tóth gabi
A közkedvelt karácsonyi édesség sajnos könnyen elrontható, mivel nem tartozik a könnyen elkészítheti finomságok listájára. Egy-két apróságra figyelve azonban mégiscsak könnyíthetünk az életünkön sütés közben. Következzék tehát a karácsony legfontosabb kérdése: hogy készül a tökéletes bejgli?
A bejgli olyan ünnepi édesség, ami szinte egy magyar család asztaláról sem szokott lemaradni karácsonykor, a családból egy valaki biztos készít ilyet. Nem mindig tökéletes, de, ahogy szokták mondani: "legalább a miénk". Most viszont kiderült: lehet gyönyörűen is megcsinálni ezt a finomságot. Maga a procedúra eleve több lépésből áll, de a legfontosabb mégis az alapanyag. A jó minőségű liszt nagyon fontos, hiszen az adja a tökéletes tésztát, aminek egy éjszakát pihennie kell.
Az esti pihentetés után másnap fontos a tészta tiszta felületen való átmozgatása a nyújtás előtt. Utána jöhet a töltelék, ez a kétharmada kell legyen a bejglinek, és akkor lesz az igazi, ha tartalmaz mazsolát is. Ezt követően jön mindennek a titka: a feltekerés utáni kelesztés és utána a tojással való lekenés.
A feltekerés után jön tojássárga. Ott van egy kelesztés még, az nagyon fontos, hogy betartsuk, hogy szépen megkeljen a bejgli. Utána lekenjük a tojásfehérjével. Azt szépen rá kell dermeszteni, attól lesz az a szép márványos felület rajta
– hangzott el a Mokka szerdai adásában.
A feltekert bejglit sütés előtt hideg helyen kell tárolni, és akkor biztos, hogy gyönyörűen fog kinézni, miután kivesszük azt a sütőből.
Fontos: nem kell aggódni, ha ne adj Isten marad belőle az ünnepek után is, mivel alapanyagainak köszönhetően nagyon jól eltartható. Hűvös helyen ugyanis sütést követően akár egy hónapig is tárolható.