Létrehozva: 2024.09.27. 15:45

Így lesz a legfinomabb a tarhonya, pörkölt mellé a legjobb köret

Az egyik lefinomabb ebéd a sertéspörkölt tarhonyával és uborkasalátával, szinte nincs is ember, aki ne szeretné. A tarhonyát nem túl bonyolult elkészíteni, de érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy kihozd az ízéből a legtöbbet, és ne ragadjon össze.

Lassan feledésbe merül a tarhonya, pedig nem is olyan rég ez volt az egyik legnépszerűbb tésztaféle a magyar konyhában. Sokan állítják, hogy pörkölt mellé ma sem létezik jobb köret, és az is igaz, hogy bármilyen, apró hússal készült raguval megállja a helyét. Mivel tészta, nem olyan bonyolult elkészíteni, gondolják sokan, hiszen csak fel kell tenni vízzel, és megfőzni. Ez azonban ahhoz vezethet, hogy elázik a tarhonya, túlságosan nagyok és emiatt íztelenek lesznek a szemek. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem kell valami bonyolult konyhai trükkre gondolni, de pár apróságra muszáj odafigyelni.

Nincs jobb párosítás, mint a pörkölt és a tarhonya! Fotó: mindmegette.hu

Érdemes lepirítani

Van, aki kihagyja ezt a lépést, de sokkal finomabb lesz a tarhonya, ha egy kevés olajon megpirítod a száraz tarhonyaszemeket, hiszen így sokkal intenzívebb lesz a köret íze. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett pirítsd barnásra a tarhonyát, majd ezután jöhet a főzés.

Forró vízzel öntsd fel

Ha megpirult a tarhonya, kétszer annyi vízben kell megfőzni, mint amennyi a tészta volt; a legegyszerűbb, ha egy bögrével méred ki a tarhonyát és a vizet is. Forró vízzel öntsd fel, mert így nemcsak gyorsabban elkészül, de a szemek se fognak összeragadni. Pirítás után ugyanis, ha a meleg tarhonyára hideg vizet öntesz, a tészta kihűl, a szemek odaragadnak az edény aljához, meg egymáshoz. Ha felöntötted a kétszeres mennyiségű forró vízzel a tarhonyát, sózd meg, és fedő alatt főzd puhára. Időnként kevergesd meg. Leszűrni nem kell, mert a kétszeres mennyiségű vizet fel fogja szívni a tarhonya, és finom, puha lesz, de mégsem állnak össze a szemek. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek