kulcsár edina
A következő hetek a készülődésről szólnak, melynek része a menü összeállítása is. A következő torták biztosan a fő helyre kerülnek majd az ünnepi asztalon.
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű kerek tortához):
A piskótához:
6 db szobahőmérsékletű tojás
120 g cukor
1 csipet só
150 g finomliszt
A krémhez:
200 g hideg habtejszín
100 g porcukor
1/2 db citrom leve
2 db kezeletlen narancs
200 ml tejföl
A díszítéshez:
narancsgerezdek
pár szem rumos meggy
Elkészítés:
1. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjékből a cukor felével és egy csipet sóval verjünk nem túl kemény habot. A sárgájákat a maradék cukorral habosítsuk fehéredésig, majd óvatosan forgassuk a fehérjehabba. A lisztet adjuk több részletben a tojáshabhoz, és óvatosan keverjük addig, míg a liszt egyenletesen eloszlik.
2. Öntsük a masszát egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt, 24 cm átmérőjű kerek tortaformába, a tetejét simítsuk el, és 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt süssük készre. A kész piskótát hagyjuk a formában kihűlni, majd vegyük ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk két lapba.
3. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral, majd csorgassuk bele a citromlevet, adjuk hozzá a narancsok lereszelt héját, és végül forgassuk bele a tejfölt is.
4. A narancsokat filézzük ki, húsukat vágjuk össze. Az alsó piskótalapot kenjük meg a tejfölös-narancsos krém háromnegyed részével, szórjuk meg a naranccsal, és borítsuk rá a másik piskótalapot. A krém maradékát kenjük rá a torta tetejére, díszítésként rakjuk ki a maradék naranccsal, rumos meggyel, apró kekszekkel és cukorgyönggyel - írta a Vidék íze.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy szelet: 349 Kcal
Hozzávalók (egy 22 cm átmérőjű kerek tortához):
A tésztához:
300 g liszt
180 g cukor
70 g kakaópor
2 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 db tojás
250 ml író vagy joghurt vagy kefir
200 ml napraforgóolaj
200 ml forró víz
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A krémhez:
200 g cukor
200 ml tejszín
250 g vaj
250 g mascarpone
A díszítéshez:
100 g étcsokoládé
1 evőkanál napraforgóolaj
50 g dió
Elkészítés:
1. A tésztához egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá az egész tojásokat, az írót (vagy joghurtot, vagy kefirt) és az étolajat, majd keverjük el, végül öntsük bele a forró vizet is. Elektromos robotgéppel alaposan habosítsuk ki.
2. A masszát simítsuk két kivajazott, kilisztezett, 22 cm átmérőjű tortaformába, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig. Rácson hűtsük ki.
3. A krémhez egy serpenyőben alacsony lángon karamellizáljuk meg a cukrot, majd adjuk hozzá a felforrósított tejszínt. (Vigyázat, lehet, hogy fröcskölni fog.) Keverjük addig, amíg csomómentes, lágy karamellszószt kapunk. A puha vajat robotgéppel habosítsuk ki, apránként keverjük hozzá a kihűlt, de még folyós karamellszószt (két evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez). Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét, és alaposan habosítsuk ki. Három evőkanálnyit tegyünk félre díszítéshez.
4. A kisült tésztákat vízszintesen vágjuk félbe, így négy lapot kapunk. Három lapot töltsünk meg a krémmel, a negyediket tegyük a tetejére. Néhány órára tegyük a hűtőbe.
5. A díszítéshez csorgassuk a legfelső lap tetejére a gőz felett megolvasztott, étolajjal összekevert csokoládét, hagyjuk, hogy az oldalán is lecsorogjon. Ha megszilárdult a csokimáz, a félretett karamellkrémet tegyük csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk krémrózsákat a torta tetejére. Díszítsük durvára vágott pirított dióval, apró kekszekkel, és cukorgyöngyökkel. Végül locsoljuk meg a félretett kétkanálnyi karamellszósszal.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy szelet: 751 kcal
Hozzávalók (egy 22 cm-es kerek tortaformához):
Az alaphoz:
200 g édes keksz
60 g vaj
A krémhez:
5 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
270 g kristálycukor
500 g mascarpone
200 ml tejszín
6 evőkanál rum (vagy aroma)
20 g instant zselatin
Az összeállításhoz:
240 g babapiskóta-tallér
1 bögre főzött kávé
Elkészítés:
1. Az alaphoz a kekszet daráljuk le, keverjük össze az olvasztott vajjal. Simítsuk a tortaforma aljába. A tojásfehérjét verjük kemény habbá 120 g cukorral, a tojássárgáját pedig keverjük krémesre a maradék 150 g kristálycukorral. A sárgájákhoz adjuk a mascarponét és a rumot, majd óvatosan forgassuk hozzá a cukros fehérjehabot.
