RETRO RÁDIÓ

Ez lehet a baj, ha sütés után összeesik a piskóta

Létrehozva2024. 06. 01. 12:00

Látszólag egyszerű elkészíteni ezt a süteményt, a valóság azonban az, hogy még a leggyakorlottabb háziasszonynak is beletörhet a bicskája. Egy Facebook csoportban összeszedték az asszonyok, miért eshet össze, és mit lehet tenni ez ellen.

Sokszor hiába a tökéletes recept, az odafigyelés, a piskóta összeesik, amint kiveszed a sütőből, annak ellenére, hogy sütés közben szépen feljött, és úgy nézett ki, tökéletes lesz. A piskótatésztához többféle bevált recept létezik, de mindegyik elkészítésénél van néhány alapszabály, melyeket érdemes betartani: például, hogy ne nyitogasd a sütőajtót az első húsz percben, vagy, hogy a felvert tojáshabot csakis kézzel, óvatosan keverd össze a liszttel és a tojások kikevert sárgájával. Ennek ellenére is összeeshet a piskóta, miután kiveszed a sütőből; egy háziasszony, aki Facebookon kért tanácsot, ugyanígy járt, és többféle tanácsot is kapott. Ezeket gyűjtöttük össze.

Double,Layer,Cake,In,Hot,Oven,,homemade,Bake
Külön művészet piskótát sütni! / Fotó: Praisaeng /  Shutterstock

Túl alacsony a sütési hőfok

A legtöbb piskótarecept alsó-felső sütésen 150-160 fokot javasol, de az asszonyok szerint ez kevés: érdemes úgy sütni, hogy előmelegíted a sütőt 200 fokra, visszaveszed 180-ra, amikor betetted a tésztát, és 20-25 percig nem szabad kivenni, sem az ajtót kinyitni. Persze azt többen hozzátették, hogy mindez a sütődtől is függ, de ha eddig alacsony hőfokon sütötted a piskótát, érdemes kipróbálni, hogy feljebb tekered a hőmérsékletet.

Kikened a sütőforma oldalát

Apróságnak tűnik, de sokan tapasztalták már, hogy hiába volt minden tökéletes, emiatt esett össze a tészta. Bár logikusnak tűnik olajjal vagy vajjal kikenni a tepsi vagy tortaforma oldalát is, hogy majd könnyebben ki tudd venni a kész tésztát, ezzel valójában nem teszel jót. Akár kikened, akár sütőpapírt teszel a formába, a tészta nem tud „felkapaszkodni”, és hiába emelkedik meg sütés közben, visszalapul, amikor kiveszed a sütőből.

Nem tökéletesek az arányok

Bár alapvetően egy ügyes háziasszony mindent megold konyhai mérleg nélkül, a piskóta készítéséhez kötelező! Hiszen ennél nem jó, ha kanállal méred ki a lisztet, ha nagyok a tojások, túl kevés lehet, és emiatt is összeeshet. Grammra pontosan mérj ki minden hozzávalót, ha piskótát sütsz!

Sütőport teszel a tésztába

Sokan esküsznek rá, hogy csak ezzel lesz tökéletes a piskóta, de még többen vannak, akik szerint nemcsak felesleges, de kimondottan káros is a sütőpor. Ugyanis a klasszikus piskótánál a tojáshabban lévő buborékok adják meg a tészta légiességét, ezek miatt emelkedik fel. A sütőpor hatására ezek kidurrannak, ahogy gyorsan emelkedik a tészta, és végül az egész össze fog esni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.