kulcsár edina
Megosztja a főzni szerető embereket a kérdés, van, aki szerint mindegy, mások szerint pocsék lesz a lecsó, ha nem tartjuk be a megfelelő sorrendet. De mi lehet az igazság? Ennek jártunk utána.
A lecsó az egyike azon magyar ételeknek, ami körül vérre menő viták alakulnak ki például olyan kérdésekben, hogy mennyi hagyma kell bele, szükséges-e a kolbász, tojással vagy tojás nélkül készüljön-e, de az is örök vita, hogy a paprikát vagy a paradicsomot tesszük-e bele előbb. Persze a lényeg mellett nem lehet elmenni, miszerint bárhogy is készül, nyugodtan leszögezhetjük, hogy a nyár egyik legjobb étele a lecsó; ám apróságokon is múlhat, hogy mennyire lesz tökéletes – például a sorrenden. Hiszen nem mindegy, hogy a hagyma után előbb a paprikát, vagy a paradicsomot főzzük-e bele. Ebben a kérdésben mindkét tábornak vannak érvei; ezeket jártuk körül.
Gazdagabb az ízvilág, ha a paprikával kezdünk
Azok, akik a hagyma dinsztelése után a felkockázott paprikával folytatják az alkotást, azt mondják, ha lepirítjuk a paprikát a hagymával a zsiradékon, jobban kidomborodik az íze a lecsóban. Az sem mellékes szempont, hogy a paprikának sokkal több idő kell, hogy megpárolódjon, így előbb a saját levével kell párolni, és amikor már majdnem teljesen jó, akkor hozzáadni a paradicsomot, és végül együtt puhára főzni őket.
Sűrűbb a szaft, ha a paradicsom az első
Na igen, de a lecsónak a sűrű szaft a lelke, mondja erre a másik tábor, vagyis azok, akik a hagyma után a paradicsomot teszik a lábosba. Hiszen pont az a lényeg, hogy a jól szétfőjön a paradicsom, így lesz finom, szaftos a lecsó. A paradicsom-pártiak szerint nem baj, ha nem fő teljesen puhára a paprika, hiszen teljesen szétfőve kellemetlen az állaga. Ellenben, ha kicsit roppanós, az még jó is...