kulcsár edina
Idén nagyon szép az alma- és a körte termés, ezért bőségesen készülhet befőtt. Ha nem szeretnéd, hogy megbarnuljanak a gyümölcsök az üvegben, akkor érdemes kipróbálnod ezt a trükköt, amit már nagyanyáink is alkalmaztak.
Míg barack szinte csak mutatóban volt idén a fákon, addig a körték, almák részéről szép termésre számíthatunk. Akár a saját gyümölcseidet tudod leszüretelni, akár a piacon veszed, érdemes mind az almából, mind a körtéből befőttet készíteni télire. Hiszen nemcsak köretnek, sült húsok mellé, de magában fogyasztva is isteni lesz télen. Akárcsak a baracknál, az almánál, körténél is előfordulhat, hogy idővel megbarnul a gyümölcs a befőttben. Ha nem szeretnél így járni, akkor érdemes egy régi módszerhez folyamodni: vagyis citromsavat vagy borként használni az előkészítés során.
Legyen szó akár az almáról, akár a körtéről, érdemes hámozás után eleve citromsavas vagy citromleves vízbe darabolni a gyümölcsöket, és egészen a befőttesüvegek lezárásáig ott is tartani őket. Így később nem fognak megbarnulni. A citromsavat teheted az üvegbe is, mielőtt felöntöd a vízzel.
A másik régen bevált módszer a borkén; ha teszel az üvegekbe egy-egy késhegynyit, nem fognak megbarnulni a befőttek. Tedd a meghámozott, feldarabolt körtét az üvegekbe, majd öntsd fel a vízzel, cukorral, és mielőtt lezárod, tedd a tetejére a borként.
Hozzávalók:
Elkészítés: