
Óriási tévedés a sárgabarack lekvárral kapcsolatban, most kiderül az igazság
Előfordult már veled, hogy a sárgabarack befőzése után néhány héttel megbarnult a lekvárja? Sokan hiszik azt, hogy a nem kívánatos folyamat azért történik, mert héjával együtt főzték be a barackot. A valódi ok azonban nem ez. Most kiderül!
Érik a nyár egyik nagy kedvenc gyümölcse, a sárgabarack. Lekvárnak sokak szerint ez a legfinomabb, de a befőzésével kapcsolatban tartja magát egy óriási a tévedés! A sárgabarack lekvárról ugyanis sokan gondolják, hogy akkor barnul meg viszonylag gyorsan, ha rajta hagyják a gyümölcsön a héját. Sajnos el kell szomorítsuk a az elmélet hívőit, mivel a barnulás oka teljesen más! Most kiderül az igazság!

A sárgabarack lekvár barnulásának okai:
1. Túl sok a cukor
Ha túl sok cukrot teszel a lekvárba, és a levegő oxigénje reakcióba lép a gyümölcsben lévő és hozzáadott cukorral és a gyümölcssavakkal, akkor ez barnulást okoz. Megoldás lehet, ha kevesebb cukrot használsz. A kész lekvárt pedig még forrón tedd az üvegbe. A züvegeket azonnal zárd le, ezután fordítsd fejjel lefelé pár percre. A légmentes zárás kulcsfontosságú.
2. Túl hosszú a főzési idő
Ha túl sokáig főzöd a lekvárt és ez karamellizálhatja a cukrot, az is barnuláshoz vezet. Tehát csak addig főzd, míg besűrűsödik, ne tovább! Kevergetés mellett inkább alacsony hőfokon főzz be!
3. Helytelenül tárolod a lekvárt
Fény vagy meleg hatására a sárgabarack lekvár színe megváltozik. Még a befőzést követő pár hónap után is. Ezért inkább sötét, hűvös helyre rakd a lekváros üvegeket, például kamrába vagy pincébe. Ne tedd az ablak mellé!
4. Kevés a gyümölcsben a sav
Érdemes citromlevet is tenni a befőzés során a lekvárhoz. Segít megőrizni a lekvár színét. Adj hozzá frissen facsart citromlevet 1-2 evőkanállal kilónként!
Sárgabarack lekvár
Hozzávalók:
- 1,2 kg sárgabarack
- 25 dkg kristálycukor
- 3 /4 tasak dzsemfix
- fél citrom leve
Így készítsd el:
- Mosd meg a barackot jó alaposan, magozd ki, vágd félbe a szemeket. Ügyelj arra, hogy csak egészséges gyümölcsöt használj a lekvárhoz, az esetleges hibás részeket vágd ki. A sárgabarack egyik felét vágd egészen apró 3-4 milliméteres kockákra, a másik felét pedig nagyobb darabokra, majd az egészet öntsd bele egy nagy lábasba és alacsony hőmérsékleten, kevergetve kezdd el főzni.
- Amikor már összezuhant a gyümölcs, add hozzá a cukrot és a dzsemfixet, végül a citromlevet. A cukor mennyisége lehet kevesebb is. Ha változtatsz a cukor mennyiségén, akkor a dzsemfix mennyiségén is változtass! Ha a sárgabaracklekvár lassan felforrt, és hab keletkezik rajta, kanalazd le. Ne főzd túl, kevergetés mellett figyelj oda erre.
- Csak tökéletesen tiszta, csíramentes üveget használj, amikor lekvár főzöl be. Az üvegeket kifőzheted forrásban lévő vízben, de beteheted a sütőbe is: magas hőmérsékleten 5-10 perc alatt garantáltan steril lesz.
- Az elkészült lekvárt töltsd üvegekbe. Az üvegek szájára jól szorítsd rá a kupakot, majd fejjel lefelé fordítva tedd száraz dunsztba.
- A kész lekvárokat kihűlt állapotban fénytől védett helyen tárold. Ha minden fontos szempontra odafigyelsz, garantáltan ragyogó narancssárga marad a lekvárod jövő tavaszig!
Jó étvágyat!







