tóth gabi
Hamarosan érik a szőlő! Kevésbé ismert, de akár lekvárt is készíthetsz belőle. Válassz isteni illatos fajtát, hogy minél több zamat kerülhessen az üvegbe. A lekvárhoz pedig tedd sütőbe a szőlőt!
Nincs is finomabb, mint ez az egyszerűen elkészíthető szőlőlekvár. Ezt a fajta lekvárt sütőben készíteni a legegyszerűbb, és ezzel a módszerrel igencsak zamatos lesz a végeredmény. Ráadásul nem kell folyamatosan a tűzhelynél állnod, hogy kevergesd. Mutatjuk a lépéseket!
Bármilyen szőlőből elkészítheted, de a vörös szőlő fantasztikus választás. Mosd meg a gyümölcsöt, szemezd le. Tedd tepsibe és 100 C fokon süsd, amíg nem adja ki a levét. Az időtartam attól függ, mennyire lédús a szőlő. Majd préseld át, ha nincs préselőd, akkor botmixerrel pépesítsd. Ha kezd megkocsonyásodni a szőlős alap, akkor még rotyogtass rajta nagyjából 3 percig. Tehetsz bele kevés cukrot, de nélküle is isteni lesz. A gyümölcstől függ, mennyire édes vagy savanykás a lekvár. Miközben sülnek a szőlőszemek, készítsd elő az üvegeket. Csak steril üvegekbe tölts lekvárt. Az üvegeket jól zárd le a tetővel, majd állíts a fejükre, és mehetnek a száraz dunsztba. Miután kihűltek, sorakoztasd a kamrába. Télen isteni lesz a lekvár!
Tehetsz bele dzsemfixet is, természetesen nem kötelező.