2. A tejszínt verjük kemény habbá az instant zselatinnal, majd dolgozzuk össze a mascarponés krémmel. A krém egyharmadát oszlassuk el a kekszes alapon. A piskótatallérokat mártsuk meg a meleg kávéban, majd rakjuk egymás mellé a krém tetejére. Kenjük rá a fehér krém harmadát, arra jön egy újabb adag kávéba mártott tallér, végül a tetejére a maradék krém. Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, tálalás előtt egy sablon segítségével szórjuk meg kakaóporral.
Elkészítési idő: 50 perc+hűtés
1 adag: 320 kcal
Hozzávalók (egy 16 szeletes tortához):
A tésztához:
150 g kristálycukor
150 g vaj + a forma előkészítéséhez
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál frissen főzött erős kávé
1 evőkanál rum
150 g liszt
1 csomag sütőpor
100 g dió
A krémhez:
200 g kristálycukor
100 g vaj
100 g étcsokoládé
250 g mascarpone
100 g dió
3 evőkanál rum
A tetejére:
200 ml tejszínhab
Elkészítés:
1. A 150 g kristálycukrot keverjük habosra a puha vajjal. Egyesével dolgozzuk bele az egész tojásokat. Vegyítsük hozzá a vaníliás cukrot is, a kávét és a rumot. A lisztet keverjük el a sütőporral és a nagyon apróra vágott dióval, majd mindezt dolgozzuk össze a vajas-tojásos alappal.
2. Sütőpapírral béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformát. A nyers tésztamasszát mérleg segítségével osszuk három egyenlő részre, az elsőt öntsük bele az előkészített formába. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, és 50 perc alatt süssük meg. Borítsuk rácsra hűlni, majd ugyanígy süssük meg a másik két tortalapot is.
3. Amíg sül és hűl a tészta, készítsük el a krémet. Öntsük egy lábasba a kristálycukrot, adjunk hozzá 3 cl vizet, és forraljuk két percig. Hagyjuk picit hűlni. Közben tegyük egy tálba a feldarabolt vajat és csokoládét, öntsük rá a cukorszirupot, elektromos habverővel keverjük ki nagyon habosra. Hagyjuk langyosra hűlni. Végül dolgozzuk hozzá a mascarponét, az apróra vágott diót és a rumot.
4. A hideg tésztalapokat kenjük meg a krémmel, úgy gazdálkodjunk vele, hogy jusson belőle egy vékony réteg a torta tetejére és oldalára is.
5. Tegyük a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt vonjuk be édes tejszínhabbal, és díszítsük fel.
Elkészítési idő: 200 perc
1 adag: 200 kcal
Hozzávalók (egy 18-20 cm átmérőjű tortához):
A piskótához:
8 db tojás
8 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
A krémhez:
200 g gesztenyepüré
300 g étcsokoládé
400 ml tejszín
1 csomag habfixáló
Az összeállításhoz:
valamilyen pikáns lekvár
A tetejére:
marcipángomba
cukrozott gesztenye
pár mentalevél
Elkészítés:
1. A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és óvatosan dolgozzuk össze. Ezután apránként adjuk hozzá lisztet.
2. A masszát felezzük el, süssünk belőle két lapot. Öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük. Ha kihűlt a tészta, vágjunk két akkora körlapot, amekkora a kapcsos tortaformánk. A többi tésztát vágjuk 6-7 cm széles csíkokra.
3. A gesztenyepürét fakanállal és/vagy villával keverjük puhára. Olvasszuk meg a csokit, dolgozzuk össze a pürével. Végül a tejszínből verjünk habot a habfixálóval, és egyenletesen oszlassuk el benne a gesztenyés csokit.
4. Állítsuk össze a fatörzset. Az alsó kerek lapot kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a gesztenyés csokikrémmel. Tegyük bele a kapcsos tortaformába. A csíkokat is kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a csokikrémmel viszonylag vastagon, csavarjuk fel, állítsuk középre, és így tovább a többit is. Ha már kitöltötte a formát, akkor felül is vonjuk be a gesztenyekrémmel.
5. A felső piskótát is kenjük meg lekvárral, és fektessük rá úgy, hogy a lekváros rész lefelé nézzen. Úgy kell gazdálkodni a krémmel, hogy maradjon kívülre is. A tortát legalább egy órán át hűtsük, majd kívülről is vonjuk be a gesztenyés csokikrémmel. Végül díszítsük marcipángombákkal, cukrozott gesztenyével, mentalevélkékkel.
Elkészítési idő: 90 perc
1 adag: 300 kcal