Létrehozva: 2024.10.01. 13:00

Egyszerű módszer: így lesz igazán tökéletes a sült tök

Kezdődik a szezon, itt az ideje finom, illatos, meleg sült tököt készíteni! Azt hinné az ember, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga, hiszen csak be kell tolni a sütőbe a feldarabolt tököt, de érdemes néhány trükköt bevetni, hogy kihozd belőle a maximumot.

A sütőtököt szinte mindenki szereti, hiszen nemcsak finom, de egészséges is: alacsony a kalóriatartalma, magas a rosttartalma, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, ráadásul ősszel és télen igen olcsón hozzá lehet jutni. Rengeteg minden készülhet belőle, de a legnépszerűbb az vita nélkül a sült tök, ami frissen, még melegen az igazi. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, vagyis kívül szép piros, belül krémes és édes, nem árt ismerni néhány régi praktikát – mutatjuk a legjobb receptet!

Roasting,Butternut,Pumpkin,,For,A,Warming,Soup.,Top,View,On
Nehéz ellenállni a sült töknek / Fotó: Robyn Mackenzie / Shutterstock

Tökéletes sült tök recept

Hozzávalók:

  • 1 db érett sütőtök
  • méz ízlés szerint
  • olívaolaj

Elkészítés:

  • Mosd meg jó alaposan a tök héját, ha kell, tiszta dörzsis szivaccsal dörzsöld le róla a szennyeződéseket folyó víz alatt. Ha nagyobb tököd van, akkor vágd ketté, majd negyedeld, a kisebb tököket elég félbevágni. Arra figyelj, hogy nagyjából egyforma darabok legyenek. A magokat ne kapard ki, mert ha benne hagyod őket a sütéshez, csak még finomabb lesz a sült tök.
  • Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, tedd rá a tökdarabokat héjukkal lefelé, majd csurgass rájuk olívaolajat és egy kevés mézet.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben süsd a tököt 40-60 percig. A méz karamellizálódik a tetején ennyi idő alatt, ettől ropogós lesz a tök teteje, a belseje pedig puha lesz.
  • Ha elkészült a tök, kapard ki a magokat, majd még melegen tálald. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek