Létrehozva: 2024.11.24.

Készítsd így a mák- és a diótölteléket, és soha többé nem durran ki a bejgli

Ideje átgondolni az ünnepi menüt, amiből természetesen nem maradhat ki ez a hagyományos sütemény sem. Nem árt, ha máris van egy jó bejgli recept a tarsolyodban; ha így készíted, garantáltan tökéletes lesz!

Egyre téliesebb az időjárás, az első hó is leesett, nem csoda, ha alakul már az ünnepi hangulat; főleg, hogy alig több, mint egy hónap van karácsonyig. Ha te is azok közé tartozol, akik máris tervezik, mit süssenek-főzzenek, akkor jó, ha kéznél van egy tuti bejgli recept. Gyakori probléma, hogy a bejgli kireped sütés közben, aminek több oka is lehet, de legtöbbször a töltelék a ludas. Ugyanis ha túl sok, vagy túl nedves a töltelék, szét fog durranni a sütőben a bejgli, még akkor is, ha nem nyújtottad túl vékonyra a tésztát, és összecsípted a széleit feltekerés után. 

Jó, ha máris kéznél van egy jó bejgli recept!
Tuti bejgli recept, hogy egyben maradjon a diós és a mákos is. Fotó: Klaudia Pinter / Shutterstock

Ne legyen lágy a töltelék

Különösen a mákos bejgli hajlamos a repedésre, ugyanis míg a dió felszívja a nedvességet, a mák nem. Ezért amikor készíted a bejglit, a máktöltelékhez ne adj annyi tejet, mint a dióhoz. A cukrot is érdemes óvatosan adagolni, hiszen a mákból a cukor hatására további nedvesség oldódhat ki. Persze a diós bejgli sem repedésbiztos: ha túl sok a nedves hozzávaló, a gőz ugyanúgy szét fogja nyomni sütés közben a tésztát, mint a mákosnál. Ezért mindig tartsd be a mennyiségeket, amiket a bejgli recept javasol, hiszen inkább legyen egy kicsit nehezebb a tésztára kenni a tölteléket, minthogy szétrepedjen a bejgli.

Bejgli recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg rumba áztatott mazsola
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés tej

Elkészítés:

  • Keverd össze a sót és a lisztet, majd a puha vajat vagy margarint villával keverd a liszthez. Mehet hozzá az összemorzsolt élesztő, a porcukor, a tejföl, és végül a tojás. Alaposan gyúrd össze a tésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd őket fóliába, és pihentesd őket a hűtőben egy éjszakán át.
  • Készítsd el a mákos tölteléket: alaposan keverd össze a hozzávalókat, a végén add hozzá a mazsolát. Tedd a tűzhelyre, forrald át a tölteléket; ha túl száraz, egy csipetnyi tejet vagy vizet adj hozzá. Akkor jó, ha még morzsás a töltelék, és összenyomva összeáll, de folyós semmiképpen ne legyen!
  • Jöhet a diós töltelék: dolgozd össze a hozzávalókat, forrald át, és ha kell, adj hozzá tejet, de ne legyen túl folyékony ez sem, éppen csak lehessen kenni!
  • Nyújts ki a négy tésztacipót 3 milliméter körüli vastagságra, a széleket vékonyítsd tovább az ujjaiddal. A teljesen kihűlt tölteléket szórd egyenletesen a tésztákra, majd tekerd fel. Kend meg tojással a bejgliket, és helyezd őket a tepsire.
  • Villával szurkáld meg a bejglik tetejét, majd 175 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek