RETRO RÁDIÓ

Ha erre figyelsz, többé nem penészedik meg a birsalmasajt

Létrehozva2024. 10. 30. 17:00
Frissítve2024. 10. 30. 19:26

Nagy munka elkészíteni, így különösen bosszantó, ha a szárítás közben penészfoltok jelennek meg rajta. Ilyenkor ugyanis ki kell dobni az egészet. Mutatjuk, hogyan kerülheted el ezt a katasztrófát!

A magyarok egyik kedvenc őszi csemegéje a birsalmasajt, ami nagyanyáink idejében még mindennapos volt, aztán egy időre eltűnt a háztartásokból. Szerencsére újra divatba kezd jönni, fiatal háziasszonyok is minden évben elkészítik, hiszen nemcsak finom, de egészséges is. Nem gyors elkészíteni, és rendkívül macerás, hiszen a birsalma nagyon kemény, a darabolása nem egyszerű, ezután pedig el kell készíteni magát a sajtot, ami ugyan könnyen megköt, de a tárolása, szárítása során elég egy apró hiba, hogy megpenészedjen. Összegyűjtöttük, mire érdemes extra figyelmet fordítanod, ha elkészült a birsalmasajtod, és szeretnéd, ha minél tovább elállna.

Tasty,Sweet,Quince,Paste,And,Fresh,Fruits,On,Grey,Table,
Nedves, meleg helyen nem sokáig áll el a birsalmasajt / Fotó: New Africa / Shutterstock

Nem mindegy, hol szárítod

A kész birsalmamasszát érdemes akkor formákba önteni, amikor már szoba-hőmérsékletűre hűlt, ezután pedig a szárítás első fázisát még a formában kell megejteni. De nem mindegy, hol és hogyan! Ha kiteszed a konyhapultra, ahol mindennapos a sütés-főzés, így a hőmérséklet és a páratartalom is magas, akkor egy-kettő megpenészedhet. Száraz, hűvös helyen szárítsd két-három napig; erre a legjobb a kamra, ahol legfeljebb 15 Celsius fok van – vigyázat, a hűtő túl párás neki! Ha a teteje már megszilárdult, kiboríthatod a formából egy sütőpapírra, és folytasd a szárítást úgy, hogy időnként megforgatod. Így minden részét éri a levegő; ha nem forgatod, akkor is megpenészedhet.

Ha nincs kamrád, a sütő is jó

Meglehet, hogy nincsen olyan helyiség a lakásodban, ahol megfelelőek a feltételek a birsalmasajt szárításához, ilyenkor azt tudod tenni, hogy nem mély formákba, hanem egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd a birsalmamasszát, ha már kihűlt. Oszlasd el egyenletesen két centi vastagságúra, és tedd be az 50 fokos sütőbe. Résnyire hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy a gőzök távozni tudjanak (egy fakanál nyelével is kitámaszthatod), majd 4-5 órán át szárítsd a birsalmasajtot. Ha kihűlt, vedd ki, és vágd rudakra vagy kockára. Így vékonyabb lesz a birsalmasajtod, de ez az ízén semmit nem változtat.

A tároláson is el lehet bukni

Ha alaposan kiszáradt a birsalmasajt, és szeretnéd eltenni későbbre, akkor a legbiztosabb, ha celofánba vagy zsírpapírba teszed, de ekkor is fontos, hogy száraz, szellős, hűvös helyen legyen – a legjobb a kamrapolc. Becsomagolni nemcsak a penész miatt kell, hanem azért is, hogy ne száradjon ki teljesen. Kamra híján teheted a hűtőbe is, de akkor ne zsírpapírba, hanem légmentesen záródó edénybe rakd, hiszen a hűtőben lévő pára miatt penészedhet. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.