
Ettől az egyszerű trükktől lesz mennyei a töltött paprika
Itt a paradicsom- és paprikaszezon, érdemes elkészíteni ezt a könnyű nyári finomságot! Ahhoz, hogy tökéletes legyen, fontos, hogy frissek legyenek az alapanyagok, de a plusz ízt, amitől mindenki megnyalja a tíz ujját, egy különleges fűszer adja...
Nem túlzás kijelenteni, hogy a magyarok egyik kedvenc nyári étele a töltött paprika. El lehet persze télen is készíteni, de akkor az igazi, ha frissek az alapanyagok; pláne, ha házi a paprika és a paradicsom! Hogy teltebbek, gazdagabbak legyenek az ízek, egy csipet lestyánt is adj hozzá; fejedelmi lakoma lesz. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej hagyma
- 4 db paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1 ek olaj
- őrölt pirospaprika
- só, bors
- 5 dkg rizs
A paradicsomszószhoz:
- 1 kg paradicsom
- 150 gramm sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zellerszár
- 1 csok. petrezselyemzöld
- 7 dl víz
- 1 szál lestyán
- só, bors
- ízlés szerint 1-3 ek cukor
Elkészítés:
- Kockázd fel a vöröshagymát, pirítsd meg egy kevés olajon, add hozzá a zúzott fokhagymát, majd keverd össze a darált hússal.
- Főzd félkészre a rizst, add hozzá a húshoz a tojással, borssal, kevés pirospaprikával és sóval. Alaposan dolgozd össze a tölteléket.
- Hámozd meg a paradicsomokat: vágd be az aljukat, forrázd le őket, majd mártsd rögtön hideg vízbe; így könnyen le tudod húzni a héjat. Vágd apró darabokra a megpucolt paradicsomot, add hozzá a két gerezd reszelt fokhagymát, és főzd meg az alapot.
- Töltsd meg a paprikákat a töltelékkel, míg fő a mártás. Ha marad ki hús, készítsd húsgombócokat. Tedd a megtöltött paprikákkal együtt az alapba, add hozzá a paradicsompürét, a vizet, és sózd meg. Most fűszerezd a mártást az ízlés szerinti cukorral, sóval, borssal, apóra vágott petrezselyemmel és a lestyánnal. Közepes lángon 40-50 perc alatt főzd készre.






