kulcsár edina
Rengeteg termés van, amit most érdemes begyűjteni. Összeszedtük, hogy mit és hogyan érdemes szedni, és azt is, hogyan tárolhatod őket télire.
Érdemes ősszel egy nagy kirándulást tenni az erdőben, és nemcsak azért, mert kellemes az időjárás, és szépek a színek, de a gyűjthető, vadon növő termések miatt is. Hiszen ha ezekből szedsz, akkor finom, természetes hozzávalókat, gyógynövényeket tehetsz el a kamrádba, amik az egészségednek is jót tesznek.
Ha teát szeretnél belőle készíteni, akkor érdemes még a fagyok előtt szedni – lekvárnak pont a fagyok után ideális. A csipkebogyóban rengeteg a C-vitamin, magas az antioxidáns-tartalma, így az immunrendszer erősítésére, a betegségek megelőzésére kiváló. Erdei tisztásokon találhatod meg a bokrokat, ahonnan begyűjtheted a szép, pirosra érett bogyókat. Ajánlatos kosárba szedni, hogy ne törjön és ne fülledjen be, majd minél előbb feldolgozni, ha hazavitted. Teához ki kell szárítani a termést. A bogyókról vágd le a szármaradványokat és a csészelevél maradványait, vágd ketté őket éles késsel, és kapard ki a magokat. Napon, kiterítve szárítsd, vagy a sütőben, 80 fokon, majd a száraz csipkebogyókat tárold papírzacskóban.
Ez az őszi bogyó szíverősítő hatásáról ismert, és az immunrendszert is támogatja. Erdőszéleken, bükkösökben, cserjésekben találhatod meg a bokrokat, melyekről a bogyókat érdemes még a teljes érés előtt leszedni – vagyis akkor, amikor már pirosak, de még nem puhultak meg. A galagonya teája rugalmasan tartja az ereik izmait, magas vérnyomásra, szív- érrendszeri problémák megelőzésére kiváló. Bogyóját tisztítsd meg a levél- és szármaradványoktól, majd 60-70 fokon szárítsd ki; tedd légkeveréses sütőbe vagy aszalógépbe, de fűtőtest közelében és szépen kiszárad. A teához törj össze egy teáskanálnyi száraz bogyót, majd főzd 2-3 percig két és fél deci vízben. Készíthetsz belőle isteni finom lekvárt is.
Sokan kerti növényként gondolnak rá, pedig az erdőket járva rengeteg bokrot lehet találni, főleg a tölgyesekben. A mogyoró nemcsak finom, de magas az ásványianyag- és vitamintartalma, emellett jó fehérjeforrás, és kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak. Gyűjtés után a mogyorót terítsd ki, hadd száradjon egy hetet (meleg, árnyékos helyen), majd szellőző textilzsákban tárold. Egészséges nassolni valónak is jó, de ételekbe is tehetsz belőle.
Az ősz gombaszedés nélkül nem telhet el, bár fontos, hogy ismerd az ehető fajtákat. Mindig külön kosárb szedd a különdőző fajtákat! Fogyasztás előtt vizsgáltasd be, amit gyűjtöttél gombavizsgálóval. Az erdőben vargánya, rókagomba, őzlábgomba, rizike, tinorú, laskagomba és csiperke is szép számban található. A gyűjtés után érdemes minél hamarabb elfogyasztani a leszedett gombát, még frissen elkészíteni.
Van, aki máris szedi, de érdemes vele megvárni az első fagyokat, ugyanis ha a dér megcsípi a bogyókat, a kökény fanyarsága csökken, édeskés íze lesz és megpuhul. Készíthetsz belőle lekvárt, dzsemet, de akár teának is kiszáríthatod a terméseket. A kökényben rengeteg C-vitamin található, ezért télen érdemes rendszeresen fogyasztani, és immunerősítő hatása mellett az idegrendszert is erősíti. Méregtelenítő és vértisztító hatással bír, hatásos az emésztőrendszeri panaszokra. Fogyókúránál is jó segítőtárs, hiszen fokozza az anyagcserét és a zsírégetést.
A vadnövények gyűjtése során elsősorban a természet tisztelete a fontos, vagyis, hogy ne tegyünk kárt például a bokorban, amiről szedünk, legyünk óvatosak. A másik fontos szabály, hogy csak annyit szedjünk, amennyiről rendelet is határoz: vagyis személyenként két kilót, naponta. Ez minden termésre, gombára, gyógynövényre igaz. Nem is illik teljesen lecsupaszítani például egy galagonyabokrot, és nemcsak azért, mert az utánunk érkező gyűjtőknek nem marad, hanem azért se, mert a madarak számára fontos eledel.