Létrehozva: 2025.01.12. 14:00

Ezért tegyél mindig a kávédhoz egy csipet sót, nem bánod meg

Első hallásra nem tűnhet a legjobb kombinációnak, de érdemes kipróbálni ezt a meghökkentő módszert. Ugyanis sokkal teltebb ízű, finomabb lesz tőle a kávé; persze nem mindegy, mennyi a só, és hogy a főzés melyik fázisában kerül bele.

Nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek az ötlet, az tény, hiszen a sós kávénak még a gondolatától is kirázza a hideg az embert. De csak ha egy csipet só kerül bele, a kávé sokkal finomabb lesz; persze nem cukor helyett kell ezzel ízesíteni, hanem az őrleménybe kell keverni, főzés előtt, és tényleg csak egy pici csipetet!

Nem ördögtől való a kávé és a só kombinációja.
Finomabb lesz a sótól a kávé Fotó: huda kattaf /  Shutterstock

Csökkenti a kávé keserűségét

Főzés előtt az őrölt kávéhoz keverj egy csipet sót, majd főzd meg úgy, ahogy szoktad. A só csökkenti a kávé keserűségét, és hatására jobban előjönnek az ízek. Egyáltalán nem lesz sós a kávé, sőt, amellett, hogy csökken a keserűsége, kap egy enyhe édes ízt is. Ez különösen akkor hasznos praktika, ha valamilyen ok miatt cukor nélkül fogyasztod a kávét.

Miért működik?

Csak részben a koffein miatt keserű a kávé, elsősorban a benne lévő más, savas hatású összetevők felelnek a keserűségért. Ezek közül van olyan összetevő, melynek a keserűsége jobban kiérződik a sötét pörkölésű kávékban. Emellett a főzés során is felszabadulnak olyan anyagok, melyektől keserű lesz a kávé. A só abban segít, hogy az ízlelőbimbóink kevésbé érezzék ezt a keserűséget; ugyanis amikor a sós és a keserű találkozik a szánkban, az ízlelőbimbók számára felerősödik többek között az édes íz – ezért van, hogy bizonyos koktélokba is kerül egy csipet só, és a finom kávé egyik titka is ebben rejlik.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek