
Mákos-szilvás csoda: ez az őszi sütemény mindenki kedvence
Még lehet friss szilvát kapni a zöldségeseknél, érdemes betárazni belőle, és elkészíteni ezt a finom, illatos őszi süteményt! Egyszerű megcsinálni, és az biztos, hogy senki nem fog rá nemet mondani.
Idén kicsit korábban kezdett érni a szilva, de még mindig lehet vásárolni, és érdemes is, hiszen nemcsak finom és egészséges, de olyan változatos ételek készíthetők belőle, hogy felsorolni is hosszú lenne. Egy olyan különleges receptet hoztunk, melyben a szilva mellett a mák a főszereplő. Ez az isteni, illatos sütemény igazi jolly joker ősz elején: készülhet desszertnek, vagy vacsorára, az biztos, hogy az utolsó szeletig el fog fogyni!

Mákos-szilvás lepény
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 30 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 db tojássárgája
- 60 dkg szilva
- 5 ek barnacukor
- 1 tk fahéj
- 1 ek porcukor
- 4 dkg darált mák
Elkészítés:
- Futtasd fel az élesztőt a 1,5 dl langyos tejben, mérd ki a tésztához a lisztet, az 5 dkg porcukrot, a tojássárgáját, és öntsd hozzá az élesztős tejet. Dagaszd ki jól a tésztát, majd kend meg a tetejét olajjal, és letakarva keleszd a duplájára (kb. 40 perc alatt).
- Közben mosd meg és magozd ki a szilvát, vágd félbe vagy negyedekre, és tedd egy lábasba a barna cukorral és a fahéjjal együtt. Egy kevés vízzel főzd össze, de ne essen szét teljesen a szilva.

- A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsi méretére, majd tedd a sütőpapírral bélelt tepsibe. Oszlasd el a tetején a szilvát (a levével együtt), szórd meg az 1 ek. porcukorral és a darált mákkal.
- 170 fokos, előmelegített sütőben süsd 30-40 percig. Az elkészült lepény tetejét hintsd meg porcukorral, majd vágd kockákra a sütit.







