
Egyszerű módszer: így lesz igazán tökéletes a sült tök
Kezdődik a szezon, itt az ideje finom, illatos, meleg sült tököt készíteni! Azt hinné az ember, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga, hiszen csak be kell tolni a sütőbe a feldarabolt tököt, de érdemes néhány trükköt bevetni, hogy kihozd belőle a maximumot.
A sütőtököt szinte mindenki szereti, hiszen nemcsak finom, de egészséges is: alacsony a kalóriatartalma, magas a rosttartalma, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, ráadásul ősszel és télen igen olcsón hozzá lehet jutni. Rengeteg minden készülhet belőle, de a legnépszerűbb az vita nélkül a sült tök, ami frissen, még melegen az igazi. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, vagyis kívül szép piros, belül krémes és édes, nem árt ismerni néhány régi praktikát – mutatjuk a legjobb receptet!

Tökéletes sült tök recept
Hozzávalók:
- 1 db érett sütőtök
- méz ízlés szerint
- olívaolaj
Elkészítés:
- Mosd meg jó alaposan a tök héját, ha kell, tiszta dörzsis szivaccsal dörzsöld le róla a szennyeződéseket folyó víz alatt. Ha nagyobb tököd van, akkor vágd ketté, majd negyedeld, a kisebb tököket elég félbevágni. Arra figyelj, hogy nagyjából egyforma darabok legyenek. A magokat ne kapard ki, mert ha benne hagyod őket a sütéshez, csak még finomabb lesz a sült tök.
- Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, tedd rá a tökdarabokat héjukkal lefelé, majd csurgass rájuk olívaolajat és egy kevés mézet.
- Előmelegített, 200 fokos sütőben süsd a tököt 40-60 percig. A méz karamellizálódik a tetején ennyi idő alatt, ettől ropogós lesz a tök teteje, a belseje pedig puha lesz.
- Ha elkészült a tök, kapard ki a magokat, majd még melegen tálald.






