tóth gabi
Első hallásra nem tűnhet a legjobb kombinációnak, de érdemes kipróbálni ezt a meghökkentő módszert. Ugyanis sokkal teltebb ízű, finomabb lesz tőle a kávé; persze nem mindegy, mennyi a só, és hogy a főzés melyik fázisában kerül bele.
Nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek az ötlet, az tény, hiszen a sós kávénak még a gondolatától is kirázza a hideg az embert. De csak ha egy csipet só kerül bele, a kávé sokkal finomabb lesz; persze nem cukor helyett kell ezzel ízesíteni, hanem az őrleménybe kell keverni, főzés előtt, és tényleg csak egy pici csipetet!
Főzés előtt az őrölt kávéhoz keverj egy csipet sót, majd főzd meg úgy, ahogy szoktad. A só csökkenti a kávé keserűségét, és hatására jobban előjönnek az ízek. Egyáltalán nem lesz sós a kávé, sőt, amellett, hogy csökken a keserűsége, kap egy enyhe édes ízt is. Ez különösen akkor hasznos praktika, ha valamilyen ok miatt cukor nélkül fogyasztod a kávét.
Csak részben a koffein miatt keserű a kávé, elsősorban a benne lévő más, savas hatású összetevők felelnek a keserűségért. Ezek közül van olyan összetevő, melynek a keserűsége jobban kiérződik a sötét pörkölésű kávékban. Emellett a főzés során is felszabadulnak olyan anyagok, melyektől keserű lesz a kávé. A só abban segít, hogy az ízlelőbimbóink kevésbé érezzék ezt a keserűséget; ugyanis amikor a sós és a keserű találkozik a szánkban, az ízlelőbimbók számára felerősödik többek között az édes íz – ezért van, hogy bizonyos koktélokba is kerül egy csipet só, és a finom kávé egyik titka is ebben rejlik.