RETRO RÁDIÓ

Ha így főzöd az eperlekvárt, sokáig szép piros marad

Létrehozva2024. 05. 30. 12:30

Nincs párja a finom, házi eperlekvárnak, érdemes télire eltenni belőle! Sokan tapasztalják, hogy ahogy telnek a hónapok, a lekvár színe megváltozik, elveszti a piros színét. Szerencsére ennek nem feltétlen kell így lennie, mutatjuk a trükköt!

A legtöbben eperlekvár formájában teszik el a friss, érett epret. A legjobb, ha van saját termésed, de hozzá lehet jutni olcsó eperhez a piacokon, termelőknél, vagy pedig szedd magad akciók keretén belül. Az epret érdemes minél gyorsabban feldolgozni, hiszen könnyen romlik, ezért már a szedés napján érdemes elkészíteni az eperlekvárt. De mi a titka, hogy megőrizze a szép színét? Ez nem más, mint egy kevés citromsav; ez segít, hogy éppen olyan piros maradjon a lekvár, mint amikor a fazékból az üvegekbe merted, és ezt a szép színt még télen is őrizni fogja. Mutatjuk a receptet!

Homemade,Strawberry,Preserves,Or,Jam,In,A,Mason,Jar,Surrounded
Nem csak álom, hogy szép maradhat a színe! / Fotó: Stephanie Frey /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 kg friss eper
  • 1,2 kg cukor
  • 4 kávéskanál citromsav

Elkészítés:

  • Szedd ki az eprek csumáját, alaposan mosd meg őket folyó csapvíz alatt, majd tedd egy szűrőbe, és hagyd őket lecsepegni.
  • Egy nagyobb tálban törd össze krumplinyomóval az epret, add hozzá a cukrot, majd egy éjszakára hagyd a hűtőben állni (ha nem hűvös helyen van, a melegben felforrhat).
  • Tedd fel a tűzre egy lábosban a cukros epret, közepes lángon főzd fél órán keresztül, add hozzá a citromsavat is. Vedd le a tűzről a lekvárt, töltsd csírátlanított befőttesüvegekbe, azokat szorosan zárd le, és állítsd őket tíz percre fejre. Száraz dunsztban hagyd hűlni legalább 24 órán keresztül.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.