RETRO RÁDIÓ

Ezt az ételt szolgálják fel Károly király koronázásán, te is elkészítheted

Létrehozva2023. 05. 05. 11:00

Milliók várják világszerte a május 6-át, amikor III. Károlyt királlyá koronázzák. A királyi pár egy isteni, omlós pitét választott a ceremónia hivatalos ételének.

Május 6-án koronázzák meg III. Károlyt, és az ünnepi esemény fő ételének egy francia eredetű fogást, a Coronation Quiche-t választotta az uralkodói pár. Bár rangos esemény főszereplője lesz ez a kerek sajtos lepény, bárki el tudja készíteni otthon is, hiszen az összetevők között nem szerepel semmilyen különlegesség, és méregdrága eszközökre sincs szükség hozzá. A mindmegette.hu el is készítette a koronázási pitét, melynek fő hozzávalói a spenót, a tárkony, a szójabab és a cheddar sajt. Ha szeretnéd megkóstolni az ételt, amit a királyi család is fogyaszt a koronázáskor, nincs más dolgod, mint követni a receptet. 

Coronation,Quiche,Offish,Dish,For,King,Charles,Coronation
Valószínűleg sok brit konyhában elkészül hétvégén a coronation quiche. Fotó: Debra Angel / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg vaj
  • 2,5 dkg disznózsír
  • 2 ek tej
  • 18 dkg spenót
  • 6 dkg szója- vagy konzervbab
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1,25 dl tej
  • 1,75 dl cukrozatlan habtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 ek tárkony
Mutatós, laktató húsmentes pite. Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés:

  • Szitáld egy tálba a lisztet, tedd hozzá a sót, a kockákra vágott hideg vajat, a zsírt, és morzsold el. A lényeg, hogy zsemlemorzsa-szerű állaga legyen a végeredménynek. Add hozzá apránként a 2 ek tejet, és alaposan gyúrd össze a tésztát. Takard le, és tedd a hűtőbe 30-45 percre.
  • Míg a tészta pihen, készítsd elő a tölteléket. Forrázd le a spenótot, vagy fonnyaszd meg vajon, majd alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet. Vágd apróra a spenótot, majd tedd a babot forrásban lévő vízbe, és főzd 3-4 percig. Végül szűrd le. Reszeld le a sajtot. 
  • Tedd egy tálba a tejszínt és a tejet, sózd meg, tedd hozzá a tojásokat, az apróra vágott tárkonyt, és keverd össze. 
  • Bélelj ki egy 22 cm-es piteformát sütőpapírral úgy, hogy 2-3 centivel nagyobb legyen, mint a forma. A kivágott, kerek sütőpapírt tedd az asztalra, helyezd rá a tésztát, és nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra. 
  • Tedd a tésztára a sütőformát, és a sütőpapír segítségével borítsd bele a formába. Vedd le a sütőpapírt, és tedd félre, majd igazgasd el úgy a tésztát, hogy ne legyenek hézagok, mert kifolyhat a töltelék. A tésztát a formában pihentesd további félóráig.
  • Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, majd szurkáld meg a tészta alját villával. Tedd a tetejére a sütőpapírt, helyezz rá szárazbabot vagy rizst. Dugd a tésztát a sütőbe, süsd elő 15 perc alatt.
  • Szedd le a tetejéről a bab- vagy rizsszemeket, majd szórd a tésztára a reszelt sajt felét, tedd rá egyenletesen a spenótot és a szója- vagy konzervbabot. Öntsd rá a tojásos-tejes keveréket, végül szórd meg a reszelt sajt másik felével.
  • 20-25 percig süsd a pitét, míg meg nem szilárdul, és a sajt meg nem pirul a tetején. Az elkészült quiche-t langyosra hűlve szeleteld; máris tálalhatod.

 

Koronázás III. Károly és Kamilla hírtv
 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.