Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.30.

Fagyikészítőnek álltak a magyarok, ezek a legkedveltebbek

Sosem készítettek még annyi fagyit odahaza, mint most.

Szerző Ripost

„Itt van, megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri!”– hangzott Csukás István Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének és a belőle készült tévésorozatnak a legendás mondata. Gyerekfejjel, az egyforintos fagyik világában még nem gondoltuk, hogy az Alfonzó által megformált fagylaltkészítő nyomdokaiba lépünk.

Fotó: Wolf Géza

A jelenlegi fagyiárak mellett viszont egyre többen kényszerülnek arra, hogy inkább maguk készítsék odahaza a hűsítő finomságot. Míg a múlt évben általában 300–350 forintba került a cukrászdákban egy gombóc, idén már sok helyen az 500 forintos lélektani határt is átlépte. 

Azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik megpróbálkoznak az otthoni fagylaltkészítéssel. Ki merem jelenteni, hogy sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most. Hatalmas a kereslet a házi fagyihoz szükséges alapanyagok iránt is, valószínűleg rekord forgalommal zárhatja majd a szezont ez a szektor 

– harangozta be Gangel András, a 2021-es év díjnyertes fagylaltjának egyik megalkotója. 

A trendhez hozzájárul a lakosság egyre nagyobb gasztronómiai kísérletező kedve és az is, hogy sok cukrászda még nem készült fel a különböző ételallergiával és ételintoleranciával küzdők kiszolgálására. De milyen esélyeink vannak, hogy otthon is finomra sikeredjen a próbálkozás? 

Szinte mitikus köd veszi néha körbe a fagyikészítést, pedig megfelelő alapanyagokkal, eszközökkel, és odafigyeléssel nem annyira lehetetlen vállalkozás ez

– állítja a tejallergiások és laktózérzékenyek számára is nyugodtan fogyasztható termékeket gyártó M-Gel Hungary technológus menedzsere, aki szerint a megfelelő otthoni minőség előállításában segíthetnek a készen kapható fagylaltporok, paszták, alapok és jégkásák. Ezek használatával húsz perc alatt elkészülhet a hűsítő édesség, amit utána csak be kell tenni a mélyhűtőbe. 

Azt is megtudakoltuk, hogy a fagylaltalapok körében melyek a legnagyobb slágerek a termékeladások alapján: 

  1. pisztácia, 
  2. citromos keksz, 
  3. mákos guba, 
  4. Esterházy-torta. 

Természetesen népszerű az összes alapíz: a vanília, a csoki és a puncs is. Ha pedig jégkásáról van szó, verhetetlen a fehércsokoládés sorbet. 

Ha viszont mindent magad akarsz csinálni, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Egy drágább fagylaltgép árából akár egy családi nyaralás is kijöhet, de még az olcsóbból is vehetnél egy négyfős belépőt valamelyik strandra. Mindazonáltal ha rászánod ezt a pénzt, akkor ezek a szerkezetek hosszú ideig veled maradnak, és ha tényleg nagy fagyirajongó vagy, valószínűleg nem bánod meg ezt a befektetést. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek