Létrehozva: 2023.09.03.

Nagy vita a lecsó körül: hagymával vagy anélkül kell befőzni?

A nyár kedvenc étele bográcsban az igazi, de érdemes télire is eltenni belőle most, amikor érik a paprika és a paradicsom! Minden évben parázs viták alakulnak ki az interneten a háziasszonyok között, hogy kell-e a hagyma a télire szánt lecsóba. Ezt jártuk körül.

Talán nincs is megosztóbb étel a lecsónál, hiszen mindenki tud készíteni, így ahány ház, annyi recept. Nem csoda, hogy a befőzésével kapcsolatban sincs egyetértés, a háziasszonyok között gyakran alakul ki vita a kérdésben, vajon hagymával, vagy anélkül kell-e eltenni télire. Mindkét oldalnak vannak érvei és ellenérvei; ezeket szedtük össze. Hogy melyik oldalon van az igazság, azt nehéz eldönteni; érdemes kikísérletezni, melyik verzió válik be a családnak.

Lecho.,Lecsó.,Tinned,Tomatoes,With,Peppers.,Conservation,In,Hand,Close
Kell vagy nem kell a hagyma? Fotó: Olena Hyria /  Shutterstock

Nem az igazi, ha kimarad

Azok, akik hagymásan teszik el télire, azt mondják, ha csak a paprikát és a paradicsomot főzzük be, akkor az nem lecsó, hiszen ennek az ételnek a hagyma a lelke. Ha kimarad belőle, ugyan lehet utólag dinsztelni hozzá, de kevésbé lesznek intenzívek az ízek. Ugyanis amíg áll a befőtt, össze tudnak érni az ízek, sokkal teltebb, finomabb a hagymásan eltett lecsó. Sokan azért hagyják ki a hagymát, mert tartanak tőle, hogy ha belekerül, könnyebben megromlik a lecsó; de ez nem így van, csak vagy tartósítószert kell beletenni, vagy pedig lezárni olaj- vagy zsírréteggel a tetejét. Másik előnye a hagymásan eltett lecsónak, hogy csak ki kell bontani az üveget, és lábasban megmelegíteni a tartalmát – így húsz perc alatt kész is az ebéd.

Frissebb marad az íze hagyma nélkül

A hagymaellenesek szerint sokkal finomabb lesz a lecsó, ha csak a paprika és a paradicsom kerül az üvegbe, hiszen így sokkal jobban megőrzik ezek a zöldségek az ízüket. Sokszor, akik így teszik el a lecsót, nem is főzik túl sokáig a zöldségeket, hiszen roppanósan az igazi – így pedig kibontás után a készre főzött lecsó olyan lesz, mintha most szedték volna hozzá a paradicsomot, paprikát a kertből. Az is érv szokott lenni, hogy a hagyma nélkül készült lecsó jobban variálható: a paprikával kevert paradicsom jobban passzol a pörköltekhez, lehet kevesebb hagymát is alásütni, mintha eleve hagymával készült volna, és tartósítószer sem szükséges hozzá. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Erre a Putyin döntésre várt mindenki napok óta

origo.hu

Vasvári Vivien bikinije alig takarja a hatalmas melleit - kép

borsonline.hu

77 éve lezuhant UFO-ra bukkantak, itt vannak a részletek

magyarnemzet.hu

Közelít a harmadik világháború, az oroszok látni akarják a német vizsgálat eredményeit a Taurus-botrány után

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet még húsvét előtt nagy szerencse éri

hirtv.hu

Így osztotta fel Dmitrij Medvegyev Ukrajnát, ami szerinte Oroszország része

origo.hu

Kim Kardashian hatalmasat bakizott, rajta nevet a fél világ - videó

mindmegette.hu

Pofátlan számla tétel miatt áll a bál, többen is nekimentek az étteremnek

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Így lesz roppanós a rántott csirke, tojás nélkül is

FAZÉK

Nagyanyáink legjobb receptje: így készül az igazi körömpörkölt

FAZÉK

Így készül a görög krumplipüré: ilyen finomat még nem ettél!

FAZÉK

Így készül a ropogós rántott hús, ezt a trükköt ismerned kell

FAZÉK

Isteni csokitorta, csak 2 hozzávalóból

FAZÉK

Ettől a trükktől lesz tökéletes a csülkös bableves

FAZÉK

3 olcsó, egyszerű vacsora böjt idejére

FAZÉK

Eddig rosszul főzted a tésztát: eláruljuk, hogy csináld!