RETRO RÁDIÓ

Sorra robbannak fel a frissen dunsztolt szendvicskrémek, ez lehet a baj

Létrehozva2024. 07. 29. 15:00

Javában benne vagyunk a befőzőszezonban, és nemcsak lekvárok, befőttek, de szendvicskrémek is készülnek ilyenkor. Ám ezekkel óvatosan kell bánni; rengeteg háziasszony panaszkodik, hogy nem sokkal a dunsztolás után tönkre mennek a zöldségkrémek. Mutatjuk, mi lehet az oka!

Rengeteg cukkini és tökféle terem máris a kertekben, de nemcsak savanyúságnak, szendvicskrémnek is el lehet tenni ezeket a zöldségeket télire. Azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen egy kis hiba is elég, hogy megromoljon a rengeteg finomság. Mostanában a befőzéssel foglalkozó Facebook csoportokban sorra bukkannak fel a kétségbeesett háziasszonyok bejegyzései, melyekben arra panaszkodnak, hogy a szendvicskrémek pár hét, netán pár nap alatt megromlottak, hiába a körültekintő dunsztolás. Ennek az okait gyűjtöttük össze.

Glass,Jars,With,Children's,Mashed,Broccoli,,Cauliflower,And,Zucchini,Puree
Kényes dolog szendvicskrémet befőzni. Fotó: Aigul Minnibaeva /  Shutterstock

Nem került savas hozzávaló a krémbe

A leggyakoribb problémát az okozza, hogy valaki úgy szeretne például cukkinikrémet eltenni, hogy ezen a zöldségen kívül csak a fűszereket ad hozzá. Ezzel azonban az a baj, hogy a tökfélék lúgos kémhatásúak. A befőzés során fontos arra törekedni, hogy minden mikroorganizmus elpusztuljon, és ha esetleg maradtak az üvegben, azok számára kedvezőtlenek legyenek az életfeltételek. Erre használjuk a száraz és nedves dunsztolást, ám azt fontos tudni, hogy ezek csak savas kémhatású élelmiszerek esetén működnek. Érdemes tehát a zöldségkrémekbe valamilyen savas kémhatású hozzávalót tenni: ez lehet citromsav, vagy akár paradicsom is.

Csakis a nedves dunszt működik

Ahhoz, hogy minél több kórokozót el tudj pusztítani befőzés közben, nem elég megfőzni a szendvicskrémet, és a tiszta befőttesüvegekbe pakolni, majd száraz dunsztban hagyni kihűlni; szükséges lépés ezután még nedves dunsztban is „főzni” legalább egy félórát a kész szendvicskrémeket. Így sokkal nagyobb eséllyel állnak el télig. Dunsztolás után minél hűvösebb helyiségben és teljes sötétségben, akár a hűtőben kellene tárolni az üvegeket, így hónapokkal tovább marad tartós a szendvicskrém.

Nem ellenség a tartósítószer!

Érthető, hogy sokan a természetes megoldásokat részesítik előnyben, hiszen azért főz be otthon az ember, hogy ne kelljen tartósítószerrel teleszórt élelmiszereket ennie. Ez befőtteknél, lekvároknál tökéletesen működik, azonban a zöldségkrémek rendkívül kényesek, gyorsan romlanak, így tanácsos egy késhegynyi nátrium-benzoátot hozzáadni az üvegekhez.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.