tóth gabi
Már érik ez a különleges gyümölcs, amiből rengeteg finomságot készíthetsz. Azonban nem adja könnyen magát: sem hámozni, sem darabolni nem egyszerű. Mutatunk egy módszert, amivel fájdalommentesen le tudod szedni a héját.
Egy időre feledésbe merült ez a finom gyümölcs, pedig nagyanyáink még rendszeresen raktak el belőle kompótot, birsalmasajtot. Szerencsére az elmúlt években újra divatba jött, és nemcsak az íze miatt, de azért is, mert nagyon egészséges: segíti az emésztést, méregtelenít, így felpörgeti a fogyást, és magas antioxidáns-tartalma miatt a stresszt is csökkenti. Érdemes tehát eltenni belőle télire; de aki dolgozott már fel birsalmát, az tudja, hogy ez a gyümölcs brutálisan kemény, nagyon jó és éles kés, no meg elővigyázatosság kell a feldolgozásához! Hámozni nem is nagyon szokás, hiszen a birsalmasajthoz, a lekvárhoz szükséges a héjban található pektin, de ha befőttet szeretnél eltenni, akkor sajnos meg kell szabadítsd a héjától. Mutatjuk, hogy a legegyszerűbb!
A hámozónak esélye sincs
A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy a sima krumplihámozóval esel neki a birsalma héjának; egyszerűen bármilyen éles is, nem viszi le, csak pici darabokban, ezért kár belefogni. Ráadásul folyton meg is csúszik a hámozó, és még ha bele is tudod nyomni a gyümölcsbe, túl nagy erőt kell kifejteni, és pár birsalma után teljesen kikészül a csuklód. Ezért a hámozót nem érdemes még csak elő se venni, a birsalmához komolyabb stratégia kell.
Dugd a sütőbe!
Félreértés ne essék, nem kell megsütni vagy megfőzni a befőttkészítés előtt a birsalmát; azért kell egy kicsit elősütni vagy előfőzni, hogy könnyebben adja a héját. Fogj egy mély tepsit, pakold bele a birsalmákat, és süsd őket 180 fokon 20 percig. Teheted őket forrásban lévő vízbe is, akkor 10-15 percig főzd őket. Nem fognak teljesen megpuhulni, de annyira igen, hogy könnyebb lesz meghámozni őket. Persze még akkor sem a hámozóval…
Éles késsel dolgozd fel őket
Fogj egy jó éles kést és egy vágódeszkát, és darabold negyedekbe a birsalmákat. Egy kisebb késsel ezután könnyen meg tudod majd hámozni őket, hiszen a vágás mentén a késsel be tudsz nyúlni a héj alá. Persze a kezedre ekkor is nagyon vigyázz, még elég kemény a birsalma! Ha megpucoltad, egy gyors mosás után már darabolhatod is őket akkorára, amekkorára a befőttbe szeretnéd, és kezdődhet is a befőzés!