
Így készül a roppanós cseresznyebefőtt, ez a recept mindent visz
Máris lehet korai cseresznyét kapni, érdemes gondolni a télre, és legalább néhány üveggel eltenni belőle. Ha így készíted el, roppanós marad az üvegben a cseresznye!
Ha van korai termésű cseresznyefád, vagy tudsz szedd magad akcióban szedni, akkor érdemes nagyobb mennyiséget eltenni télire. Pár üveggel még akkor is érdemes befőzni, ha piacon veszed a cseresznyét. Problémát szokott okozni a befőtt készítésénél, hogy megpuhul a cseresznye, de szerencsére ez a hiba kiküszöbölhető némi odafigyeléssel. Első körben a tisztaságra kell nagyon figyelni: a befőttbe csak ép cseresznyét tegyél, alaposan mosd meg a szemeket, és legyen patikatiszta az üveg és a fedők is, hogy ne romoljon meg a kompót. Az is számít, hogy mennyi ideig hőkezeled a cseresznyét; ha azt akarod, hogy roppanós maradjon, akkor minél rövidebb ideig kapjon hőt. Mutatjuk a receptet!

Roppanós cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
- 3 kg cseresznye
- 2 liter víz
- 15 dkg cukor
- 1 rúd fahéj
- 5-6 db szegfűszeg
Elkészítés:
- Válogasd ki a cseresznyét, csak az épeket használd fel a befőtthöz. Alaposan mosd meg a szemeket, majd áztasd be fél órára hideg vízbe, hogy az esetleges kukacoktól megszabadulj.
- Forrald fel a két liter vizet a cukorral, add hozzá a fahéjat és a szegfűszeget is (ízlés szerint). Forrás után vedd le a vizet a tűzről, és várd meg, míg kihűl.
- Csírátlanítsd a befőttesüvegeket: alapos mosogatás után tedd őket száz fokos sütőbe, és hagyd ott 15 percig, vagy tedd a mikróba, az aljukban egy ujjnyi vízzel, és három percig járasd a legmagasabb fokozaton.
- Tedd a megmosott cseresznyét a steril üvegekbe, öntsd fel a cukros lével, majd alaposan zárd le a fedővel. Állítsd az üvegeket egy fazékba, tölts bele annyi vizet, hogy ellepje az üvegeket a háromnegyedükig. Alacsony lángon, gyöngyözve főzd a befőtteket húsz percig, majd hagyd, hogy kihűljenek a vízben; ezután már teheted is őket a kamrába.






