
3 isteni savanyúság recept, hogy télen is legyen ropogós zöldség
Még javában tombol a nyár, de érdemes a friss, finom zöldségeket máris tartósítani, hogy a hideg téli hónapokban is vitaminhoz jusson a család. Íme három savanyúság recept, melyeket máris elkészíthetsz!
Télen nagyon kevés a választék vitamindús zöldségekből, ezért érdemes betárazni belőlük még a nyári hónapokban, amikor megteremnek a kertben, vagy olcsón kaphatók a piacokon. Jó, ha van néhány jó savanyúság recept a tarsolyodban, hiszen máris érdemes elkezdeni feltölteni a kamrát. Három isteni házi savanyúság receptjét hoztuk el, melyekhez már minden kapható a zöldségeseknél.

1. Kovászos uborka télire
Hozzávalók:
- 1 db ötliteres befőttes üveg
- 1 szelet fehér kenyér
- 2 ek só
- 2 csok kapor
- 2,5 liter víz
- 2 kg kovászolni való uborka
Elkészítés:
- Egy új mosogatószivacs dörzsis felével alaposan sikáld le hideg vízben az uborkákat, majd vágd be őket két oldalról, hogy átjárja őket a lé.
- A csírátlanított befőttesüveg aljába tegyél egy csokor kaprot, majd pakold az üvegbe az uborkákat, és végül tedd a tetejükre a másik csomag kaprot.
- Forrald fel a vizet a sóval (egy literhez egy evőkanállal számolj), és még melegen öntsd az uborkákra úgy, hogy ellepje őket.
- Tedd a kenyeret az uborkák tetejére, a lébe, majd állítsd meleg helyre az üveget (fontos: a napon nem lesz jó az erjedés, meleg, árnyékos helyet keress inkább). Naponta nézd meg az üveget, ha kifutott a lé, és már nem lepi el a kenyeret, pótold sós vízzel. Érdemes az üveget egy nagy tálba állítani, hogy abba folyjon az erjedés során a lé.
- 3-4 nap alatt elkészül a kovászos uborka; ekkor szűrd le a levét, majd pakold át az uborkákat kisebb, zárható, csírátlanított befőttesüvegekbe.
- A leszűrt uborkalevet forrald fel, és öntsd a kisebb üvegekbe úgy, hogy teljesen ellepje az uborkákat. Ha kevés a lé, pótold sós vízzel. Alaposan zárd le a megtöltött üvegeket, majd jöhet a tartósítás második fázisa: a nedves dunsztolás.
- Állítsd az üvegeket egy mély tepsibe, és önts rájuk annyi vizet, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. 160 fokos sütőben tíz percig melegítsd az uborkákat; ha túlléped ezt az időt, nem lesznek roppanósak az uborkák.
- A dunsztolás után hagyd kihűlni a tepsiben az üvegeket, majd egy tiszta konyharuhás törölgetés után mehetnek is a kamrapolcra.
2. Cékla savanyúság recept
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 20 dkg cukor
- 2 ek só
- 3 dl tízszázalékos ecet
- 1 tk köménymag
- 1 késhegynyi nátrium-benzoát üvegenként
Elkészítés:
- Hámozd meg a céklát, vágd karikákra, és fél óra alatt főzd puhára. Ha kész, szűrd le róla a vizet.
- Készítsd el a felöntőlét: Két liter vízbe szórd bele a cukrot, keverd hozzá az ecetet, a sót és a fűszereket, és forrald az egészet addig, míg a cukor meg nem olvad.
- Tedd a céklákat csírátlanított befőttesüvegekbe, öntsd rájuk a forró ecetes levet úgy, hogy teljesen ellepje őket, majd mielőtt lezárod az üvegeket, mindegyikbe szórj egy késhegynyi nátrium-benzoátot. Állítsd a lezárt üvegeket fejjel lefelé öt percre, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni őket egy-két nap alatt. Ez a savanyúság recept mindenki kedvence lesz!
2. Házi csalamádé
Hozzávalók:
- 2 kg káposzta
- 1 kg TV paprika
- pár db kápia paprika
- 1 kg sárgarépa
- 0,5 kg uborka
- 0,5 kg vöröshagyma
- 0,5 kg cukor
- 7 dkg só
- 1 kk borkén
- 5 dl 10%-os ecet
Elkészítés:
- Mosd meg a zöldségeket, a káposztát gyaluld le vagy vágd csíkokra, az uborkát, paprikát, répát és hagymát karikázd.
- Keverd össze a feldolgozott zöldségeket egy nagy tálban, szórd meg őket a cukorral. Ha megolvadt a cukor, keverd hozzá a sót, a borként és az ecetet, és hagyd állni hűvös helyen egy éjszakán át.
- Másnap töltsd üvegekbe a csalamádét; ami levet a zöldség eresztett, azzal öntsd fel az üvegeket, hogy ellepje a zöldségeket. Ezután zárd le az üvegeket, és mehetnek is a kamrába.






