tóth gabi
Ha sok paprikád termett a kertben, ne csak a lecsóba tedd el: ez a módszer gyors, egyszerű, ráadásul a végeredményért nagyon hálás leszel télen!
Befőzéskor a paprika általában lecsóként vagy savanyúságként kerül eltevésre, de érdemes a fagyasztóba is dobni belőle – és nem is akárhogy! Magyar háziasszonyok körében egyre népszerűbb a paprikabomba készítése, ami nem más, mint egy isteni leveskiegészítő: télen elég csak kikapni a fagyasztóból, és bedobni a húslevesbe. A nyárias ízek főzelékbe, gulyáslevesbe is tökéletesen passzolnak. A paprikabombát elkészíteni nem nagy ördöngösség, és gyorsan végezhetsz is vele.
Nem lehet elrontani a zöldségekkel töltött paprikát, hiszen mindenki a saját és a család szája íze szerint készíti. Alapból a kicsumázott paprika belsejébe frissen szedett petrezselyem- és zellerzöld mindenképpen kerül, de van, aki kiegészíti némi lestyánnal, és sokan tesznek egy kevés paradicsomot is a paprika belsejébe; de emellé tehetsz még friss káposztalevelet is.
Így készítsd:
A fagyasztásra szánt paprikákat csumázd ki, most meg őket kívül-belül, majd hagyd őket lecsöpögni egy szűrőn. Addig készítsd elő a többi fűszert: mosd meg, majd ízlés szerint darabold őket. Van, aki a lestyán, a zeller és a petrezselyem zöldjét egyben teszi a paprikákba, alaposan letömködve, de mások szerint apróra vágva jobban kijön az ízük. Ha nagyobb paradicsomod van, azt darabold fel, koktélparadicsom egészben is mehet a paprikák belsejébe. A káposztalevelet teheted egyben, de csíkokra vágva is – fantázia és ízlés kérdése, hogy végül mi és hogyan kerül a paprikákba. Ha mindent előkészítettél, a zöldségekkel alaposan tömd meg a paprikákat, majd tedd őket tálcára, és irány a fagyasztó! 24 órán keresztül hagyd, míg keményre fagynak a tálcán, ezután átteheted őket zacskókba; ezzel a módszerrel nem fognak összeragadni. Télen pedig csak vegyél ki egyet, ha levest főzöl, és még fagyosan dobd bele a fazékba!