Magyar Péter ámokfutása büdös szavazóktól, nők, nyugdíjasok folyamatos gyalázásáig

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.06.

Így rakd el befőttnek az almát, körtét, hogy ne barnuljon meg

Idén nagyon szép az alma- és a körte termés, ezért bőségesen készülhet befőtt. Ha nem szeretnéd, hogy megbarnuljanak a gyümölcsök az üvegben, akkor érdemes kipróbálnod ezt a trükköt, amit már nagyanyáink is alkalmaztak.

Míg barack szinte csak mutatóban volt idén a fákon, addig a körték, almák részéről szép termésre számíthatunk. Akár a saját gyümölcseidet tudod leszüretelni, akár a piacon veszed, érdemes mind az almából, mind a körtéből befőttet készíteni télire. Hiszen nemcsak köretnek, sült húsok mellé, de magában fogyasztva is isteni lesz télen. Akárcsak a baracknál, az almánál, körténél is előfordulhat, hogy idővel megbarnul a gyümölcs a befőttben. Ha nem szeretnél így járni, akkor érdemes egy régi módszerhez folyamodni: vagyis citromsavat vagy borként használni az előkészítés során.

Ingredients,For,Fresh,Pickled,Pears,On,Wooden,Table
Akkor az igazi a körtebefőtt, ha megőrzi a színét! Fotó: Shaiith / Shutterstock

Készíts citromos fürdőt a gyümölcsöknek

Legyen szó akár az almáról, akár a körtéről, érdemes hámozás után eleve citromsavas vagy citromleves vízbe darabolni a gyümölcsöket, és egészen a befőttesüvegek lezárásáig ott is tartani őket. Így később nem fognak megbarnulni. A citromsavat teheted az üvegbe is, mielőtt felöntöd a vízzel.

Adj egy kis borként a befőttekhez

A másik régen bevált módszer a borkén; ha teszel az üvegekbe egy-egy késhegynyit, nem fognak megbarnulni a befőttek. Tedd a meghámozott, feldarabolt körtét az üvegekbe, majd öntsd fel a vízzel, cukorral, és mielőtt lezárod, tedd a tetejére a borként. 

Recept

Hozzávalók:

  • 1 kg alma vagy körte
  • 1 mk citromsav
  • 6 ek cukor
  • 2 db 7,5 dl-es befőttesüveg
Home,Made,Apple,Compote,In,Three,Colorful,Glasses
Az almát is érdemes befőttnek eltenni! Fotó: Sunshinyday / Shutterstock

Elkészítés: 

  • A citromsavat oldd fel egy tál vízbe. Alaposan mosd meg a körtét vagy az almát, hámozd meg, darabold fel, dobáld a citromsavas vízben. 
  • Mosd el és csírátlanítsd a befőttesüvegeket, szorosan tedd beléjük a feldarabolt gyümölcsöt. Szórj rájuk 3-3 kanál cukrot, tegyél bele egy-egy késhegynyi citromsavat, és ha biztosra akarsz menni, 1 késhegynyi nátrium-benzoátot is.
  • Zárd le az üvegeket, majd tedd őket egy konyharuhával kibélelt, nagy fazékba. Öntsd fel a fazekat annyi vízzel, hogy háromnegyedig ellepje az üvegeket, majd kis lángon melegítsd. Ha felforrt, 15 percig melegítsd a gyöngyöző vízben az üvegeket. 
  • Ezután vedd ki őket a fazékból, és tedd száraz dunsztba 24 órára.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek