Létrehozva: 2024.11.21.

Isteni ízű pálinkát készíthetsz birsalmából, karácsonyra kész is lesz

Máris érdemes tervezni, mi legyen az ünnepi menü, és nemcsak az ételeket, az italokat is. A birsalmalikőr íze mennyei, adhatod ajándékba, vagy koccinthattok vele; és ha most elkészíted, pont karácsonyra lesz tökéletes. Mutatjuk a receptet!

Kezd lecsengeni a birsalma szezonja, de még mindig lehet kapni ebből a különleges, egészséges gyümölcsből. Nemcsak lekvárt, sajtot vagy kompótot érdemes belőle készíteni, a birsalmalikőr is mennyei ízű, és tökéletes karácsonyi ajándék lehet. Nem kell hozzá túl sok minden, pár szem birsalma, valami jóféle pálinka, fűszerek, és idő. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a likőr, jó, ha pár hetet érik, ezért érdemes most elkészíteni, pont az ünnepekre lesz készen. Összeállítani pedig csak fél óra az egészet. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

A birsalmalikőr könnyen elkészíthető, de pár hetet érnie kell.
Igazi ünnepi ital a birsalmalikőr. Fotó: Constantin Cocirta / Shutterstock

Birsalmalikőr recept

Hozzávalók:

  • 4 db birsalma
  • 0,5 liter házi pálinka
  • 20 dkg kristálycukor vagy méz
  • 3 db szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs

Elkészítés:

  • A birsalmalikőr elkészítéséhez alaposan mosd meg a gyümölcsöket, dörzsöld meg a héjukat egy szivaccsal – szerencsére meghámozni nem kell őket. Vágd kisebb szeletekre a birsalmákat, és távolítsd el a magházat
  • Fogj egy nagyobb befőttesüveget, tedd az aljára a darabolt birsalmát, majd szórd rá a cukrot és a fűszereket. Öntsd fel a pálinkával, majd rázd meg jó alaposan.
  • Az üveget tedd sötét, hűvös helyre, és pihentesd 2-3 hétig; közben naponta legalább egyszer rázogasd meg.
  • Ha letelt a három hét, szűrd le az italt: először nagy lyukú szűrőn, majd kávéfilteren vagy konyharuhán, hogy az apró gyümölcsdarabok ne kerüljenek a likőrbe. Leszűrés után tedd lezárható palackokba, és hagyd állni; a birsalmalikőr karácsonyra pont tökéletes lesz. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek