomva összeáll, de folyós semmiképpen ne legyen!
  • Jöhet a diós töltelék: dolgozd össze a hozzávalókat, forrald át, és ha kell, adj hozzá tejet, de ne legyen túl folyékony ez sem, éppen csak lehessen kenni!
  • Nyújts ki a négy tésztacipót 3 milliméter körüli vastagságra, a széleket vékonyítsd tovább az ujjaiddal. A teljesen kihűlt tölteléket szórd egyenletesen a tésztákra, majd tekerd fel. Kend meg tojással a bejgliket, és helyezd őket a tepsire.
  • Villával szurkáld meg a bejglik tetejét, majd 175 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.