Létrehozva: 2024.08.17.

Ezért önts tejet a kertbe - Meghálálják a növényeid!

Bár elsőre furcsának tűnhet az ötlet, egyre több kertész használja a tejet permetezéshez. A növények, különösen a paradicsom hálás lesz érte, és bő termést hoznak cserébe. Mutatjuk, hogyan használjuk!

1. Megviseli a hőség

A paradicsom gondozása nyáron rendkívül fontos, mivel a hosszú, forró időszakokat követő párás meleg ideális környezetet biztosít a gombabetegségek gyors elterjedéséhez. Emellett a hőingadozás miatt kalciumhiány okozta csúcsrothadás is előfordulhat.

2. Megvéd a betegségtől

Ha nem szeretnénk vegyszerrel kezelni a paradicsomot, próbáljuk ki a tejes permetezést. A tej kalciumot tartalmaz, így segíthet megelőzni a csúcsrothadást, emellett kiváló gombaölő hatással is rendelkezik. Sőt, bizonyos kártevők, mint például a levéltetvek, takácsatkák és poloskák ellen is hatékonyan véd.

3. Tele van zsírral

A legjobb, ha a tejes permetlé elkészítéséhez piacról vásároljuk a tejet, de bolti tej is megteszi. Arra figyeljünk, hogy legalább 2,8 vagy 3,6%-os zsírtartalmú legyen. A magas zsírtartalmú tej jobban tapad a növények levelein, így hatékonyabban véd a különböző kártevők és betegségek ellen.

4. Figyeljünk az arányokra

A permetlét könnyen elkészíthetjük házilag. A szakemberek 1:6 arányú keveréket ajánlanak, azaz 1 rész tejet keverjünk össze 6 rész vízzel. Ha a paradicsomon gyakran megjelennek a levéltetvek is, megelőzésként adhatunk hozzá egy evőkanálnyi káliszappant.

5. Nem szabad eláztatni

Töltsük a keveréket egy megfelelő méretű permetezőkannába, majd fújjuk le a növények szárát és leveleit. A paradicsom hajlamos a gombás fertőzésekre, amelyeknek kedvez a nedvesség, ezért ügyeljünk arra, hogy ne gyűljön össze a folyadék a levelek tövében.

élelmiszer tej
Fotó: Pixabay / Pexels (Illusztráció)

6. Egyenesen a tövéhez!

Nem csak permetezésre, hanem locsolásra is használhatjuk a tejes keveréket: öntözzük meg a tejes oldattal a növények tövét, hogy a gyökerek fokozatosan felvegyék a tápanyagokat. Különösen hatékony ez akkor, ha a termés csúcsa elkezd rothadni, mivel így közvetlenül pótolhatjuk a kalciumhiányt.

7. Lemossa majd az eső

A permetezést 10 naponta ismételjük meg. Ha nagyobb esőzés történt, újra permetezzünk, hogy megelőzzük a gombás megbetegedéseket. Fontos, hogy a megelőzésre koncentráljunk; ha már kialakult egy betegség, ne kezeljük tejes permetlével.

8. A jóból is megárt a sok!

Nem kell attól tartanunk, hogy rothadó tejszag lesz a kertben. Miután teljesen megszáradt a permetlé, semmilyen szagot nem lehet érezni. Arra viszont figyeljünk, hogy a túl sok tej rothadást okozhat a növény levelein, ami nemcsak kellemetlen szagot okoz, de a növény fejlődését is visszavetheti.

9. Meghálálják mások is

Nem csak a paradicsomra, de más növényekre, például a paprikára is jó hatással van, de meghálálja az uborka, a karalábé, a zeller és a bazsalikom is. Sőt, sokan ezzel védekeznek a rózsán és a csemegeszőlőn kialakuló lisztharmat ellen.

Forrás: Fanny magazin

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek