Általában italként fogyasztjuk, de érdemes a főzéshez is bevetni, mint alapanyagot, hiszen sokkal könnyebbek, finomabbak lesznek tőle az ételek. Mutatunk három receptet, amiket érdemes kipróbálni!
Az egészséges táplálkozás egyik fontos szereplője a kefir, hiszen rengeteg benne a tápanyag, például magas a fehérje- és vitamintartalma, de bőven vannak benne olyan ásványi anyagok is, melyek fontosak a csontoknak, izmoknak. De elsősorban emésztési problémák megelőzésére és enyhítésére szoktuk fogyasztani; általában reggelire vagy vacsorára, egy-egy pohárral, és segít is, hiszen tele van probiotikumokkal, tejsavbaktériumokkal és ecetsav-baktériumokkal, melyek mind jó hatással vannak a bélflórára. De érdemes nemcsak gyógyító italként, hanem konyhai alapanyagként is használni.
Kevert sütemény
Hozzávalók:
3 dl kefir
1,5 dkg cukor
40 dkg liszt
15 dl étolaj
2 db tojás
1 tk citromhéj
1 cs. sütőpor
15 dkg meggybefőtt
Elkészítés:
A száraz és nedves hozzávalókat keverd simára habverővel vagy konyhai robotgéppel, majd öntsd kizsírozott, kilisztezett tepsibe.
Dobáld rá a befőttből a gyümölcsöket, majd 180 fokos, előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
Tökfőzelék
Hozzávalók
1 kg gyalult tök
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek étolaj
só, bors
1 kis pohár kefir
2 ek liszt
1 csok. friss kapor
Elkészítés:
Sózd be a gyalult tököt, és hagyd állni tíz percet, majd nyomkodd ki, és tedd félre.
Az olajon pirítsd üvegesre a hagymát, tedd rá a tököt, szórd rá a lisztet, és öntsd fel kb. 2 dl vízzel. Főzd fedő alatt 10 percig, majd vett ki a főzelék egynegyedét, pépesítsd botmixerrel, és öntsd vissza az alaphoz. Add hozzá az apróra vágott kaprot és a kefirt is, majd melegítsd lassú tűzön pár percig.
Főzd meg héjában a krumplit, hagyd hűlni egy kicsit, majd hámozd meg és szeleteld fel. Az ecetből és a cukorból készíts ecetes salátalevet, ebbe keverd bele a burgonyát. Hagyd állni benne egy órát.