RETRO RÁDIÓ

Óriási tévedés a sárgabarack lekvárral kapcsolatban, most kiderül az igazság

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 07. 12. 12:30

Előfordult már veled, hogy a sárgabarack befőzése után néhány héttel megbarnult a lekvárja? Sokan hiszik azt, hogy a nem kívánatos folyamat azért történik, mert héjával együtt főzték be a barackot. A valódi ok azonban nem ez. Most kiderül!

Érik a nyár egyik nagy kedvenc gyümölcse, a sárgabarack. Lekvárnak sokak szerint ez a legfinomabb, de a befőzésével kapcsolatban tartja magát egy óriási a tévedés! A sárgabarack lekvárról ugyanis sokan gondolják, hogy akkor barnul meg viszonylag gyorsan, ha rajta hagyják a gyümölcsön a héját. Sajnos el kell szomorítsuk a az elmélet hívőit, mivel a barnulás oka teljesen más! Most kiderül az igazság!

Sárgabarack lekvár Apricot,Jam,In,A,Jar,And,Fresh,Fruits,With,Leaves
Sárgabarack lekvár /Fotó: Sea Wave /  Shutterstock

A sárgabarack lekvár barnulásának okai:

 

1. Túl sok a cukor

Ha túl sok cukrot teszel a lekvárba, és a levegő oxigénje reakcióba lép a gyümölcsben lévő és hozzáadott cukorral és a gyümölcssavakkal, akkor ez barnulást okoz. Megoldás lehet, ha kevesebb cukrot használsz. A kész lekvárt pedig még forrón tedd az üvegbe. A züvegeket azonnal zárd le, ezután fordítsd fejjel lefelé pár percre. A légmentes zárás kulcsfontosságú.

2. Túl hosszú a főzési idő

Ha túl sokáig főzöd a lekvárt és ez karamellizálhatja a cukrot, az is barnuláshoz vezet. Tehát csak addig főzd, míg besűrűsödik, ne tovább! Kevergetés mellett inkább alacsony hőfokon főzz be!

3. Helytelenül tárolod a lekvárt

Fény vagy meleg hatására a sárgabarack lekvár színe megváltozik.  Még a befőzést követő pár hónap után is. Ezért inkább sötét, hűvös helyre rakd a lekváros üvegeket, például kamrába vagy pincébe. Ne tedd az ablak mellé!

4. Kevés a gyümölcsben a sav

Érdemes citromlevet is tenni a befőzés során a lekvárhoz. Segít megőrizni a lekvár színét. Adj hozzá frissen facsart citromlevet 1-2 evőkanállal kilónként!

 

Sárgabarack lekvár

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sárgabarack
  • 25 dkg kristálycukor
  • 3 /4 tasak dzsemfix
  • fél citrom leve

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a barackot jó alaposan, magozd ki, vágd félbe a szemeket. Ügyelj arra, hogy csak egészséges gyümölcsöt használj a lekvárhoz, az esetleges hibás részeket vágd ki. A sárgabarack egyik felét vágd egészen apró 3-4 milliméteres kockákra, a másik felét pedig nagyobb darabokra, majd az egészet öntsd bele egy nagy lábasba és alacsony hőmérsékleten, kevergetve kezdd el főzni.
  2. Amikor már összezuhant a gyümölcs, add hozzá a cukrot és a dzsemfixet, végül a citromlevet. A cukor mennyisége lehet kevesebb is. Ha változtatsz a cukor mennyiségén, akkor a dzsemfix mennyiségén is változtass! Ha a sárgabaracklekvár lassan felforrt, és hab keletkezik rajta, kanalazd le. Ne főzd túl, kevergetés mellett figyelj oda erre. 
  3. Csak tökéletesen tiszta, csíramentes üveget használj, amikor lekvár főzöl be. Az üvegeket kifőzheted forrásban lévő vízben, de beteheted a sütőbe is: magas hőmérsékleten 5-10 perc alatt garantáltan steril lesz. 
  4. Az elkészült lekvárt töltsd üvegekbe. Az üvegek szájára jól szorítsd rá a kupakot, majd fejjel lefelé fordítva tedd száraz dunsztba.  
  5. A kész lekvárokat kihűlt állapotban fénytől védett helyen tárold. Ha minden fontos szempontra odafigyelsz, garantáltan ragyogó narancssárga marad a lekvárod jövő tavaszig!

Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.