RETRO RÁDIÓ

Így használd a kefirt főzéshez, 3 meglepő ötlet

Létrehozva2024. 10. 08. 12:00

Általában italként fogyasztjuk, de érdemes a főzéshez is bevetni, mint alapanyagot, hiszen sokkal könnyebbek, finomabbak lesznek tőle az ételek. Mutatunk három receptet, amiket érdemes kipróbálni!

Az egészséges táplálkozás egyik fontos szereplője a kefir, hiszen rengeteg benne a tápanyag, például magas a fehérje- és vitamintartalma, de bőven vannak benne olyan ásványi anyagok is, melyek fontosak a csontoknak, izmoknak. De elsősorban emésztési problémák megelőzésére és enyhítésére szoktuk fogyasztani; általában reggelire vagy vacsorára, egy-egy pohárral, és segít is, hiszen tele van probiotikumokkal, tejsavbaktériumokkal és ecetsav-baktériumokkal, melyek mind jó hatással vannak a bélflórára. De érdemes nemcsak gyógyító italként, hanem konyhai alapanyagként is használni

Goodness,Of,Kefir,,A,Fermented,Dairy,Superfood,Drink,,Brimming,With
Főzésnél is jó, ha van otthon egy kis kefir! / Fotó: Microgen / Shutterstock

Kevert sütemény

Hozzávalók:

  • 3 dl kefir
  • 1,5 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 15 dl étolaj
  • 2 db tojás
  • 1 tk citromhéj
  • 1 cs. sütőpor
  • 15 dkg meggybefőtt

Elkészítés:

  • A száraz és nedves hozzávalókat keverd simára habverővel vagy konyhai robotgéppel, majd öntsd kizsírozott, kilisztezett tepsibe.
  • Dobáld rá a befőttből a gyümölcsöket, majd 180 fokos, előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

 

Tökfőzelék

Hozzávalók

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek étolaj
  • só, bors
  • 1 kis pohár kefir
  • 2 ek liszt
  • 1 csok. friss kapor

Elkészítés:

  • Sózd be a gyalult tököt, és hagyd állni tíz percet, majd nyomkodd ki, és tedd félre.
  • Az olajon pirítsd üvegesre a hagymát, tedd rá a tököt, szórd rá a lisztet, és öntsd fel kb. 2 dl vízzel. Főzd fedő alatt 10 percig, majd vett ki a főzelék egynegyedét, pépesítsd botmixerrel, és öntsd vissza az alaphoz. Add hozzá az apróra vágott kaprot és a kefirt is, majd melegítsd lassú tűzön pár percig.


Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 nagy pohár kefir
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 6 ek majonéz
  • ízlés szerint ecet és cukor
  • só, bors
  • 2 ek mustár

Elkészítés:

  • Főzd meg héjában a krumplit, hagyd hűlni egy kicsit, majd hámozd meg és szeleteld fel. Az ecetből és a cukorból készíts ecetes salátalevet, ebbe keverd bele a burgonyát. Hagyd állni benne egy órát.
  • Keverd össze a kefirt a majonézzel, a mustárral, sózd, borsozd, majd forgasd bele a leszűrt burgonyát.
  • A lila hagymát vágd kockákra, és keverd a salátához. Egy órát legalább hagyd állni az egészet a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.