Létrehozva: 2023.12.01.

Hetek vannak karácsonyig: így oszd be az idődet, hogy minden tökéletes legyen az ünnepre

Bár ez az idő még rengetegnek tűnhet, érdemes máris megtervezni és elkezdeni az előkészületeket, hogy az ünnepen már ne legyen más dolgod, mint lazítani, és élvezni a szeretteiddel töltött időt.

Az év utolsó hónapja a leghajtósabb, nem csoda, hogy sok háziasszony teljesen kimerül, mire végre eljön karácsony napja. Ám nem feltétlen kell, hogy így legyen: ha mindent tudatosan megtervezel, akkor nem lesz rémálom a készülődés. Még több hét van az ünnepekig, addig rengeteg mindent meg lehet csinálni – így tényleg a nyugalomról, pihenésről szólhat a karácsony. Ilyenkor rengeteg a feladat nemcsak a munkahelyen, a háztartásban is, de érdemes otthon is alkalmazni a munkahelyi időmenedzselés technikáit, hiszen a feladatok tervezésével és jó időzítésével sokkal gördülékenyebb lehet az ünnepi készülődés. Most eláruljuk, négy lépésre osztva hogyan gazdálkodhatsz az időddel a legjobban!

Stressed,Woman,Checking,Her,Laptop,For,An,Online,Video,Recipe.
Nem kell, hogy teljesen kikészülj idegileg, mire jönnek az ünnepek! Fotó: Nicoleta Ionescu /  Shutterstock

1. lépés: tervezés

Bár ez elsőre úgy hangozhat, mintha ez lenne a leglazább mind közül, valójában a tervezés és a szervezés a legidegőrlőbb és legidőrablóbb része a karácsonyi készülődésnek. Hiszen le kell egyeztetni a rokonokkal, ki, mikor, hova vár vendégeket, ki hova utazik, meg kell beszélni a családdal, hogy mi legyen a menü, és már érdemes a karácsonyi ajándékokról is gondoskodni, ha ezt még nem tetted meg. Ha meg szoktátok beszélni, ki mit kér, akkor ideje tisztázni a kívánság listákat is. Most van itt az ideje annak, hogy összeszedd, milyen feladatok vannak az ünneppel kapcsolatban. Érdemes több részterületre osztani: takarítás, vásárlás, szervezés és főzés. Munkahelyeken rengetegszer elmondják, hogy amit lehet, adj ki másnak, vagyis delegáld a feladatokat; érdemes ezt otthon is alkalmazni; ha többen vagytok a feladatokra, mindenki jobban jár. Ha összeállt a feladatlista, szortírozd, hogy mi a legsürgősebb a teendők közül; például az ajándékvásárlást nem érdemes a készülődés végére hagyni.

2. lépés: kezdődhet a nagytakarítás!

Az ünnep előtt mindenki szeret alaposan kitakarítani; de nem muszáj, hogy ez egyetlen hét alatt történjen meg. Érdemes már hetekkel karácsony előtt kimosni a függönyöket, letakarítani az ablakokat. Ha sok a felesleges kacat, végezz egy alapos selejtezést is. Ha most megcsinálod a munka nagyját, akkor az ünnep előtti utolsó héten már csak a szokásos takarításra kell időt szorítanod. Ha még nem tetted meg, ezen a héten már érdemes megvenni vagy megrendelni az ajándékokat is; ha rendeled, akkor alaposan nézd meg, hogy biztosan megérkezik-e az ünnepre.

3. lépés: van, amit máris megfőzhetsz

Rengeteg időt vesz el a főzés az ünnepek előtt, de szerencsére vannak olyan ételek, amiket lefagyaszthatsz, és elég lesz őket csak elővenni. Tipikusan ilyen a töltött káposzta, de süteményekkel is készülhetsz előre. A linzertésztát begyúrhatod hetekkel az ünnep előtt, sőt, ki is szaggathatod; tálcára téve fagyaszd le, karácsony előtt már csak meg kell sütnöd. Készen fagyaszthatod a brownie-t, a gyümölcskenyeret és a piskótaféléket, de arra ügyelj, hogy légmentesen záródó dobozban legyenek, nehogy átvegyék a mélyhűtőben valaminek az ízét, illatát. A bejglit nem lehet előre kisütni, se begyúrni, de a töltelékeket elkészítheted előre, és le is fagyaszthatod. A sütős-főzős héten érdemes megejteni a karácsonyi nagybevásárlást is, hiszen az alapanyagokat most célszerű megvenni. Tervezd meg, mi egyebekre lehet még szükség: nézd át a karácsonyfadíszeket, pótold, amit kell, de most van itt az ideje új dekorációt is beszerezni. Ha minden nap kifőzöl, kisütsz valamit, akkor a hét végére a menü már részben le is van tudva. 

4. lépés: az utolsó simítások

A hét első napjaiban jöhet a takarítás; ha már a nagytakarítást korábban megejtettétek, akkor már sokkal kevesebb időbe fog telni a lakás rendbetétele. Ha még nem dekoráltatok, most már itt az ideje, jöhetnek a fényfüzérek, apró díszek. Érdemes megvenni lassan a karácsonyfát is. Utoljára szervezd le a rokonokkal, hogyan lesznek a látogatások, beszéljetek meg minden részletet. Itt az ideje becsomagolni a karácsonyi ajándékokat is. Végül az ünnep előtti utolsó napon vegyél ki mindent a hűtőből, és készítsd el a karácsonyi menüt! Így sokkal jobban fognak telni az ünnepek, nem kell az utolsó pillanatban kapkodni, és nem a véget nem érő házimunkáról fog szólni az egész.  

OTTHONKA

Tízezreket spórolhatsz karácsony előtt ezekkel a trükkökkel

A legjobb módszerek, hogyan legyen kevesebb a kiadás.

OTTHONKA

Tízezreket spórolhatsz karácsony előtt ezekkel a trükkökkel

A legjobb módszerek, hogyan legyen kevesebb a kiadás.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Újabb jegyzőkönyv került elő: öngyilkosságot színlelt Magyar Péter

life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

magyarnemzet.hu

Elbukott Jakab Péter pártja, nem indulhatnak az EP-választáson

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

OTTHONKA

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt