tóth gabi
Mesterszakácsok osztották meg azokat a fortélyokat, melyeket neked is ismerned kell!
Olyan konyhai titkokat mutatunk, melyeket mesterszakácsok fedtek fel. Ha ezeket kipróbálod, akkor egy csapásra könnyebb és egyszerűbb dolgod lesz az ételek készítése közben.
Könnyítsd meg a dolgod a sajtreszelésnél: mielőtt félkemény vagy lágyabb sajtokat reszelni kezded, tedd őket 30 percre a fagyasztóba. Könnyebb, gyorsabb és tisztább munkát tudsz így végezni majd.
Ha nehezen nyílik a befőttesüveg teteje, akkor húzz a peremére egy gumiszalagot (szélesebb befőttes gumit). Ez extra tapadást nyújt a kezednek, és könnyebb dolgot lesz a tető eltávolításával. Szintén jó megoldás az is, ha az üveg nyitásához gumikesztyűt húzol a kezedre.
Víz forralásakor megakadályozhatod, hogy a forrásban lévő víz kifusson a lábosból, ha a lábos tetején keresztbe fektetsz egy fakanalat.
Mielőtt adagolni kezded a hozzávalókat a főzéshez, adj egy kanál forró vizet vagy olajat a mérőedényedbe, majd öntsd is ki belőle rögtön. A hő és az olaj is azt a hatást éri el a mérőedénynél, hogy nem marad fölösleg benne a kimérendő alapanyagból.
Ha nincs otthon tejhabosítód, de szeretnél szuper kávét inni, akkor önts egy kevés tejet egy üvegbe, rázd addig, amíg a mennyisége a duplájára nő, majd tedd nagyjából 30 másodpercre a mikróba.
Újramelegítéskor kiszárad a pizzád? Megúszhatod, ha a mikróba egy pohár vizet teszel a pizzaszelet mellé, melyet megmelegítesz.
A sütemények és torták tovább frissek maradnak és nem száradnak ki, ha úgy teszed őket a hűtőbe, hogy a száradásnak kitett oldalaikhoz fogpiszkálóval egy-egy szelet kenyeret tűzöl. A kenyér megőrzi majd a sütemény nedvességét.
A fűszernövények aromáját megőrizheted tároláskor, ha a friss növényeket jégkocka tartóban, kevés olívaolajba áztatva fagyasztod le. Az olaj kiválóan megőrzi akár hosszú időn át is a fagyasztott fűszerek értékes ízét.
A fűszerek íze akkor teszi igazán zamatossá az ételed, ha frissen szárított fűszerek esetén frissen őröltet használsz. Amennyiben nincs olyan alkalmatosságod, mellyel meg tudnád oldani az őrölést, akkor egyszerűen fogj egy strapabíró zacskót, tekerd egy konyharuhába, majd húsklopfolóval törd apróra benne borsot vagy egyéb, őrlésre szánt fűszert.
Könnyebben tudsz dolgozni a hideg vajjal, ha egyszerűen lereszeled sajtreszelőn a kívánt mennyiséget. Tészta gyúrásakor is egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi a dolgodat, de akár a szendvicsek megkenésekor is folyamodhatsz bátran a módszerhez.
Ha nedves konyharuhát terítesz a vágódeszka alá, akkor megakadályozod, hogy a deszka mozogjon vagy elmozduljon, mialatt dolgozol, vágsz és aprítasz rajta.