RETRO RÁDIÓ

Ettől az egyszerű trükktől lesz mennyei a töltött paprika

Létrehozva2024. 07. 15. 12:00

Itt a paradicsom- és paprikaszezon, érdemes elkészíteni ezt a könnyű nyári finomságot! Ahhoz, hogy tökéletes legyen, fontos, hogy frissek legyenek az alapanyagok, de a plusz ízt, amitől mindenki megnyalja a tíz ujját, egy különleges fűszer adja...

Nem túlzás kijelenteni, hogy a magyarok egyik kedvenc nyári étele a töltött paprika. El lehet persze télen is készíteni, de akkor az igazi, ha frissek az alapanyagok; pláne, ha házi a paprika és a paradicsom! Hogy teltebbek, gazdagabbak legyenek az ízek, egy csipet lestyánt is adj hozzá; fejedelmi lakoma lesz. Mutatjuk a receptet!

Isteni finom, könnyű nyári ebéd a töltött paprika! / Fotó: Halász Peca István (Vali hagyományos konyhája, Facebook)

 

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 fej hagyma
  • 4 db paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek olaj
  • őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • 5 dkg rizs

A paradicsomszószhoz:

  • 1 kg paradicsom
  • 150 gramm sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zellerszár
  • 1 csok. petrezselyemzöld
  • 7 dl víz
  • 1 szál lestyán
  • só, bors
  • ízlés szerint 1-3 ek cukor

Elkészítés:

  • Kockázd fel a vöröshagymát, pirítsd meg egy kevés olajon, add hozzá a zúzott fokhagymát, majd keverd össze a darált hússal.
  • Főzd félkészre a rizst, add hozzá a húshoz a tojással, borssal, kevés pirospaprikával és sóval. Alaposan dolgozd össze a tölteléket.
  • Hámozd meg a paradicsomokat: vágd be az aljukat, forrázd le őket, majd mártsd rögtön hideg vízbe; így könnyen le tudod húzni a héjat. Vágd apró darabokra a megpucolt paradicsomot, add hozzá a két gerezd reszelt fokhagymát, és főzd meg az alapot.
  • Töltsd meg a paprikákat a töltelékkel, míg fő a mártás. Ha marad ki hús, készítsd húsgombócokat. Tedd a megtöltött paprikákkal együtt az alapba, add hozzá a paradicsompürét, a vizet, és sózd meg. Most fűszerezd a mártást az ízlés szerinti cukorral, sóval, borssal, apóra vágott petrezselyemmel és a lestyánnal. Közepes lángon 40-50 perc alatt főzd készre.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.