1 éve

Ne csak paradicsomlét főzz be télire, így készül az isteni pizzaszósz

Itt az ideje a paradicsombefőzésnek, készül a lecsó, az ivólé télire. Érdemes új recepteket is kipróbálnod, hiszen pizzaszósz is készülhet a bőséges termésből. Mutatjuk a receptet!

Beindult a paradicsomszezon, egyre olcsóbb a piacon ez a zöldség, de a kiskertek is most ontják a bőséges termést. Nem csupán paradicsomlevet és lecsót készíthetsz belőle: praktikus, ha pár üveg pizzaszósz is kerül a kamrapolcra, hiszen csak le kell kapni onnan, amikor pizzát sütsz, de egy olaszos tésztát is nagyon feldob, sőt, van, aki melegszendvicsbe is tesz egy csipetet. Rengeteg időt és energiát megspórolhatsz, ha van kész pizzaszósz a háznál; mutatjuk, hogyan készítsd el!

Fotó: Ripost

Hozzávalók

  • 5 kg paradicsom (lehetőleg húsos fajtát válassz)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • olaj
  • bazsalikom
  • zsálya
  • bors
  • oregánó
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Vágd apró kockákra a hagymát, majd dinszteld üvegesre forró olajban. Ha kész vagy, húzd le a tűzről, és készítsd elő a paradicsomot.
  • Alaposan mosd meg a paradicsomot, vágd ki a csumáját, és távolítsd el a csúnya részeket. Ha héj nélkül szeretnéd készíteni, vágd be a tetejüket keresztirányban, és pár percre dobd őket forró vízbe; így könnyebb hámozni. A turmixolás miatt akár maradhat is a héja, hiszen a gép apróra darabolja; sokak szerint a héjjal együtt sokkal gazdagabb íze lesz a szósznak.
  • Tedd fel főni a feldarabolt paradicsomot, add hozzá a fűszereket és az ízlés szerinti mennyiségű sót. Amikor kezd szétesni, botmixerrel alaposan turmixold össze. Főzés közben ezt többször ismételd meg, ha rajta hagytad a héját.
  • Folyamatosan ellenőrizd a sűrűségét: akkor jó, ha a tányérra téve nem folyik el. Körülbelül 1-2 óra alatt éri el a kellő sűrűséget; ez attól is függ, hogy milyen paradicsomfajtát választottál.
  • Fotó: Shutterstock

  • Ha kenhető állagú a massza, forrón szedd csírátlanított üvegekbe. Lezárás után állítsd fejre 10-15 percre az üvegeket, majd mehetnek a száraz dunsztba. Tartósítószer nélkül is eláll, de, ha biztosra akarsz menni, egy csipet nátrium-benzoátot tehetsz hozzá, mielőtt az üvegekbe töltöd. Ezután már csak annyi dolgod lesz vele, hogy ha pizzát sütsz, leveszel egy üveget, és paradicsomos alapként ezt a szószt kened rá.
  • Fotó: Shutterstock

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!