Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
4 hónapja

Eldőlt az örök kérdés: benne hagyhatjuk-e a fakanalat az ételben főzés közben?

Régóta húzódó vitát zárunk most le.

Szerző sv

Ahány ház, annyi szokás. Amikor főzésre adjuk a fejünket, valamilyen eszközt mindenképpen használnunk kell a kevergetésre. Ez rendszerint fakanál szokott lenni a magyar konyhákban, abban azonban a mai napig nincs egyetértés, hogy a rotyogó ételben benne szabad-e hagyni a fakanalat? Senkiben ne maradjanak kérdések, mutatjuk a választ!

Fakanalat sok méretben használhatunk sok célra

Kivel ne történt volna meg legalább egyszer az életben, hogy bográcsozás közben a rotyogó ételben hagyta a fakanalat, mire az egyik rokon vagy ismerős rákiáltott, hogy azonnal vegye ki. Ezen a társaság fele rendszeresen felháborodik - mondván, hogy minek kivenni -, a másik fele pedig egyetért, hiszen szerintük sem szabad benne hagyni a kavargatásra szolgáló eszközt. De mi is az igazság? Kinek van igaza? 

A fakanál - anyagából eredően - könnyen felvesz szagokat és ízeket, emellett könnyedén megtelepednek rajta különféle baktériumok is. Higiéniai szempontból különösen problémás, ha valaki a fakanállal kóstolgat, azt nyalogatja, hiszen így a nyálunkban található baktériumok is megtelepednek rajta. Ekkor persze sokan rámutathatnak bosszankodva, hogy alaposan el szokták mosni a fakanalat, ugyanakkor tisztában kell lennünk ennek szerkezetével! A fakanál barázdás, amelyen mikroszkopikus méretű repedések sokasága húzódik meg. Többek között ez az oka annak, hogy erőteljesen magába szívja az ízeket és a szagokat, emellett pedig a bacilusoknak is biztonságos otthont ad. Ezért bár az az érv nem teljesen helytálló, hogy a fakanál elrontja az étel ízét, azért mégsem túl egészséges benne hagynia fortyogó levesben. Hő hatására - ha huzamosabb ideig benne tároljuk az ételben - akkor a barázdákban meghúzódó bacilusok kioldódhatnak, és ezzel akár meg is betegíthetjük magunkat és vendégeinket is. 

A Ripost korábban már beszámolt arról, hogy célszerű a fakanalat a fazék tetején hagyni, ennek alapján szervezzük át szokásainkat! 

OTTHONKA

Önts ecetet a sütőbe és csodát látsz

Búcsút inthetsz a vakargatásnak, vég nélküli súrolásnak.

OTTHONKA

Önts ecetet a sütőbe és csodát látsz

Búcsút inthetsz a vakargatásnak, vég nélküli súrolásnak.

 

Szerző sv

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindent megváltoztat ez a német háborús bejelentés

origo.hu

Verekedős balhé tört ki a pesti Decathlonban a Nyugati térnél - videó

borsonline.hu

"Francia színésznő ritkán lesz egy magyar lányból" – emiatt nem adta fel francia karrierjét a váratlanul elhunyt Varga Veronika

hirtv.hu

Elképesztő rekord: 13 éves gyerek debütált a profik között

ripost.hu

Nyakfájással indult: nem sokkal később szívrohamot kapott egy háromgyerekes anyuka

origo.hu

Csavarhúzót szúrt kisbabája fejébe egy pécsi nő

mindmegette.hu

1500 csirkét tartottak illegálisan Petőfiszállásnál: elrendelték az állomány felszámolását

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek a legjobb vezetők: érdemes rájuk hallgatni

ripost.hu

Pletyka Szoboszlai italozásáról, Liu Shaoang Kínából üzent a magyaroknak

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

Van ok a büszkeségre: nagy nap köszöntött Ördög Nóra kislányára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ettől az extra hozzávalótól tényleg isteni lesz a palacsinta

FAZÉK

Így készül az igazi hecsedlilekvár, máris lehet szedni a csipkebogyót

FAZÉK

Itt a paprikabomba, megint nagyot találtak ki a magyar háziasszonyok

FAZÉK

A szalonnás tojásrántotta legnagyobb titka, ezt díjazzák a férfiak

FAZÉK

Birsalma helyett fügéből is készíthetsz sajtot, isteni ez a recept

FAZÉK

Lendületben a sütőtök: Isteni krumpligombóc készült belőle

FAZÉK

Őszi lett a bögrés mákos, fügét is bujtathatsz bele

FAZÉK

Így készíthetsz konfitált fokhagymát, isteni finom pirítósra kenve