Létrehozva: 2023.08.17.

Ne dobd ki a paradicsom héját, ha befőzöl, eszméletlen, mire jó

Befőzéskor rengeteg paradicsomhéj kerül a komposztra vagy a kukába, pedig kár kidobni, hiszen megfelelően előkészítve később sok mindenre felhasználhatod a konyhában. Mutatjuk, hogyan tudod eltenni télire!

Már javában érik a paradicsom a konyhakertekben, készül a sok paradicsomszósz, paradicsomlé. Rengeteg paradicsomhéj marad a passzírozás után, de érdemes ezt is hasznosítani, hiszen isteni paradicsomport készíthetsz belőle. Ez a fűszer egész télen eláll, és friss paradicsomízt ad a leveseknek, pörkölteknek. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Isteni finom fűszer készülhet a paradicsom héjából! Fotó: Ripost

Alaposan szárítsd ki

Ha nincs napsütés, a sütőben is száríthatod. Fotó: Ripost

A befőzés végén a paradicsompasszírozóból kikerült héjakat terítsd el sütőpapírral bélelt tálcán úgy, hogy minél vékonyabb rétegben legyen. Figyelj arra, hogy egyenletesen oszlasd el a pépet, hogy ne fülledjen be. Tedd ki a tűző napra a tálcákat, és három-négy napig szárítsd őket. Éjszakára vidd be a lakásba, mert a harmat miatt újra benedvesedhet. Reggel pedig folytasd a szárítást. 

Tedd a darálóba

Daráld minél finomabbra a kiszárított héjakat. Fotó: Ripost

Amikor már teljesen kiszáradt a paradicsomhéj, tedd turmixgépbe vagy kávédarálóba, és őröld por állagúra, finomra. Önmagában is tökéletes, de ízlés szerint keverhetsz hozzá őrölt, szárított zöldfűszereket (bazsalikomot, fokhagymaport például). Befőttes vagy csatos üvegben, hűvös, sötét helyen tárolva egész télen eláll. Sütéshez, főzéshez bármikor előveheted. 

Húsokra és zöldségekre is isteni

A nyár ízeit csempészi az életekbe ez a különleges fűszer. Fotó: Ripost

Szinte mindenhez illik a paradicsomhéjból készült por: szórhatsz belőle egy keveset a sült húsokra, megízesítheted vele a főzelékeket, leveseket és szószokat is, de tehetsz egy keveset a zöldségsalátára is. De akár kenyér- vagy pizzatésztába is belegyúrhatod, így igazán különleges lesz a végeredmény. Ha nemcsak piros, hanem sárga paradicsomból is készítesz port, látványos lesz a különféle színű fűszer a kamrapolcon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

origo.hu

Brutális képek a háború pokláról

borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

vg.hu

Boris Becker – itt az adósságválság utáni első megaüzlet

origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

ripost.hu

Köllő Babett bevállalta, teljesen kiakadtak az emberek: "Én világgá szaladtam volna"

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál