kulcsár edina
Nagy munka elkészíteni, így különösen bosszantó, ha a szárítás közben penészfoltok jelennek meg rajta. Ilyenkor ugyanis ki kell dobni az egészet. Mutatjuk, hogyan kerülheted el ezt a katasztrófát!
A magyarok egyik kedvenc őszi csemegéje a birsalmasajt, ami nagyanyáink idejében még mindennapos volt, aztán egy időre eltűnt a háztartásokból. Szerencsére újra divatba kezd jönni, fiatal háziasszonyok is minden évben elkészítik, hiszen nemcsak finom, de egészséges is. Nem gyors elkészíteni, és rendkívül macerás, hiszen a birsalma nagyon kemény, a darabolása nem egyszerű, ezután pedig el kell készíteni magát a sajtot, ami ugyan könnyen megköt, de a tárolása, szárítása során elég egy apró hiba, hogy megpenészedjen. Összegyűjtöttük, mire érdemes extra figyelmet fordítanod, ha elkészült a birsalma sajtod, és szeretnéd, ha minél tovább elállna.
A kész birsalma masszát érdemes akkor formákba önteni, amikor már szoba-hőmérsékletűre hűlt, ezután pedig a szárítás első fázisát még a formában kell megejteni. De nem mindegy, hol és hogyan! Ha kiteszed a konyhapultra, ahol mindennapos a sütés-főzés, így a hőmérséklet és a páratartalom is magas, akkor egy-kettő megpenészedhet. Száraz, hűvös helyen szárítsd két-három napig; erre a legjobb a kamra, ahol legfeljebb 15 Celsius fok van – vigyázat, a hűtő túl párás neki! Ha a teteje már megszilárdult, kiboríthatod a formából egy sütőpapírra, és folytasd a szárítást úgy, hogy időnként megforgatod. Így minden részét éri a levegő; ha nem forgatod, akkor is megpenészedhet.
Meglehet, hogy nincsen olyan helyiség a lakásodban, ahol megfelelőek a feltételek a birsalmasajt szárításához, ilyenkor azt tudod tenni, hogy nem mély formákba, hanem egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd a birsalma masszát, ha már kihűlt. Oszlasd el egyenletesen két centi vastagságúra, és tedd be az 50 fokos sütőbe. Résnyire hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy a gőzök távozni tudjanak (egy fakanál nyelével is kitámaszthatod), majd 4-5 órán át szárítsd a birsalmasajtot. Ha kihűlt, vedd ki, és vágd rudakra vagy kockára. Így vékonyabb lesz a birsalmasajtod, de ez az ízén semmit nem változtat.
Ha alaposan kiszáradt a birsalmasajt, és szeretnéd eltenni későbbre, akkor a legbiztosabb, ha celofánba vagy zsírpapírba teszed, de ekkor is fontos, hogy száraz, szellős, hűvös helyen legyen – a legjobb a kamrapolc. Becsomagolni nemcsak a penész miatt kell, hanem azért is, hogy ne száradjon ki teljesen. Kamra híján teheted a hűtőbe is, de akkor ne zsírpapírba, hanem légmentesen záródó edénybe rakd, hiszen a hűtőben lévő pára miatt penészedhet.