RETRO RÁDIÓ

Így rakd el befőttnek az almát, körtét, hogy ne barnuljon meg

Létrehozva2023. 09. 06. 12:00

Idén nagyon szép az alma- és a körte termés, ezért bőségesen készülhet befőtt. Ha nem szeretnéd, hogy megbarnuljanak a gyümölcsök az üvegben, akkor érdemes kipróbálnod ezt a trükköt, amit már nagyanyáink is alkalmaztak.

Míg barack szinte csak mutatóban volt idén a fákon, addig a körték, almák részéről szép termésre számíthatunk. Akár a saját gyümölcseidet tudod leszüretelni, akár a piacon veszed, érdemes mind az almából, mind a körtéből befőttet készíteni télire. Hiszen nemcsak köretnek, sült húsok mellé, de magában fogyasztva is isteni lesz télen. Akárcsak a baracknál, az almánál, körténél is előfordulhat, hogy idővel megbarnul a gyümölcs a befőttben. Ha nem szeretnél így járni, akkor érdemes egy régi módszerhez folyamodni: vagyis citromsavat vagy borként használni az előkészítés során.

Ingredients,For,Fresh,Pickled,Pears,On,Wooden,Table
Akkor az igazi a körtebefőtt, ha megőrzi a színét! Fotó: Shaiith / Shutterstock

Készíts citromos fürdőt a gyümölcsöknek

Legyen szó akár az almáról, akár a körtéről, érdemes hámozás után eleve citromsavas vagy citromleves vízbe darabolni a gyümölcsöket, és egészen a befőttesüvegek lezárásáig ott is tartani őket. Így később nem fognak megbarnulni. A citromsavat teheted az üvegbe is, mielőtt felöntöd a vízzel.

Adj egy kis borként a befőttekhez

A másik régen bevált módszer a borkén; ha teszel az üvegekbe egy-egy késhegynyit, nem fognak megbarnulni a befőttek. Tedd a meghámozott, feldarabolt körtét az üvegekbe, majd öntsd fel a vízzel, cukorral, és mielőtt lezárod, tedd a tetejére a borként. 

Recept

Hozzávalók:

  • 1 kg alma vagy körte
  • 1 mk citromsav
  • 6 ek cukor
  • 2 db 7,5 dl-es befőttesüveg
Home,Made,Apple,Compote,In,Three,Colorful,Glasses
Az almát is érdemes befőttnek eltenni! Fotó: Sunshinyday / Shutterstock

Elkészítés: 

  • A citromsavat oldd fel egy tál vízbe. Alaposan mosd meg a körtét vagy az almát, hámozd meg, darabold fel, dobáld a citromsavas vízben. 
  • Mosd el és csírátlanítsd a befőttesüvegeket, szorosan tedd beléjük a feldarabolt gyümölcsöt. Szórj rájuk 3-3 kanál cukrot, tegyél bele egy-egy késhegynyi citromsavat, és ha biztosra akarsz menni, 1 késhegynyi nátrium-benzoátot is.
  • Zárd le az üvegeket, majd tedd őket egy konyharuhával kibélelt, nagy fazékba. Öntsd fel a fazekat annyi vízzel, hogy háromnegyedig ellepje az üvegeket, majd kis lángon melegítsd. Ha felforrt, 15 percig melegítsd a gyöngyöző vízben az üvegeket. 
  • Ezután vedd ki őket a fazékból, és tedd száraz dunsztba 24 órára.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.