FAZÉK

Így tedd el a lecsót, hogy télen is friss íze legyen

Nincs is jobb, mint télen elővenni a kamrából a befőttesüveget, és felidézni a nyári bográcsozásokat egy kis lecsófőzéssel. Nem csoda, ha mindenki a legjobbat akarja kihozni a lecsóbefőzésből: nagyon nem mindegy, milyen lesz a végeredmény!
címkék:
  • Szerző:

Újra itt a lecsószezon, most olcsó a paprika és a paradicsom a piacokon, és a kiskertekben is beérett minden hozzávaló. Ideje tehát elraktározni télire a nyár ízeit, hiszen nincs jobb, mint a hideg, fagyos napokon elővenni egy kis saját készítésű, vitaminban gazdag ebédnekvalót. Csakhogy minden a befőzésen áll vagy bukik; nem csak az ízek, de az is, hogy eláll-e a finomság a téli hónapokig. Körülnéztünk internetes fórumokon, és összeszedtük a leggyakoribb eltevési módokat, mutatjuk!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Ahogy a legtöbben készítik

Lecsót főzni mindenki tud, de befőzésnél különféle fortélyokat vetnek be a háziasszonyok, hogy minél finomabb, no meg tartósabb legyen. A legelterjedtebb recept szerint el kell készítsük a lecsót úgy, ahogy ebédre tennénk, vagyis olajon pároljuk meg a hagymát adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, sót. Amikor készre főtt, forrón töltsük sterilizált befőttes üvegekbe, úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük. A végén állítsuk fejjel lefelé a lezárt üvegeket, hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrapolcra. De van, aki biztosra megy, és egy evőkanál olajat is tesz az üvegbe, a lecsó tetejére, hogy biztosan légmentes legyen.

2. A „töltött paprika” módszer

Ez egy igen érdekes megoldás, aminek a végeredménye olyan, mint a boltban kapható üveges lecsó. Itt a lényeg az, hogy nem főzzük meg előre a lecsót; helyette átpasszírozzuk a paradicsomot, és a masszát kezdjük főzni. Ha elfőtt a habja, beledobáljuk a karikákra vágott paprikát, és roppanósra főzzük. Ezután a paprikát üvegekbe szedjük, rákanalazzuk a forró paradicsomot, és a lezárt üvegeket száraz dunsztba tesszük

3. Száműzni a hagymát

Vannak fekete öves lecsóbefőzők, akik azt vallják, sokkal finomabb az a lecsó, amibe befőzéskor nem raknak hagymát. Ezért csak a paprikát és a paradicsomot teszik el télire: a megtisztítás, feldarabolás után minden nélkül felteszik főni a zöldségeket (tehát só se kerül a fazékba), és amikor a paprika félpuhára főtt, steril befőttesüvegekbe teszik. Aztán mehet a száraz dunsztba, majd a kamrapolcra – és télen már csak hagymát kell pirítani alá, és kész is az ebéd.

+1: Van, aki nyersen teszi el

Sokan ódzkodnak a tartósítószerektől, így fel se merül a lehetőség, hogy nyersen pakolják az üvegekbe a paprikát, paradicsomot, ugyanis ehhez mindenképpen szükség van nátrium-benzoátra. A recept szerint másfélszer annyi paprika kell, mint paradicsom. A hozzávalókat összevágjuk, enyhén megsózzuk, majd üvegbe töltjük. A tetejére teszünk egy késhegynyi tartósítószert, és lezárjuk az üvegeket. Sokan nem csupán amiatt szeretik ezt a módszert, mert minden zöldség friss marad, de azért is, mert a zsiradékban, olajban befőzött lecsó fél év után hajlamos megavasodni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?