
Készítsd így a mák- és a diótölteléket, és soha többé nem durran ki a bejgli
Ideje átgondolni az ünnepi menüt, amiből természetesen nem maradhat ki ez a hagyományos sütemény sem. Nem árt, ha máris van egy jó bejgli recept a tarsolyodban; ha így készíted, garantáltan tökéletes lesz!
Egyre téliesebb az időjárás, az első hó is leesett, nem csoda, ha alakul már az ünnepi hangulat; főleg, hogy alig több, mint egy hónap van karácsonyig. Ha te is azok közé tartozol, akik máris tervezik, mit süssenek-főzzenek, akkor jó, ha kéznél van egy tuti bejgli recept. Gyakori probléma, hogy a bejgli kireped sütés közben, aminek több oka is lehet, de legtöbbször a töltelék a ludas. Ugyanis ha túl sok, vagy túl nedves a töltelék, szét fog durranni a sütőben a bejgli, még akkor is, ha nem nyújtottad túl vékonyra a tésztát, és összecsípted a széleit feltekerés után.

Ne legyen lágy a töltelék
Különösen a mákos bejgli hajlamos a repedésre, ugyanis míg a dió felszívja a nedvességet, a mák nem. Ezért amikor készíted a bejglit, a máktöltelékhez ne adj annyi tejet, mint a dióhoz. A cukrot is érdemes óvatosan adagolni, hiszen a mákból a cukor hatására további nedvesség oldódhat ki. Persze a diós bejgli sem repedésbiztos: ha túl sok a nedves hozzávaló, a gőz ugyanúgy szét fogja nyomni sütés közben a tésztát, mint a mákosnál. Ezért mindig tartsd be a mennyiségeket, amiket a bejgli recept javasol, hiszen inkább legyen egy kicsit nehezebb a tésztára kenni a tölteléket, minthogy szétrepedjen a bejgli.
Bejgli recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 1 db tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg rumba áztatott mazsola
- 1 citrom leve és reszelt héja
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 csom vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- kevés tej
Elkészítés:
- Keverd össze a sót és a lisztet, majd a puha vajat vagy margarint villával keverd a liszthez. Mehet hozzá az összemorzsolt élesztő, a porcukor, a tejföl, és végül a tojás. Alaposan gyúrd össze a tésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd őket fóliába, és pihentesd őket a hűtőben egy éjszakán át.
- Készítsd el a mákos tölteléket: alaposan keverd össze a hozzávalókat, a végén add hozzá a mazsolát. Tedd a tűzhelyre, forrald át a tölteléket; ha túl száraz, egy csipetnyi tejet vagy vizet adj hozzá. Akkor jó, ha még morzsás a töltelék, és összenyomva összeáll, de folyós semmiképpen ne legyen!
- Jöhet a diós töltelék: dolgozd össze a hozzávalókat, forrald át, és ha kell, adj hozzá tejet, de ne legyen túl folyékony ez sem, éppen csak lehessen kenni!
- Nyújts ki a négy tésztacipót 3 milliméter körüli vastagságra, a széleket vékonyítsd tovább az ujjaiddal. A teljesen kihűlt tölteléket szórd egyenletesen a tésztákra, majd tekerd fel. Kend meg tojással a bejgliket, és helyezd őket a tepsire.
- Villával szurkáld meg a bejglik tetejét, majd 175 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket.






