tóth gabi
Ideje átgondolni az ünnepi menüt, amiből természetesen nem maradhat ki ez a hagyományos sütemény sem. Nem árt, ha máris van egy jó bejgli recept a tarsolyodban; ha így készíted, garantáltan tökéletes lesz!
Egyre téliesebb az időjárás, az első hó is leesett, nem csoda, ha alakul már az ünnepi hangulat; főleg, hogy alig több, mint egy hónap van karácsonyig. Ha te is azok közé tartozol, akik máris tervezik, mit süssenek-főzzenek, akkor jó, ha kéznél van egy tuti bejgli recept. Gyakori probléma, hogy a bejgli kireped sütés közben, aminek több oka is lehet, de legtöbbször a töltelék a ludas. Ugyanis ha túl sok, vagy túl nedves a töltelék, szét fog durranni a sütőben a bejgli, még akkor is, ha nem nyújtottad túl vékonyra a tésztát, és összecsípted a széleit feltekerés után.
Különösen a mákos bejgli hajlamos a repedésre, ugyanis míg a dió felszívja a nedvességet, a mák nem. Ezért amikor készíted a bejglit, a máktöltelékhez ne adj annyi tejet, mint a dióhoz. A cukrot is érdemes óvatosan adagolni, hiszen a mákból a cukor hatására további nedvesség oldódhat ki. Persze a diós bejgli sem repedésbiztos: ha túl sok a nedves hozzávaló, a gőz ugyanúgy szét fogja nyomni sütés közben a tésztát, mint a mákosnál. Ezért mindig tartsd be a mennyiségeket, amiket a bejgli recept javasol, hiszen inkább legyen egy kicsit nehezebb a tésztára kenni a tölteléket, minthogy szétrepedjen a bejgli.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
Hozzávalók a diós töltelékhez:
Elkészítés: