RETRO RÁDIÓ

Nagy vita a lecsó körül: hagymával vagy anélkül kell befőzni?

Létrehozva2023. 09. 03. 14:00

A nyár kedvenc étele bográcsban az igazi, de érdemes télire is eltenni belőle most, amikor érik a paprika és a paradicsom! Minden évben parázs viták alakulnak ki az interneten a háziasszonyok között, hogy kell-e a hagyma a télire szánt lecsóba. Ezt jártuk körül.

Talán nincs is megosztóbb étel a lecsónál, hiszen mindenki tud készíteni, így ahány ház, annyi recept. Nem csoda, hogy a befőzésével kapcsolatban sincs egyetértés, a háziasszonyok között gyakran alakul ki vita a kérdésben, vajon hagymával, vagy anélkül kell-e eltenni télire. Mindkét oldalnak vannak érvei és ellenérvei; ezeket szedtük össze. Hogy melyik oldalon van az igazság, azt nehéz eldönteni; érdemes kikísérletezni, melyik verzió válik be a családnak.

Lecho.,Lecsó.,Tinned,Tomatoes,With,Peppers.,Conservation,In,Hand,Close
Kell vagy nem kell a hagyma? Fotó: Olena Hyria /  Shutterstock

Nem az igazi, ha kimarad

Azok, akik hagymásan teszik el télire, azt mondják, ha csak a paprikát és a paradicsomot főzzük be, akkor az nem lecsó, hiszen ennek az ételnek a hagyma a lelke. Ha kimarad belőle, ugyan lehet utólag dinsztelni hozzá, de kevésbé lesznek intenzívek az ízek. Ugyanis amíg áll a befőtt, össze tudnak érni az ízek, sokkal teltebb, finomabb a hagymásan eltett lecsó. Sokan azért hagyják ki a hagymát, mert tartanak tőle, hogy ha belekerül, könnyebben megromlik a lecsó; de ez nem így van, csak vagy tartósítószert kell beletenni, vagy pedig lezárni olaj- vagy zsírréteggel a tetejét. Másik előnye a hagymásan eltett lecsónak, hogy csak ki kell bontani az üveget, és lábasban megmelegíteni a tartalmát – így húsz perc alatt kész is az ebéd.

Frissebb marad az íze hagyma nélkül

A hagymaellenesek szerint sokkal finomabb lesz a lecsó, ha csak a paprika és a paradicsom kerül az üvegbe, hiszen így sokkal jobban megőrzik ezek a zöldségek az ízüket. Sokszor, akik így teszik el a lecsót, nem is főzik túl sokáig a zöldségeket, hiszen roppanósan az igazi – így pedig kibontás után a készre főzött lecsó olyan lesz, mintha most szedték volna hozzá a paradicsomot, paprikát a kertből. Az is érv szokott lenni, hogy a hagyma nélkül készült lecsó jobban variálható: a paprikával kevert paradicsom jobban passzol a pörköltekhez, lehet kevesebb hagymát is alásütni, mintha eleve hagymával készült volna, és tartósítószer sem szükséges hozzá. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.