Ezt az ételt szolgálják fel Károly király koronázásán, te is elkészítheted
Milliók várják világszerte a május 6-át, amikor III. Károlyt királlyá koronázzák. A királyi pár egy isteni, omlós pitét választott a ceremónia hivatalos ételének.
Május 6-án koronázzák meg III. Károlyt, és az ünnepi esemény fő ételének egy francia eredetű fogást, a Coronation Quiche-t választotta az uralkodói pár. Bár rangos esemény főszereplője lesz ez a kerek sajtos lepény, bárki el tudja készíteni otthon is, hiszen az összetevők között nem szerepel semmilyen különlegesség, és méregdrága eszközökre sincs szükség hozzá. A mindmegette.hu el is készítette a koronázási pitét, melynek fő hozzávalói a spenót, a tárkony, a szójabab és a cheddar sajt. Ha szeretnéd megkóstolni az ételt, amit a királyi család is fogyaszt a koronázáskor, nincs más dolgod, mint követni a receptet.
Szitáld egy tálba a lisztet, tedd hozzá a sót, a kockákra vágott hideg vajat, a zsírt, és morzsold el. A lényeg, hogy zsemlemorzsa-szerű állaga legyen a végeredménynek. Add hozzá apránként a 2 ek tejet, és alaposan gyúrd össze a tésztát. Takard le, és tedd a hűtőbe 30-45 percre.
Míg a tészta pihen, készítsd elő a tölteléket. Forrázd le a spenótot, vagy fonnyaszd meg vajon, majd alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet. Vágd apróra a spenótot, majd tedd a babot forrásban lévő vízbe, és főzd 3-4 percig. Végül szűrd le. Reszeld le a sajtot.
Tedd egy tálba a tejszínt és a tejet, sózd meg, tedd hozzá a tojásokat, az apróra vágott tárkonyt, és keverd össze.
Bélelj ki egy 22 cm-es piteformát sütőpapírral úgy, hogy 2-3 centivel nagyobb legyen, mint a forma. A kivágott, kerek sütőpapírt tedd az asztalra, helyezd rá a tésztát, és nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra.
Tedd a tésztára a sütőformát, és a sütőpapír segítségével borítsd bele a formába. Vedd le a sütőpapírt, és tedd félre, majd igazgasd el úgy a tésztát, hogy ne legyenek hézagok, mert kifolyhat a töltelék. A tésztát a formában pihentesd további félóráig.
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, majd szurkáld meg a tészta alját villával. Tedd a tetejére a sütőpapírt, helyezz rá szárazbabot vagy rizst. Dugd a tésztát a sütőbe, süsd elő 15 perc alatt.
Szedd le a tetejéről a bab- vagy rizsszemeket, majd szórd a tésztára a reszelt sajt felét, tedd rá egyenletesen a spenótot és a szója- vagy konzervbabot. Öntsd rá a tojásos-tejes keveréket, végül szórd meg a reszelt sajt másik felével.
20-25 percig süsd a pitét, míg meg nem szilárdul, és a sajt meg nem pirul a tetején. Az elkészült quiche-t langyosra hűlve szeleteld; máris tálalhatod.