kulcsár edina
Javában benne vagyunk a befőzőszezonban, és nemcsak lekvárok, befőttek, de szendvicskrémek is készülnek ilyenkor. Ám ezekkel óvatosan kell bánni; rengeteg háziasszony panaszkodik, hogy nem sokkal a dunsztolás után tönkre mennek a zöldségkrémek. Mutatjuk, mi lehet az oka!
Rengeteg cukkini és tökféle terem máris a kertekben, de nemcsak savanyúságnak, szendvicskrémnek is el lehet tenni ezeket a zöldségeket télire. Azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen egy kis hiba is elég, hogy megromoljon a rengeteg finomság. Mostanában a befőzéssel foglalkozó Facebook csoportokban sorra bukkannak fel a kétségbeesett háziasszonyok bejegyzései, melyekben arra panaszkodnak, hogy a szendvicskrémek pár hét, netán pár nap alatt megromlottak, hiába a körültekintő dunsztolás. Ennek az okait gyűjtöttük össze.
Nem került savas hozzávaló a krémbe
A leggyakoribb problémát az okozza, hogy valaki úgy szeretne például cukkinikrémet eltenni, hogy ezen a zöldségen kívül csak a fűszereket ad hozzá. Ezzel azonban az a baj, hogy a tökfélék lúgos kémhatásúak. A befőzés során fontos arra törekedni, hogy minden mikroorganizmus elpusztuljon, és ha esetleg maradtak az üvegben, azok számára kedvezőtlenek legyenek az életfeltételek. Erre használjuk a száraz és nedves dunsztolást, ám azt fontos tudni, hogy ezek csak savas kémhatású élelmiszerek esetén működnek. Érdemes tehát a zöldségkrémekbe valamilyen savas kémhatású hozzávalót tenni: ez lehet citromsav, vagy akár paradicsom is.
Csakis a nedves dunszt működik
Ahhoz, hogy minél több kórokozót el tudj pusztítani befőzés közben, nem elég megfőzni a szendvicskrémet, és a tiszta befőttesüvegekbe pakolni, majd száraz dunsztban hagyni kihűlni; szükséges lépés ezután még nedves dunsztban is „főzni” legalább egy félórát a kész szendvicskrémeket. Így sokkal nagyobb eséllyel állnak el télig. Dunsztolás után minél hűvösebb helyiségben és teljes sötétségben, akár a hűtőben kellene tárolni az üvegeket, így hónapokkal tovább marad tartós a szendvicskrém.
Nem ellenség a tartósítószer!
Érthető, hogy sokan a természetes megoldásokat részesítik előnyben, hiszen azért főz be otthon az ember, hogy ne kelljen tartósítószerrel teleszórt élelmiszereket ennie. Ez befőtteknél, lekvároknál tökéletesen működik, azonban a zöldségkrémek rendkívül kényesek, gyorsan romlanak, így tanácsos egy késhegynyi nátrium-benzoátot hozzáadni az üvegekhez.