Létrehozva: 2023.09.03.

Nagy vita a lecsó körül: hagymával vagy anélkül kell befőzni?

A nyár kedvenc étele bográcsban az igazi, de érdemes télire is eltenni belőle most, amikor érik a paprika és a paradicsom! Minden évben parázs viták alakulnak ki az interneten a háziasszonyok között, hogy kell-e a hagyma a télire szánt lecsóba. Ezt jártuk körül.

Talán nincs is megosztóbb étel a lecsónál, hiszen mindenki tud készíteni, így ahány ház, annyi recept. Nem csoda, hogy a befőzésével kapcsolatban sincs egyetértés, a háziasszonyok között gyakran alakul ki vita a kérdésben, vajon hagymával, vagy anélkül kell-e eltenni télire. Mindkét oldalnak vannak érvei és ellenérvei; ezeket szedtük össze. Hogy melyik oldalon van az igazság, azt nehéz eldönteni; érdemes kikísérletezni, melyik verzió válik be a családnak.

Lecho.,Lecsó.,Tinned,Tomatoes,With,Peppers.,Conservation,In,Hand,Close
Kell vagy nem kell a hagyma? Fotó: Olena Hyria /  Shutterstock

Nem az igazi, ha kimarad

Azok, akik hagymásan teszik el télire, azt mondják, ha csak a paprikát és a paradicsomot főzzük be, akkor az nem lecsó, hiszen ennek az ételnek a hagyma a lelke. Ha kimarad belőle, ugyan lehet utólag dinsztelni hozzá, de kevésbé lesznek intenzívek az ízek. Ugyanis amíg áll a befőtt, össze tudnak érni az ízek, sokkal teltebb, finomabb a hagymásan eltett lecsó. Sokan azért hagyják ki a hagymát, mert tartanak tőle, hogy ha belekerül, könnyebben megromlik a lecsó; de ez nem így van, csak vagy tartósítószert kell beletenni, vagy pedig lezárni olaj- vagy zsírréteggel a tetejét. Másik előnye a hagymásan eltett lecsónak, hogy csak ki kell bontani az üveget, és lábasban megmelegíteni a tartalmát – így húsz perc alatt kész is az ebéd.

Frissebb marad az íze hagyma nélkül

A hagymaellenesek szerint sokkal finomabb lesz a lecsó, ha csak a paprika és a paradicsom kerül az üvegbe, hiszen így sokkal jobban megőrzik ezek a zöldségek az ízüket. Sokszor, akik így teszik el a lecsót, nem is főzik túl sokáig a zöldségeket, hiszen roppanósan az igazi – így pedig kibontás után a készre főzött lecsó olyan lesz, mintha most szedték volna hozzá a paradicsomot, paprikát a kertből. Az is érv szokott lenni, hogy a hagyma nélkül készült lecsó jobban variálható: a paprikával kevert paradicsom jobban passzol a pörköltekhez, lehet kevesebb hagymát is alásütni, mintha eleve hagymával készült volna, és tartósítószer sem szükséges hozzá. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Saját gyerekét ütötte-verte a csodaedző - óriási a botrány

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

mandiner.hu

Mi történt? Ursula von der Leyen kétperces videóban áradozik a magyarokról!

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet