
Ha így főzöd az eperlekvárt, sokáig szép piros marad
Nincs párja a finom, házi eperlekvárnak, érdemes télire eltenni belőle! Sokan tapasztalják, hogy ahogy telnek a hónapok, a lekvár színe megváltozik, elveszti a piros színét. Szerencsére ennek nem feltétlen kell így lennie, mutatjuk a trükköt!
A legtöbben eperlekvár formájában teszik el a friss, érett epret. A legjobb, ha van saját termésed, de hozzá lehet jutni olcsó eperhez a piacokon, termelőknél, vagy pedig szedd magad akciók keretén belül. Az epret érdemes minél gyorsabban feldolgozni, hiszen könnyen romlik, ezért már a szedés napján érdemes elkészíteni az eperlekvárt. De mi a titka, hogy megőrizze a szép színét? Ez nem más, mint egy kevés citromsav; ez segít, hogy éppen olyan piros maradjon a lekvár, mint amikor a fazékból az üvegekbe merted, és ezt a szép színt még télen is őrizni fogja. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:
- 4 kg friss eper
- 1,2 kg cukor
- 4 kávéskanál citromsav
Elkészítés:
- Szedd ki az eprek csumáját, alaposan mosd meg őket folyó csapvíz alatt, majd tedd egy szűrőbe, és hagyd őket lecsepegni.
- Egy nagyobb tálban törd össze krumplinyomóval az epret, add hozzá a cukrot, majd egy éjszakára hagyd a hűtőben állni (ha nem hűvös helyen van, a melegben felforrhat).
- Tedd fel a tűzre egy lábosban a cukros epret, közepes lángon főzd fél órán keresztül, add hozzá a citromsavat is. Vedd le a tűzről a lekvárt, töltsd csírátlanított befőttesüvegekbe, azokat szorosan zárd le, és állítsd őket tíz percre fejre. Száraz dunsztban hagyd hűlni legalább 24 órán keresztül.






