Marics Peti
Versenyeztek egymással a tóparti fagyizók.
Tizenkét fagyizó tizennyolc különleges kézműves remeke szállt ringbe a Balaton Fagyija versenyen, amelyet tizedik alkalommal hirdetett meg a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ).
A jubileumi versenyt rendhagyó módon egyetlen helyszínen, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban rendezték meg, ahová a fagylaltmesterek nem a kész termékekkel érkeztek, hanem kora reggeltől helyben kellett elkészíteniük a kreációkat.
A fagyi olyan aktív turisztikai termék, amely jól illeszkedik a több évszakos Balaton programjaihoz
– hangsúlyozta a likeBalatonnak Fekete Tamás, a BTSZ alelnöke, aki szerint a magyar tenger afféle „fagylaltnagyhatalom”, hiszen a környékén kis területen kiemelkedően sok a kiváló fagylaltozó.
Az idei év győztese a homoktövises mangó sorbet lett a balatonalmádi Amaretto Fagyizóból. De három igazán különleges íz is különdíjat kapott: a Bagaméri Fagyizó édes csalogány névre keresztelt alkotása, a Sissi Kézműves Fagylaltozó túrógombóca és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fantázianéven futó fagylaltja.
Így amikor nincs kimondottan strandidő, akkor is megéri meglátogatni a magyar tengert, és elnyalni egy, két vagy akár még több jeges finomságot, összekötve például a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaival.