RETRO RÁDIÓ

Ezért tegyél mindig a kávédhoz egy csipet sót, nem bánod meg

Létrehozva2025. 01. 12. 14:00

Első hallásra nem tűnhet a legjobb kombinációnak, de érdemes kipróbálni ezt a meghökkentő módszert. Ugyanis sokkal teltebb ízű, finomabb lesz tőle a kávé; persze nem mindegy, mennyi a só, és hogy a főzés melyik fázisában kerül bele.

Nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek az ötlet, az tény, hiszen a sós kávénak még a gondolatától is kirázza a hideg az embert. De csak ha egy csipet só kerül bele, a kávé sokkal finomabb lesz; persze nem cukor helyett kell ezzel ízesíteni, hanem az őrleménybe kell keverni, főzés előtt, és tényleg csak egy pici csipetet!

Nem ördögtől való a kávé és a só kombinációja.
Finomabb lesz a sótól a kávé Fotó: huda kattaf /  Shutterstock

Csökkenti a kávé keserűségét

Főzés előtt az őrölt kávéhoz keverj egy csipet sót, majd főzd meg úgy, ahogy szoktad. A só csökkenti a kávé keserűségét, és hatására jobban előjönnek az ízek. Egyáltalán nem lesz sós a kávé, sőt, amellett, hogy csökken a keserűsége, kap egy enyhe édes ízt is. Ez különösen akkor hasznos praktika, ha valamilyen ok miatt cukor nélkül fogyasztod a kávét.

Miért működik?

Csak részben a koffein miatt keserű a kávé, elsősorban a benne lévő más, savas hatású összetevők felelnek a keserűségért. Ezek közül van olyan összetevő, melynek a keserűsége jobban kiérződik a sötét pörkölésű kávékban. Emellett a főzés során is felszabadulnak olyan anyagok, melyektől keserű lesz a kávé. A só abban segít, hogy az ízlelőbimbóink kevésbé érezzék ezt a keserűséget; ugyanis amikor a sós és a keserű találkozik a szánkban, az ízlelőbimbók számára felerősödik többek között az édes íz – ezért van, hogy bizonyos koktélokba is kerül egy csipet só, és a finom kávé egyik titka is ebben rejlik.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.