Nincs finomabb sütemény az omlós eperpiténél. Elkészítése nem bonyolult, és már sütés közben az illatoktól mindenkinek összefut majd a szájában a nyál.
Hozzávalók:
tésztához:
35 dkg liszt
1 mk só
15 dkg vaj
6 ek hideg víz
töltelékhez:
50 dkg eper
0,25 bögre étkezési keményítő
0,25 bögre cukor
0,33 bögre barna cukor
2 ek citromlé
1 csipet só
1 db tojásfehérje
Így készítsd el:
Keverd össze egy tálban a lisztet, a sót, a hideg vajat vagy margarint, morzsold el úgy, hogy borsó méretű szemeket kapjál.
Add hozzá kanalanként a hideg vizet, hogy jól formálható tésztát kapj. Csomagold be folpackba és tedd a hűtőszekrénybe egy órára.
Melegítsd elő a sütőt 220 C fokra.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, és tedd piteformába, egy részét pedig hagyd meg a rácsozáshoz. Majd a pitéd alapját tedd vissza a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
Egy nagyobb tálban keverd össze az epret, a cukrot, az étkezési keményítőt, és a citromlevet, úgy, hogy szaftos legyen.
Vedd ki a hűtőből a tésztát, oszlasd el rajta az epres tölteléket és nyújtsd ki újra a maradék tésztát. Derelyevágóval vágd fel csíkokra, és rácsozd a tetejére ízlésesen.
Kend meg a felvert tojásfehérjével, és 15 percig süsd.
Majd csökkentsd a sütő hőmérsékletét 190 C fokra és süsd tovább 45-50 percig. Ha nagyon el kezd barnulni, akkor fedd le alufóliával. Majd vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.