
Így használd a kefirt főzéshez, 3 meglepő ötlet
Általában italként fogyasztjuk, de érdemes a főzéshez is bevetni, mint alapanyagot, hiszen sokkal könnyebbek, finomabbak lesznek tőle az ételek. Mutatunk három receptet, amiket érdemes kipróbálni!
Az egészséges táplálkozás egyik fontos szereplője a kefir, hiszen rengeteg benne a tápanyag, például magas a fehérje- és vitamintartalma, de bőven vannak benne olyan ásványi anyagok is, melyek fontosak a csontoknak, izmoknak. De elsősorban emésztési problémák megelőzésére és enyhítésére szoktuk fogyasztani; általában reggelire vagy vacsorára, egy-egy pohárral, és segít is, hiszen tele van probiotikumokkal, tejsavbaktériumokkal és ecetsav-baktériumokkal, melyek mind jó hatással vannak a bélflórára. De érdemes nemcsak gyógyító italként, hanem konyhai alapanyagként is használni.

Kevert sütemény
Hozzávalók:
- 3 dl kefir
- 1,5 dkg cukor
- 40 dkg liszt
- 15 dl étolaj
- 2 db tojás
- 1 tk citromhéj
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg meggybefőtt
Elkészítés:
- A száraz és nedves hozzávalókat keverd simára habverővel vagy konyhai robotgéppel, majd öntsd kizsírozott, kilisztezett tepsibe.
- Dobáld rá a befőttből a gyümölcsöket, majd 180 fokos, előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
Tökfőzelék
Hozzávalók
- 1 kg gyalult tök
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek étolaj
- só, bors
- 1 kis pohár kefir
- 2 ek liszt
- 1 csok. friss kapor
Elkészítés:
- Sózd be a gyalult tököt, és hagyd állni tíz percet, majd nyomkodd ki, és tedd félre.
- Az olajon pirítsd üvegesre a hagymát, tedd rá a tököt, szórd rá a lisztet, és öntsd fel kb. 2 dl vízzel. Főzd fedő alatt 10 percig, majd vett ki a főzelék egynegyedét, pépesítsd botmixerrel, és öntsd vissza az alaphoz. Add hozzá az apróra vágott kaprot és a kefirt is, majd melegítsd lassú tűzön pár percig.
Majonézes burgonyasaláta
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 nagy pohár kefir
- 1 nagy fej lila hagyma
- 6 ek majonéz
- ízlés szerint ecet és cukor
- só, bors
- 2 ek mustár
Elkészítés:
- Főzd meg héjában a krumplit, hagyd hűlni egy kicsit, majd hámozd meg és szeleteld fel. Az ecetből és a cukorból készíts ecetes salátalevet, ebbe keverd bele a burgonyát. Hagyd állni benne egy órát.
- Keverd össze a kefirt a majonézzel, a mustárral, sózd, borsozd, majd forgasd bele a leszűrt burgonyát.
- A lila hagymát vágd kockákra, és keverd a salátához. Egy órát legalább hagyd állni az egészet a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.






