Létrehozva: 2023.05.04.

Íme a pontos menetrend: így zajlik majd III. Károly király koronázása

A 74 éves uralkodó koronázását május 6-án, szombaton tartják majd. Ráadásul ezzel Károly király egy rekordot is megdönt majd.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk május 6-án, szombaton tartják III. Károly király koronázását. Az eseményen ott lesz Novák Katalin Magyarország köztársasági elnökasszonya is.

III. Károly király koronázását május 6-án, szombaton tartják Fotó: BEN STANSALL

III. Károly hivatalosan királlyá vált, mikor az egykori uralkodónő 2022. szeptember 8-án örökre lehunyta szemét, ám ezt nagyszabású ceremóniával meg is pecsételik. A koronázási ceremóniára május első szombatján kerül sor a westminsteri apátságban, londoni idő szerint délelőtt 11 órakor.

Íme a hétvége programja:

A ceremónia kezdetén III. Károly király és Kamilla királyné elindul a Buckingham-palotából: hintón érkeznek a Westminster apátságba, ahol a Canterbury érsek istentiszteletet tart majd. Ezt követően Károly leteszi az esküt az országnak és az egyháznak. Az érsek ezt megpecsételendő felkeni szentelt olajjal, ezután Károly leveszi a palástját és helyet foglal a hétszáz éves koronázási széken. Itt először megkapja az országalmát és a jogart, majd a fejére helyezik Szent Eduárd koronáját. Ezután átül a trónra: a Canterbury érsek és más magas rangú tisztviselők féltérdre ereszkedve hűségesküt tesznek neki. Ezután Kamillát is megkoronázzák, ő Mária királynő egykori fejdíszét kapja meg, amit olyan gyémántokkal díszítenek, melyet egykor Erzsébet királynő viselt. A pár ezután visszavonul a Buckinhgam-palotába, majd az erkélyen integetve fogadják a tömeg éljenzését.

A helyszínre turisták tízezrei özönlenek, az internetes- és tévés közvetítések által pedig több milliárd ember lesz szemtanúja a történelmi pillanatoknak. Az ünneplés három napig tart majd. A szombati koronázás után vasárnap nagyszabású ebéd és sztárparádés koncert várja az uralkodót és meghívottait, míg az ünneplő nép utcabálon tiszteleg előtte. Hétfőre munkaszüneti napot hirdettek.

Egyszerre csendülnek majd fel a harangok az országban

A ceremónián különleges gesztussal tisztelegnek az új uralkodó előtt: a koronázás pillanatában több tízezer templom, kápolna és székesegyház harangja csendül majd fel. Az Egyesült Királyságban harmincezer hivatalos harangozó dolgozik, s önkénteseket is toboroznak a nagy napra!

Egyszerre csendülnek fel a harangok az országban Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Így készül a király a nagy napra

Károly a koronázás előtti héten elvonul a világtól, Kamillával a királyi család balmorali kastélyában készül a nagy napra – csak úgy, mint annak idején II. Erzsébet, aki Károllyal, két nagyobbik gyermekükkel és kutyáival vonult el a skóciai birtokra, amit annak idején Viktória királynő és házastársa, Albert herceg vásárolt. Azóta is ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája, II. Erzsébet is itt töltötte az utolsó napjait. Orvosi javaslatra III. Károlynak most sok pihenésre lesz szüksége, hiszen stresszes időszak áll mögötte szülei halála, s fia, Harry botránykönyve miatt is.

Rekordhosszú ideig várt

Károly régóta vár arra, hogy király legyen. II. Erzsébet uralkodása ugyanis jó hosszúra nyúlt: 70 év, 214 napig volt királynő, így ő az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája. Világszinten nézve nála csak egy uralkodó volt hosszabb ideig hatalmon: XIV. Lajos francia király, aki 1643 májusától 1715 szeptemberéig, 72 év, 110 napot uralkodott. II. Erzsébet rekordhosszú uralkodása egyben azt jelentette, hogy az örökösödési sorrendben első helyet elfoglaló Károly a leghosszabb ideig várakozó trónvárományos lett. A 74 éves Károly és a 75 éves Kamilla lesz a legidősebb házaspár a brit történelemben, akit megkoronáznak.

Meghan nem lesz ott

Harry herceg és Meghan vonult ki a család életéből még 2020 januárjában, a viszony akkor látványosan megromlott köztük és a család többi tagja között. Sokakat nem lep meg, hogy Meghan nem vesz majd részt a koronázáson. Tény, hogy jó ürügye van rá: éppen aznap, május 6-án lesz fia, Archie négyéves! Meghan ennek apropóján Kaliforniában marad zsúrt szervezni. De Harry megjelenésében is sokak potenciális balhéforrást látnak. Úgy hírlik, Károly kisebbik fia tíz sorral hátrébb fog ülni a többi magas rangú királyi családtaghoz képest.

Harry herceg ott lesz a koronázáson, Meghan Markle nem Fotó: AFP

És ne felejtkezzünk meg Vilmos és Katalin a grimaszbajnok gyermekeiről sem! Vilmos és Katalin legidősebb fiáról és lányukról is számtalan kép fellelhető, amin a családi rendezvényeken látványosan grimaszol, csibészkedik. Bár a mostanra kilencéves fiú és nyolcéves lány igencsak fegyelmezetté vált, így ő és húga, Sarolta részt vesz az egész ceremónián, a legkisebb csemetéjükre, az ötéves Lajosra dada fog vigyázni.

Közel háromezer hivatalosan meghívott vendéget várnak a ceremóniára, köztük a család tagjaira és különböző országok tisztségviselőire. Hatalmas biztonsági előkészületeket tesznek: a titkosszolgálat (hírszerzés, elhárítás, terrorellenes kommandók), valamint a rendőrség és a hadsereg különleges alakulatai is részt vesznek a helyszín biztosításában - írja a Bors.

A koronázás élőben a HírTV-n! 

Háttérsztorik, szakértők - minden a királyi családról! Kapcsolj május 6-án a Hír TV-re, ahol élőben követheted III. Károly koronázását!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Aggódnak a rajongók, eltűnt Vámos Erika

FÜLES

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

Megtörte a csendet Király Viktor a válságba jutott házasságáról - Videó

FÜLES

Hiába könyörög Károly: nem fog engedni a kérésének Meghan Markle

FÜLES

Újabb részletek derültek ki a rákbeteg III. Károly király állapotáról

FÜLES

Véget ért a Házasság első látásra: Kiderült, melyik párok maradtak együtt